Keres
Infinity tréning
Home > Diéták
Táplálék-allergiát kiszűrő étrend
A táplálékallergia meghatározására három módszer áll rendelkezésünkre: bôrpróbák, vérvizsgálatok és a keresô étrend. A táplálék allergiát kiszűrô étrend összeállítása, majd bôvítése igen nagy körültekintést igényel a dietetikustól, a diéta betartása pedig igen nagy önfegyelmet a beteg oldaláról.
Lisztérzékenyek étrendje

A lisztérzékenységben elfogyasztott gluténtartalmú ételek és élelmiszerek hatására a vékonybél sejtjei károsodnak, a bélbolyhok lelapulnak, az emésztés és a felszívódás elégtelenné válik és megjelennek a klinikai tünetek, valamint a laboratóriumi eltérések. A kialakulás oka ismeretlen, de a kiváltó ok a búza, a zab, a rozs és az árpa gluténtartalma.

Tojás-érzékenyek étrendje
A tojás érzékenység, a tojásban található fehérje által kiváltott tünetegyüttes, amely jelentkezhet bőrelváltozásként, de visszatérő légúti panaszok formájában is. Minél fiatalabb korban diagnosztizálják a tojásfehérje-érzékenységet annál nagyobb az esélye, hogy a diéta szigorú, hosszú távú (minimum fél vagy 1 év) betartását követôen teljes gyógyulás érhetô el
Tejcukor-érzékenyek étrendje
A tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia), a vékonybélben található tejcukorbontó enzim (laktáz) csökkent működése következtében létrejött tünetegyüttes. A betegek tejcukor bontó képessége eltérô, így egyénre szabott étrend kialaktása szükséges. Ki kell kitapasztalni, hogy mi az a mennyiség ami még nem okoz panaszt.
Tejfehérje-érzékenyek étrendje
A tehéntejfehérje-érzékenység, a tehéntejben található fehérjék által kiváltott tünetegyüttes. Minél fiatalabb korban diagnosztizálják a tejfehérjeérzékenységet annál nagyobb az esélye, hogy a diéta szigorú, hosszú távú (minimum fél vagy 1 év) betartását követôen teljes gyógyulás érhetô el.
Tej-, tojás- és szója-érzékenyek étrendje
Ez az összetett érzékenység a tehéntej- (kazein, laktalbumin, laktoglobulin, serum bovin albumin), a tojás- (ovalbumin, ovoglobulin, ovomukoid, ovovitelin, konalbumin, lizozim), és a szójafehérje által kiváltott specifikus, reprodukálható tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakciók mutathatók ki.
Tejcukor-, tojás- és szójaérzékenyek étrendje
Ez az összetett érzékenység, a tojásfehérje (ovalbumin, ovoglobulin, ovomukoid, ovovitelin, konalbumin, lizozim), a szójafehérje és a tejcukor által kiváltott tünetegyüttes, amelyek a tojás-, szójamentes és laktózszegény diéta betartását követôen megszűnnek.