Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Ételallergiások étrendje
Nyomtatás
Táplálék-allergiát kiszűrő étrend
A táplálékallergia meghatározására három módszer áll rendelkezésünkre: bôrpróbák, vérvizsgálatok és a keresô étrend. A táplálék allergiát kiszűrô étrend összeállítása, majd bôvítése igen nagy körültekintést igényel a dietetikustól, a diéta betartása pedig igen nagy önfegyelmet a beteg oldaláról.

A táplálék allergiák jelentôségét nem szabad sem alábecsülni, sem túlbecsülni. Magyarországon gyakori az általunk alap élelmiszerként fogyasztott tej, tojás, gabonafélék, szója iránti túlérzékenység, de egyre jelentôsebb a földimogyoró-, zöldség-, gyümölcs és adalékanyag- allergia is.

Táplálkozási-tüneti napló

Az allergiás tüneteket kiváltó élelmiszer kiszűrésében, sokat segít a táplálkozási-tüneti napló vezetése (minimum 1 hónap), és egy olyan lista összeállítása, melynek az egyik oszlopába, a nagy valószínűséggel panaszt okozó élelmiszerek kerüljenek, míg a másik oszlopába, a nagy valószínűséggel panaszt nem okozó élelmiszerek.

A táplálkozási-tüneti naplóban minden egyes étkezést külön, tételesen fel kell tüntetni, hozzárendelve az esetleg jelentkezô tüneteket. A tüneteket pontosan, részletesen le kell írni, meg kell határozni az erôsségét és a megjelenési idejét. A beteg ezt a naplót a megszokott életkörülményei között, megszokott táplálkozási szokásai mellett kell, hogy vezesse. Ha a módszer alkalmazásával nem tudjuk kiszűrni az allergiás tüneteket okozó élelmiszert, akkor egy szigorú keresô étrendet kell alkalmazni.

A kereső étrend célja:
az allergiás tüneteket kiváltó élelmiszerek vagy élelmiszer összetevôk kiszűrése.

Az étrend lényege:
  1. Olyan diéta összeállítása, mely nagy valószínűséggel nem fog tüneteket provokálni.
    Csak azon élelmiszerek felhasználása a diétában, melyek igen ritkán okoznak tüneteket, ilyen a fôtt pulykamell, -burgonya, -rizs és a fôtt alma. A diéta betartásának ideje viszonylag hosszú, 5-14 nap.

  2. Tápanyagpótlás hidrolizált (lebontott), hipoallergén, tápszerekkel.
    A szigorú keresô diéta mellett nehéz biztosítani a megfelelô tápanyag bevitelt, különös tekintettel a vitaminokra és az ásványi anyagokra. A hipoallergén tápszerek lebontott formában tartalmazzák a tápanyagokat, így már ezek nem provokálhatnak tüneteket, továbbá ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsítottak.

  3. A diéta fokozott bôvítése.
    A beteg által vezetett táplálkozási-tüneti napló és a nagy valószínűséggel panaszt nem okozó élelmiszer lista felhasználásával történik a bôvítés. Ez a diétabôvítés, annyira egyéntôl függô, hogy általános szabály nem tudunk alkalmazni.

Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Frissítve: (2014.07.25.)