Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Rövidtávú diéták
Nyomtatás
Roboráló (testsúlynövelő) diéta

Ahhoz, hogy a szervezet működni tudjon, energiára van szüksége. Ezt az energiát a táplálkozás során bevitt tápanyagok biztosítják. Energia szükséges az életműködések fenntartásához, a szövetek képzéséhez, működéséhez, az idegrendszerben az elektromos vezetéshez, az izommunkához és az állandó testhőmérséklet fenntartásához. Vannak az energiát adó makrotápanyagok: a fehérjék, zsírok és szénhidrátok és léteznek a mikrotápanyagok, melyek energiát nem adnak, de létfontosságúak a szervezet számára. Ezek a vitaminok és az ásványi anyagok.

Energiaegyensúly akkor áll fenn, ha a táplálékkal bevitt energia megegyezik a felhasznált energiával. Amennyiben nem viszünk be elegendő mennyiségű energiát, vagy többet adunk le, akár betegség, vagy fizikai erőkifejtés révén, úgy a szervezetben hiány alakul ki, amely alultápláltságban nyilvánul meg. Az alultápláltság (malnutrició) egy vagy több tápanyag relatív, vagy abszolút hiánya. Hiányállapot jöhet létre az energia, fehérje, zsírsavak, ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok nem megfelelő bevitele következtében. Az alultápláltság következtében az agy kivételével, valamennyi szerv tömege megfogyatkozik. Az agy tömege nem csökken, de egyes tápanyagok közvetlenül vagy anyagcsere termékeik révén befolyásolják az agy működését, kihatnak az immunválaszra és a magatartásra. Az alultápláltság visszahat az idegrendszer állapotára, pszichés következményei, úgy mint fáradékonyság, depresszió, személyiségváltozás, kimerültség lehetnek. Szervi szövődmények között szerepel a vesék működésének a csökkenése, a bél perisztaltikájának csökkenése, aminek következtében romlik a táplálék emésztése és felszívódása. Megváltozik a bél baktérium flórája, túlsúlyba kerülnek a korokozó baktériumok és elkezdődik a baktériumok beáramlása a szervezetbe. Csökken a szívizom kontraktilitása, csökken a vérnyomás, ezáltal csökken a szervek oxigén ellátása. Csökken a belégzési erő, az oxigén felvétel. A légző izom gyengesége miatt hajlamosabb a légúti fertőzésekre. A csökkenő izomtömeg révén egyre kevesebb mozgás jellemzi a beteget, aminek következtében megnő többek között a csontritkulás, az elesés és a felfekvés veszélye.

A tápláltsági állapot felmérése pontos segítséget nyújt az alultápláltság rizikójának megítélése szempontjából. Ennek során képet kapunk a felnőttkorban általánosan használt BMI (testtömegindex) értékéről, ami a kg-ban megállapított testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének a hányadosa. Amennyiben ez az érték 18,5 alatt van, úgy súlyos alultápláltságról beszélünk. Gyermekeknél a percentil táblázat a mérvadó. Fekvő betegeknél a karkörfogat mérésével becsülhetjük meg a testtömegindexet. A következő szempont, hogy az utolsó 3-6 hónapban történt-e akaratunkon kívüli fogyás. Amennyiben ennek mértéke meghaladja az 5-10 % -ot, szintén figyelmeztető jel lehet egy esetlegesen súlyosabb betegség kivizsgálása céljából. A harmadik kérdéssor a meglévő diagnosztizált táplálkozást befolyásoló krónikus állapotokra, betegségekre vonatkozik. Az antropometriai méréseken kívül laboratóriumi és immunológiai vizsgálatok is objektív eredményt adnak a tápláltsági állapotról. Nagyon fontos a táplálkozási anamnézis, amelynek során felmérjük egy adott napon, vagy időszakon belül az elfogyasztott táplálék mennyiségét, a használatos ételkészítési technikát és az étkezések gyakoriságát. A tápláltsági állapotra különböző fizikális tünetek is utalnak. Amennyiben ezen szempontok alapján veszélyeztetett a beteg az alultápláltságra, úgy haladéktalanul meg kell kezdeni a táplálásterápiát. A táplálásterápia a komplex kezelés elengedhetetlen része. A helyes táplálkozásnak számos betegség gyógyításában kiemelten fontos szerepe van. A legfontosabb, hogy időben elkezdjük, mielőtt a beteg állapota kritikussá válik és még visszafordíthatók a katabolikus folyamatok. A tápláltsági állapot javulása hozzájárul az alkalmazott terápiák hatékonyságához, pozitívan hat az életfunkciókra, növeli az izomerőt, aminek következtében növekszik a fizikai aktivitás és javul az életminőség. Az alultápláltságot nem lehet ránézésre megállapítani. A soványság elfogadható, az alultápláltság nem. Ennek megvannak az objektív, illetve szubjektív jelei. Nagyon vékony mezsgyén mozgunk, ezért folyamatos ellenőrzés szükséges. A komplex terápia részeként alkalmazzuk a táplálásterápiát, melynek során természetes tápanyagokat juttatunk a szervezetbe mennyiségileg és minőségileg olyan formában, ahogy az legjobban hasznosul. A tápanyagok hiánya mögött sokfél ok húzódhat:


