Keres
Infinity tréning
Home > Diéták
Epebetegek étrendje
A máj által termelt epe fontos szerepet játszik a zsíremésztésben. Az epe az epehólyagban gyűlik, majd onnan jut a vékonybélbe. Ha a kiürülés akadályozott, akkor az epe besűrűsödik, megnő az epekő kialakulásának veszélye. Ezzel együtt vagy emellett gyulladás is kialakulhat.
Crohn betegek étrendje
A Crohn betegség a bélfal valamennyi rétegére kiterjedô krónikus gyulladás. A személyre szabott diétának mindig a beteg aktuális állapotához kell igazodnia. Az egyensúlyi állapotban lévô beteg étrendi lehetôségei tág határok között mozognak.
Colitis Ulcerosa étrendje
A Colitis ulcerosa, vagy magyarul fekélyes vastagbélgyulladás, ismeretlen eredetű krónikus betegség, melynek jellemzôje a jó és rossz periódusok váltakozása. A diétát mindig a beteg aktuális állapotának megfelelôen kell kialakítani.
Hasnyálmirigy gyulladásban szenvedők étrendje

A hasnyálmirigy-gyulladást jellegzetes tünetek kísérik: erőteljes fájdalom, fogyás, hányinger, hányás, esetleg hasmenés, hasi nyomásérzékenység valamint magasan a normál szint feletti enzimértékek (amiláz, glükóz). A diéta célja a hasnyálmirigy nyugalomba helyezése, a beteg fájdalmainak enyhítése és a tápláltsági állapot romlásnak megakadályozása.

Gyomor- és nyombélfekélyes betegek étrendje
A fekély jól körülírt, kerek esetleg ovális seb a gyomor, vagy a nyombél nyálkahártyáján. A betegséggel járó diéta igen nagy odafigyelést igényel főleg az első időkben.
Reflux diéta
A gyakori gyomorégésnek sokszor nem tulajdonítunk jelentôséget, pedig a tünetek hátterében akár komoly szövôdményekkel járó betegség, a reflux betegség is állhat. Reflux betegségnek nevezzük azt a rendszeresen, gyakran jelentkezô tünet együttest, amelynek során a gyomorsav a nyelôcsôbe áramlik, és ott égô, maró fájdalmat okoz.
Sztómás betegek étrendje
A sztóma egy kb. 2-3 cm-es átmérôjű, a bôrbôl kissé kiemelkedô bélvégzôdés, melyet azért hoznak létre, hogy a széklet ki tudjon ürülni a külvilág felé. A sztómás betegek diétájának személyre szabottnak kell lennie, amelynek rövid tájékoztatóját a továbbiakban olvashatja.