Az alábbi tartalom azok számára készült, akiknek orvosuk táplálásterápiát javasolt. Az oldal tartalma tájékoztató jellegű. Kérdéseivel forduljon orvosához, dietetikusához!

[Megértettem.]

Keres
Infinity tréning
Home > Recepttár > Receptek
Nyomtatás
Tápláló levesek
Zöldséglevesek 1.
Zöldséglevesek 2.
Húslevesek
Gyümölcslevesek
Figyelmeztetés!
Megértettem.
http://amnutrition.hu//index.php?event=100306&mainmenu_id=351&name=iconcept&id=1051
Zöldséglevesek 1.

Baconos brokkoli leves  (810 kcal/adag)


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 doboz ízesítés nélküli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 200 g (fél fej) brokkoli
  • 20 g bacon szalonna
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl víz
  • 1 db húsleves kocka
  • 30 ml tejszín
  • 30 g pirított mandula
  • fűszerek: só, bors

Elkészítés módja:
A brokkolit megmossuk és rózsákra szétszedjük. A bacon szalonnát szeletekre vágjuk, és az olajon a fokhagymával megpirítjuk. Lecsepegtetjük, hozzáadjuk a brokkolit és a vízben feloldott húsleveskockát. Együtt felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a brokkoli megpuhul. Az egészet leturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, ízesítjük és ismét felforraljuk. Ha már nem forr, hozzáadjuk a tápszert és kicsit felhevítjük, de már nem forraljuk. Tálaláskor pirított mandulát szórunk a tetejére.

Tipp:
Tálaláskor a tetejére reszelt edámi vagy parmezán sajtot szórhatunk.


Francia hagymaleves  (696 kcal/adag)


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 doboz ízesítés nélküli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 150 g (egy közepes fej) vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 dl vízben feloldott húsleveskocka
  • 20 ml tejszín
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 15 g vaj
  • 1 szelet kenyér
  • 10 g ementáli sajt
  • fűszerek: só, bors, szerecsendió, fokhagyma, petrezselyemzöld

Elkészítés módja:
A vöröshagymát felkarikázzuk és az olajon üvegesre pároljuk. Ráöntjük a húsleveslét és 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint fűszerezzük, majd felforraljuk. A vajból és lisztből rántást készítünk és besűrítjük vele a levest, majd a zűről levéve belekeverjük a tápszert. Tálalás előtt a kenyeret megpirítjuk, kis kockákra vágjuk és rászórjuk a levesre. A tetejét reszelt sajttal és petrezselyemzölddel szórjuk meg.


Karfiol leves  (485 kcal/adag)


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 doboz ízesítés nélküli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 60 g (negyed fej) karfiol
  • 35 g ementáli sajt
  • 10 g vaj
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • fűszerek: só, bors

Elkészítés módja:
A karfiolt rózsákra szedjük szét és megfőzzük. Lecsepegtetjük, összeturmixoljuk, de a főzővizét megtartjuk. A vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, ráöntünk a főzővízből 1 dl-t és kevergetés mellett besűrítjük. Hozzáadjuk a tápszert, tetszés szerint fűszerezzük és forrásig hevítjük. Beleöntjük a karfiol pürét és a reszelt sajtot, majd jól összekeverjük.

Tipp:
Dúsíthatjuk tejszínnel és készíthetjük fagyasztott karfiolból is.


Póréhagyma leves (607 kcal/adag)


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 doboz ízesítés nélküli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 150 g (3 szál) póréhagyma
  • 1,5 dl vízben feloldott húsleves kocka
  • 20 g vaj
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 30 ml tejszín
  • fűszerek: só, bors, fokhagyma, szerecsendió

Elkészítés módja:
A póréhagymát felszeleteljük és a vajon könnyedén megpirítjuk. Hozzáadjuk a vízben feloldott húsleves kockát, a tejszínnel elkevert lisztet, fűszerezzük és kevergetés mellett felforraljuk. Beleöntjük a tépszert, melegítjük, de már nem forraljuk.

Kép
Vissza az oldal tetejére

Zöldséglevesek 2.

Paradicsomleves  (465 kcal/adag)


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 doboz ízesítés nélküli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 10 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 150 g paradicsompüré
  • 1 db zellergumó
  • 1 dl víz
  • 10 g levestészta
  • Fűszerek: só, bors, vegeta, oregano

Elkészítés módja:
Világos rántást készítünk, beleöntjük a paradicsompürét és vízzel felengedjük. Beletesszük a zellert, fűszerezzük és felforraljuk. Hozzáadjuk a tápszert, a külön megfőzött tésztát, együtt felhevítjük, de már nem forraljuk.

Tipp:
Édes ízesítéssel is készíthetjük. Kiváló variációkat lehet belőle készíteni más zöldségpürék felhasználásával.