A tápanyagok hiánya mögött sokfél ok húzódhat:

 • elégtelen felvétel: mennyiségileg és/vagy minôségileg nem megfelelô táplálkozás pl. anorexia nervosa megbetegedésben,
 • tápanyagok elégtelen felszívódása: pl. bizonyos bélbetegségekben,
 • a szervezet túlzottan sok tápanyagot használ fel: pl. elhúzódó, súlyos betegség, műtét, baleset, sérülés pl. égés,
 • elôfordulhat a tápanyagok fokozott vesztése is: pl. hasmenéses állapotokban, nagyfokú vérvesztésnél.

Súlyos alultápláltságnál a tápanyagok szintje megváltozik a vérben és a szövetekben, ezután a szervezet szerveinek és szöveteinek működési zavara jelentkezhet.

Az étrend célja:

 • az energia- és tápanyaghiány pótlása
 • a beteg kondíciójának javítása

Az étrend lényege:

 • energiagazdag
 • fehérjegazdag
 • ásványianyagban gazdag
 • vitaminokban gazdag
 • gyakori kis étkezések (napi 5-6)

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni:

 • a testtömeg csökkenését kiváltó alapbetegséget
 • az élelmiszerek energia- és fehérjetartalmát
 • az élelmiszerek telítőértékét (az alacsony telítőértékűeket kell előnyben részesíteni)
 • a beteg egyéni ízlését


Energiaszükséglet: 40-45 kcal/ttkg /168-190 kJ/ttkg/ optimális testtömegre vonatkoztatva

Fehérjeszükséglet: 1, 5-2 g/ttkg - optimális testtömegre vonatkoztatva

Zsírszükséglet: Az alapbetegség függvényében változhat, pl. ha valakinek a gyomorfekélye a savtúltengés miatt keletkezett, akkor döntően könnyen emészthető zsiradékokkal fedezzük az energiát.

Szénhidrátszükséglet: Szintén az alapbetegség függvényében változhat, pl. ha valakinek fekélyes vastagbélgyulladása van, akkor az energiát könnyen emészthető szénhidrátok segítségével fedezzük. A szénhidrátoknál az összetett szénhidrátokat kell előnyben részesíteni (a zöldségben, gyümölcsben, gabonafélékben találhatók). Kerülje a túlzott mennyiségű cukor fogyasztását.

Vitamin- és ásványi-anyagban gazdag: Ha növeljük a fehérjebevitelt a szervezet vitamin és ásványi anyag szükséglete is növekszik. Fokoznunk kell a B2 és a B6 vitaminok bevitelét, valamint az ásványi anyagok közül a kálium és a magnézium bevitelt (3000 mg-nál több kálium, 500 mg-nál több magnézium); (Forrás: Veresné Bálint Márta: Gyakorlati dietetika) Rostok: A durva rostok kerülése (ilyen pl. a búzakorpa) mert nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén gátolja bizonyos tápanyagok felszívódását, valamint nagy a telítőértéke.

