Keres
Infinity tréning
Home > Táplálásterápia
Táplálkozás 50 év felett

Az életkor előrehaladtával csökken az emésztés és a felszívódás hatásfoka, romlik a tápanyagok hasznosulása. A sejtek nehezebben tudják felvenni a vérből a szükséges tápanyagokat, ezzel párhuzamosan megváltozhatnak a táplálékfelvétel lehetőségei és annak körülményei is. A kiegyensúlyozott táplálkozás alapvetően fontos az idősödő szervezet számára is…

Mikor szükséges a táplálásterápia?

Táplálásterápia minden olyan esetben javallott, amikor a kiegyensúlyozott táplálékfelvétel vagy tápanyag-biztosítás a hagyományos étrenddel nem biztosítható. Ilyen esetekben az orvosi célokra fejlesztett speciális tápszerek étrendbe iktatása (kizárólagos vagy kiegészítő jelleggel) biztosíthatja a gyógyuláshoz szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

A nem elégséges tápanyagbevitel veszélyei
A nem elégséges tápanyagbevitel legkézenfekvőbb következménye a fogyás, amelynek eleinte akár még örülhetünk is. Azonban ez nagyon csalóka is lehet, hiszen lehet valaki akár túlsúlyos is, de ha egy vagy több, az élethez nélkülözhetetlen tápanyag hiányzik a szervezetéből, akkor esetében minőségi éhezésről beszélhetünk. Ez ugyanolyan következményekkel jár, mint a mennyiségi éhezés.
A kockázat szűrése
Tapasztalt szakember számára is félrevezetô lehet a beteg tápláltsági állapotának ránézésre történô megállapítása (pl.: ödéma, hypoproteinaemia, ascites elrejtheti). Mégis gyakran ez történik, ezért az alultápláltságra veszélyeztetett betegek közel fele nem kerül kezelésre.
Őszintén a fogyásról
A nem kívánt fogyás során a szervezet „felemészti” energiaraktárait (zsírok), majd építőelemeit kezdi felélni (fehérjék). Így nem csak testtömegéből veszít, de csökken a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képessége és a sebgyógyulás is. A fogyás következményeként kialakult súlyos alultápláltság (malnutríció) egy vagy több tápanyag relatív vagy teljes hiányával veszélyezteti a szervezet működését.