Keres
Infinity tréning
Home > Táplálásterápia
Nyomtatás
Táplálásterápia

A legtöbb betegség megelőzéséhez és orvosi kezeléséhez az optimális tápláltsági állapot, a kiegyensúlyozott táplálékfelvétel vagy tápanyag-biztosítás elengedhetetlen. Ennek elérésében nyújt segítséget a táplálásterápia.

Tápanyaghiány kockázata esetén
Egy vagy több tápanyag relatív vagy abszolút hiánya, illetve vesztése következtében alultápláltság (malnutríció) fejlődik ki. Az alultápláltság önmagában is súlyos szomatikus és pszichés károkkal fenyeget, de ha más patológiás állapottal társul, akkor hosszabb lesz a beteg felépülése, gyakrabban lépnek fel szövődmények, megnövekszik a mortalitás. Ezért a fenyegető vagy fennálló alultápláltságot minél előbb diagnosztizálni kell.

Kockázat szűrés
Az alultápláltság ránézésre nem állapítható meg! A három lépésben elvégezhető ún. MUST szűrési módszer gyors és megbízható eredményt ad az alultápláltság kialalulásának kockázati tényezőjével kapcsolatban. Ha a MUST pontszám 2 vagy annál több, akkor a táplálásterápia elkezdése javallott.

Táplálásterápia
A táplálásterápia során orvosi célokra kifejlesztett, speciális tápszerek segítségével biztosítható, hogy mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálékot juttassuk a szervezetbe.

Az enterális táplálás során a tápanyag bevitele a gyomor-bélrendszerbe történik, az aktuális szükségletek figyelembevételével. Kooperáló betegek esetében ez szájon át történő táplálék bevitelt jelent (iható tápszerek). Együttműködés hiányában, vagy ha speciális bevitel szükséges, szondán keresztül kell a beteget táplálni szondatápszerek alkalmazásával.

Az enterális táplálás sokkal inkább hasonlít az egészséges egyének táplálkozásához, mint a parenterális táplálás. Mivel az enterális oldatok között speciális anyagcsere igényeket kielégítő oldatok is kaphatók, általános szabály, hogy az enterális táplálás elsődleges a parenterálissal szemben. Kérdéseivel forduljon hozzánk!

NUTRICIA Tanácsadó Szolgálat:  06 80 223 223
munkanapokon 9-16 óráig ingyenesen hívhatóKép
Frissítve: (2018.01.03.)