Az alábbi tartalom azok számára készült, akiknek orvosuk táplálásterápiát javasolt. Az oldal tartalma tájékoztató jellegű. Kérdéseivel forduljon orvosához, dietetikusához!

[Megértettem.]

Keres
Infinity tréning
Home > Recepttár > Receptek
Nyomtatás
Kisétkezések
Müzlik
Saláták
Meleg kisétkezések
Figyelmeztetés!
Megértettem.
http://amnutrition.hu//index.php?event=100306&mainmenu_id=351&name=iconcept&id=4179
Müzlik

Joghurtos müzli   (371 kcal/adag)*
*müzli típusától függően 


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 dl málnaízû joghurtos, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 2 dl málnás joghurt
  • kb. 80 g gyümölcsös gabonapehely

Elkészítés módja:
A tápszert és a joghurtot összekeverjük, majd ráöntjük a gabonapehelyre és 5-10 percig állni hagyjuk, addigra kellemesen megpuhul a pehely.


Narancsos müzli   (382 kcal/adag)*
*müzli típusától függően 


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 4 dl narancsízű speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • kb. 60 g gabonapehely

Elkészítés módja:
A gabonapehelyre ráöntjük a tápszert, majd hagyjuk 5-10 percig állni, addigra kellemesen megpuhul a pehely.

Kép
Vissza az oldal tetejére

Saláták

Hagymás-virslis burgonyasaláta


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 dl ízesítés nélküli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 1 nagyobb darab burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db virsli
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál majonéz 
  • só, bors, cukor, citromlé

Elkészítés módja:
A megtisztított, megmosott, kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük.  
Amikor megpuhult a burgonya leöntjük a vizet, és hagyjuk teljesen kihűlni. Karikákra vágjuk a megfőtt virslit és a hagymát. A tejfölt a tápszerrel, a majonézzel, sóval, borssal, cukorral és citromlével elkeverjük, majd ráöntjük a hagymás, virslis burgonyára. 1-2 órára hutőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.


Céklasaláta 
(533 kcal/adag)


Hozzávalók 2 adaghoz:

 

  • 1 dl ízesítés nélküli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 100 g ecetes cékla (konzerv)
  • 50 g füstölt sajt
  • 4 evőkanál majonéz

Elkészítés módja:
A céklát kockára vágjuk, rátesszük a majonézt és alaposan összekeverjük. Lassan hozzáadjuk a tápszert. A füstölt sajtot kockára vágjuk és hozzákeverjük a céklához.

Tipp:
Bármilyen zöldségbôl elkészíthetô. A javasolt arány: 50g zöldség, 2 púpozott evôkanál majonéz és ½ dl ízesítés nélküli tápszer.


Füstölt sajtos kukoricasaláta  (578 kcal/adag)


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 0,5 dl ízesítés nélküli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 150 g kukorica (konzerv)
  • 50 g füstölt sajt
  • 1 dl tejföl
  • 3 evőkanál majonéz
  • mustár, só, fehérbors, citromlé, porcukor

Elkészítés módja:
A mártás készítésénél figyeljünk a sorrendre! Elôször a tejfölhöz adjuk a majonézt, majd fokozatosan adagolva hozzákeverjük a tápszert, ízesítjük a fenti fűszerekkel, és ráöntjük a kukoricára. A füstölt sajtot kockára vágjuk és hozzáadjuk a kukoricához.
 
Tipp:
Különbözô zöldségbôl elkészíthetô.
A tartár mártás arány: 1dl tejföl, ½ dl tápszer, és 3 evőkanál majonéz


Tzatziki - energiadúsan  (401 kcal/adag)


Hozzávalók 2 adaghoz:

 

  • ½ dl ízesítés nélküli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 dl tejföl
  • 3 evôkanál majonéz
  • só, kapor, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés módja:
Az uborkát meghámozzuk, lereszeljük, és félretesszük amíg elkészítjük az öntetet. Az öntet készítésénél figyeljünk a sorrendre! Elôször a tejfölhöz adjuk a majonézt, majd fokozatosan adagolva hozzákeverjük a tápszert. Ezután fûszerezzük sóval, kaporral és zúzott fokhagymával. Az uborkát kézzel kifacsarjuk és összekeverjük az öntettel.

Tipp:
Cukkínibôl is elkészíthetô.
A mártás arány: 1 dl tejföl, ½ dl tápszer és 3 evôkanál majonéz.

Kép
Vissza az oldal tetejére

Meleg kisétkezések

Palacsinta


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1/2 doboz ízesítés nélküli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 1 dl víz
  • 1 dl tojás
  • 2-3 evőkanál liszt
  • olaj a sütéshez

Elkészítés módja:
A hozzávalókat összekeverjük, 1 órát állni hagyjuk, majd megsütjük a palacsintákat. A tésztába keverhetünk: reszelt almát, dinsztelt káposztát, sonka kockákat, reszelt sajtot, szezámmagot.

Ételkészítés során szerzett tapasztalatok:
A palacsinta sütéséhez kicsit több olajat használjunk, és rövid időn belül fordítsuk meg, mert hamar megbarnul a tésztája.

Puliszka   (643 kcal/adag)


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 dl ízesítés nélküli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 4 dl víz
  • 2 dl kukoricadara
  • 1 teáskanál vaj
  • 4 evôkanál olaj
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • fél kávéskanál só

Elkészítés módja:
A vízbe beletesszük a sót és felforraljuk. A kukoricadarára annyi hideg vizet öntünk, hogy pont ellepje és beleöntjük a vízbe. Állandó keverés mellett 5-10 percig fôzzük, míg a dara meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk a vajat, a tápszert, és lefedve pár percig állni hagyjuk.
Ez idô alatt a megtisztított hagymát kockára vágjuk és olajon arany barnára pirítjuk. A puliszkát evôkanállal kiszaggatjuk, rátesszük a hagymára, és párszor megforgatjuk, hogy mindegyik oldala szépen megpiruljon. Melegen tálaljuk.

Tipp:
A puliszka még laktatóbbá tehetô, ha tálalás elôtt tejföllel meglocsoljuk, vagy juhtúróval megszórjuk

Tejbegríz   (361 kcal/adag)


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 dl vanília ízű, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 3 dl tej
  • 10 evôkanál búzadara
  • 1 evôkanál cukor
  • csipetnyi só

Elkészítés módja:
A tejet feltesszük fôni, belekeverjük a búzadarát és csipetnyi sóval ízesítjük. Folyamatosan kevergetés mellett felforraljuk, majd levesszük a tűzrôl és hozzákeverjük a tápszert. Cukorral édesítjük.

Tipp:
Különbözô gyümölcsös ízű tápszerrel is elkészíthetô. Gyümölcsdarabokkal, kakaóporral, fahéjjal tovább ízesíthetô, díszíthetô.

Kép
Vissza az oldal tetejére

Frissítve: (2016.03.10.)