Tárkonyos-tejfölös krumpli leves
 (740 kcal/adag)


Hozzávalók 2 adaghoz:

 

  • 1 doboz ízesítés nélküli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 200 g (3 közepes) burgonya
  • 1 db húsleves kocka
  • 20 g bacon szalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 10 g vaj
  • 30 g tejföl
  • fűszerek: só, bors, tárkony

Elkészítés módja:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, kockára vágjuk és a leveskockával feloldott vízben megfőzzük. A bacon szalonnát és a vöröshagymát felszeleteljük, vajon megpirítjuk. A főtt krumpliról leöntjük a víz nagy részét, hozzáadjuk a tápszert és összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a pirított hagymát és bacon szalonnát, és együtt újra felhevítjük, de már nem forraljuk. Fűszerezzük, és tejföllel díszítve tálaljuk.


Sűrű zöldségleves  (490 kcal/adag)


Hozzávalók 2 adaghoz:

 

  • 1 doboz ízesítés nélküli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 1 evőkanál olaj
  • 230 g fagyasztott zöldségmix
    (sárgarépa, fehérrépa, borsó, bab, karfiol)
  • 1,5 dl víz
  • 1 db zöldségkocka
  • fűszerek: vegeta, só, bors, petrezselyemzöld

Elkészítés módja:
Az olajra kiolvasztás nélkül rádobjuk a fagyasztott zöldségeket, rászorjuk a zöldségkockát és a vegetát, majd kb. 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a vizet, majd lefedjük kb. 15 percre, amíg  a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ezután tetszés szerint leturmixolhatjuk a teljes levest, vagy csak egy részét. Hozzákeverjük a tápszert és felmelegítjük, de már nem forraljuk fel. Tetejér apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

Tipp:
A zöldségeket tetszés szerint variálhatjuk, és készíthetjük friss zöldségből is.

Kép
Vissza az oldal tetejére

Húslevesek

Tejszínes csirke krémleves  (580 kcal/adag)


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 doboz ízesítés nélküli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 10 dkg csirkemell
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 g vaj
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 10 g levestészta
  • 20 ml tejszín
  • fűszerek: só, bors
  • díszítéshez: petrezselyemzöld, tejföl

Elkészítés módja:
A csirkemellett apró kockára vágjuk, megsózzuk, és az apróra vágott vöröshagymával és fokhagymával a vajon megpirítjuk, majd fedő alatt puhára főzzük. Hozzáöntjük a liszttel elkevert tejszínt, fűszerezzük és felforraljuk. Beleöntjük a tápszert, a külön megfőzött tésztát és együtt hevítjük, de már nem forraljuk. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel és tejföllel díszítjük.

Tipp:
A csirkehúst helyettesíthetjük mással, pl. pulykahússal is.

Kép
Vissza az oldal tetejére

Gyümölcslevesek

Őszibarack leves  (750 kcal/adag)


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 doboz ízesítés nélküli  vagy trópusi ízesítésű, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 125 g (fél doboz) őszibarack befőtt
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 50 ml tejszín
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 1 dl narancslé
  • egész citrom
  • fűszerek: szegfűszeg, fahéj

Elkészítés módja:
Az őszibarackot kockára vágjuk, összekeverjük a cukorral, fahéjjal, belereszeljük a citrom héját, hozzáöntjük a narancslevet és a vízzel felengedve felforraljuk. Forráskor a lisztet és a tejszínt csomómentesen elkeverjük, habarást készítünk, majd az egészhez hozzáüntjük, ízesítjük és tovább forraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a tápszert, ha szükséges együtt hevítjük, de már nem forraljuk fel.

Tipp:
Bármilyen más gyümölcsből vagy akár több gyümölcsből is készíthető, melyhez a tápszerek ízválasztékából kiválaszthatjuk a hozzáillőt (pl. málna, narancs, banán).


Gyümölcsleves 


Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 doboz vanília ízű, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 40 dkg gyümölcs
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 0,5 l víz
  • ízesítők: citromhéj, szegfűszeg, fahéj; díszítésre friss gyümölcs, tejszínhab

Elkészítés módja:
A megtisztított, megmosott gyümölcsöket a fűszerekkel ízesített cukros alaplében puhára főzzük, majd ha már megpuhult a gyümölcs levesszük a tűzről a levest. A lisztet 1 dl tápszerrel simára keverjük, ezt követően hozzáöntünk 1 merőkanálnyit a meleg szirupból, majd ezzel behabarjuk a levest. A habarást követően már csak nagyon rövid ideig főzzük a levest.

Ételkészítés során szerzett tapasztalatok:
Kellemes, krémes jellegű az eredetivel szinte azonos ízű levest kapunk. A savanyú gyümölcsök kicsaphatják a speciális, gyógyászati célra szánt tápszert, így az édesebb gyümölcsöket javasoljuk a leveshez (pl. őszibarack, sárgabarack, cseresznye).

Kép
Vissza az oldal tetejére

Frissítve: (2016.03.10.)