Fűszerek: Használja ki a fűszerek étvágygerjesztő és emésztést elősegítő hatását, használjon sok friss zöldfűszert, de kerülje az izgató, csípős fűszereket (erős paprika, chili stb.). A megfelelő energia-, vitamin- és ásványi anyag pótlás céljából a diéta alapját a zöldség- és főzelékfélék, a burgonya, a gyümölcsök és gabonafélék alkotják. Energia pótlásához célszerű az ételek dúsítása sovány tejporral, reszelt sajttal, tojással, kefirrel, joghurttal, tápszerrel. Étvágyjavító hatású az ételek ízléses elkészítése, a szép tálalás, a kellemes étkezési környezet. Fontos követelmény az étrendi változatosság. Az ételsorok kialakításánál figyelembe kell venni, hogy megfelelő tápanyagarányokkal rendelkezzenek, és mennyiségileg elfogyaszthatók legyenek. Ezért kiválóan illeszthetők a diétába a tápszerek, amelyek minden követelménynek optimálisan megfelelnek.


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz!
Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-80-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
ingyenesen hívható.Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-80-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-80-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Minta étrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

kalács, margarin, dzsem, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer (egy doboz)

sajtkrém, korpás, kifli, uborka, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer (egy doboz)

virsli (egy pár), tejszínes tormakrém, barna zsemle, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer (egy doboz)

Tízórai

sajtkrémes kenyér, tea (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel)

joghurt, 2db kifli

 

gyümölcsös túrókrém (10 kanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel kikeverni) babapiskóta

Ebéd

zöldborsókrémleves (5 kanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel) mézes pulykamell, burgonyapüré (10 kanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel), fejes saláta

becsináltleves (vegyes zöldség, 5 kanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer, olaj, ízesítôk) gombával töltött csirke rizibizi fejes saláta

gyümölcskrém leves (egy doboz vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel) Cordon Blue sárgarépás rizs ananászbefôtt

Uzsonna

epres tejturmix (egy doboz epres speciális, gyógyászati célra szánt tápszer, 10 dkg eper egy gombóc tejszínes vagy vaníliafagylalt)

meggyes pite

csokoládépuding, (egy doboz vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel)

Vacsora

tojásos galuska (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel) (1)

párizsi sertésszelet csőben sült burgonyával (10 kanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel) uborkasaláta

sajtos karfiol (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel) (2)

1. Tojásos galuska

Hozzávalók:
galuskához:
 • 1 db tojás
 • 5 evôkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
 • 5 evôkanál búzaliszt
 • víz, só
tojásrántottához:
 • 2 db tojás
 • 2 evôkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
 • 1/2 evôkanál napraforgóolaj
 • kb. 1/2 dl víz,
 • ízesítôszerek: só, vegeta
Elkészítés módja:
Egy darab tojást feltörünk és megsózunk. A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel, a búzaliszttel és kevés vízzel simára keverjük, annyi vizet adva hozzá, hogy könnyű galuskatésztát kapjunk. Forrásban lévô sós vízben kifôzzük. Leszűrjük, kevés vajban megforgatjuk. A két tojást felütjük, sózzuk. A speciális, gyógyászati célra szánt tápszert a vízzel simára keverjük és a felvert tojáshoz öntjük. Kiolajozott serpenyôbe készre sütjük, majd összekeverjük a galuskával.


2. Sajtos karfiol


Hozzávalók:
 • 250 g karfiol
 • 3 evôkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
 • 1 db tojás
 • 0,5 dl tejföl
 • 0,5 dl tej
 • 1 dkg liszt
 • 5 dkg Trappista sajt
 • 1 dkg margarin
 • ízesítôszerek: só, szerecsendió.
Elkészítés módja:
A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben megfôzzük, leszűrjük, majd egy margarinnal kikent tűzálló tálba halmozzuk, és szerecsendióval megszórjuk. A tetejére tojáshabbal lazított fehérmártás kerül. A margarin felét a finomliszttel habzásig hevítjük, majd a tűzrôl levéve, állandó kevergetés mellett forró tejjel felengedjük. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és lassú tűzön besűrítjük. Ha elkészült, hagyjuk kicsit kihűlni, majd óvatosan belekeverjük a tejföllel, speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel elkevert tojássárgáját, a reszelt sajt felét, valamint a habbá vert tojásfehérjét. A mártással leöntött karfiol tetejét még megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és elômelegített sütôben pirosra sütjük.
Frissítve: (2018.01.03)