Keres
Infinity tréning
Home > Diéták
Nyomtatás
Daganatos betegek étrendje

Amennyiben Önnél orvosa daganatot diagnosztizált, úgy az orvosi terápia mellett gyógyulása érdekében fokozottan ügyeljen a megfelelő étrendre!

Daganatos betegek étrendjéről bővebben >

A daganatos megbetegedések száma sajnos évről-évre növekszik. A betegség kialakulásában az életmódbeli és étrendi tényezők vezető szerepet játszanak. Daganatos betegségben a táplálkozás mindig egyénre szabottan kell, hogy történjen. A daganat helye és kiterjedése nagyon fontos információ az étrend összeállításához, ezért mindenképpen orvossal és dietetikussal együtt kell megtervezni az egyéni étrendjét. 

A szervezet anyagcseréje daganatos megbetegedésben megváltozik.
Nagyon sokszor az első jel lehet az akarattól független testsúlycsökkenés, amely a beteget az orvoshoz viszi. Már a kivizsgálások procedúrája is önmagában jelentősen ronthatja a betegek tápláltsági állapotát. Gondoljunk például az endoszkópos vizsgálatok előkészítésére.
A daganatos betegek 60-70%-nál kialakul a tumoros cachexia („daganat okozta rossz erőnlét”), amelynek jelentős szerepe van a betegek életminőségének romlásában. A cachexia görög eredetű szó, a „kakos” rosszat, a „hexis” erőnlétet, állapotot jelent.

A megváltozott anyagcserét előidézheti a szervezet tumorra adott válasza, a daganatellenes terápia mellékhatásai, bizonyos kiegészítő gyógyszerek, vagy mindezek kombinációja.

Bővebben a kezelések hatásáról a táplálkozásra >


Étvágycsökkenés, táplálék beviteli nehézség
Időszakosan eredményezhet étvágycsökkenést vagy táplálék beviteli nehézséget a kezelések mellékhatásaként a megváltozott ízérzékelés, a hányás ill. hányinger, de maga a daganat is előidézheti ezeket a tüneteket.

A megfelelő tápláltsági állapot fontossága
A daganatos kezelések alatti megfelelő tápláltsági állapot elengedhetetlenül fontos, hogy megbirkózzon a daganattal és annak kezelésével. A megfelelő mennyiségű fehérje és kalória bevitel fontos a sebgyógyulás, a fertőzések leküzdése és az energia biztosítása szempontjából.

Az alultápláltság és kezelése befolyásolja a daganatellenes kezelés sikerét.

A daganatellenes kezelések, mind a műtét, a sugárterápia és a kemoterápia hatással vannak a szervezet energiaháztartására. Ez egyénileg eltérő mértékű és más-más tünetekkel jelentkezhet. Megváltozhat az étvágy, az ízérzékelés és a szaglás is.

A sebészeti beavatkozás átmeneti megemelkedett energiaszükséglethez vezethet.
A megfelelő fehérje és energia bevitelnek fontos szerepe van a felépülés folyamatában, különösen a sebgyógyulásban és a fertőzések elleni védekezésben.

A sugárterápia is befolyásolhatja a tápanyagszükségletet, különösen, ha a tápcsatorna, az emésztőrendszer is a besugárzási területhez tartozik. Lehetséges mellékhatások a nyálkahártyafekélyek, a szájszárazság, a hányinger, a hányás, a hasmenés vagy a székrekedés.

A kemoterápia mellékhatása függ a gyógyszer típusától és adagolásától. Előfordulhat hányás, hasmenés, székrekedés és fáradtság. Néhány készítmény megváltoztatja az ízérzékelést, amely ételundorban is megnyilvánulhat. Az alultápláltság fokozza a kemoterápia toxicitását. A tápanyaghiány következtében az egészséges sejtek jobban károsodnak.

Mikor veszélyes mértékű már a fogyás?

A daganatos betegek megfelelő táplálásterápiája javítja az általános erőnlétet, megállítja a fogyást, elviselhetőbbé teszi a kezeléseket, csökkenti a műtét utáni komplikációkat, valamint hozzájárul a daganatellenes kezelés sikeréhez és elősegíti a gyógyulást.

Legyenek fontosak az Ön számára is a táplálkozásra vonatkozó kérdések, ez az a pont, ahol önmaga is aktívan részt vehet a gyógyulás folyamatában.

Kalória és tápanyag igény malignus (rosszindulatú) betegségekben:

  • Energiaigény: 30-35 kcal/ttkg
    (alultápláltság esetén 40-45 kcal/ttkg-ra is növekedhet)
  • Fehérje: 13-15 en%
  • Zsír: 30 en%
  • Szénhidrát: 55-57 en%

Ügyelni kell az előírt napi mennyiség 100 %-os bevitelére a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok tekintetében.

Ajánlott kisebb adagokat gyakrabban fogyasztani valamint a kisebb adagokban magas energiatartalmú ételeket választani. Érdemes kisétkezésekre speciális, gyógyászati célra szánt tápszert fogyasztani, ami mindezeket a tulajdonságokat egyszerű fogyaszthatósággal tartalmazza.

Bővebben a speciális tápszerek szerepéről >

Az étrendnek fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében és leküzdésében. A megfelelő táplálásterápia hozzájárul a tumorterápia sikeréhez, a daganatos beteg állapotának javulásához és a jobb életminőséghez.

Étrend a kezelések alatt >

Az étrend célja:

A szervezet ellátása megfelelő mennyiségű energiával, megfelelő minőségű tápanyagokkal, melyek segítenek a szervezetnek ellenállni a betegséggel szemben. Szerepük lehet a kellemetlen mellékhatások csökkentésében is.

Az étrend lényege:

A diétának kiegyensúlyozottnak kell lennie. Sokféle alapanyagból készült, változatos ételeket tálaljunk fel.

  • A diéta magas energia- és fehérjetartalmú, mivel a kezelések során a daganatos sejtek mellett az egészségesek is károsodhatnak, ezek gyors regenerálódásához fokozott energia- és fehérjemennyiség szükséges.
  • A diéta alapját képezik a gabonafélék, melyet fogyaszthatnak magként (csíráztatva, kásának) vagy feldolgozva lisztként, pehelyként, kenyér és péksütemények formájában, müzliként vagy különböző tészták formájában is. Az elfogyasztott gabona minél teljesebb értékű legyen, használjuk fel a korpa és a csírarészét is. A korpa és a teljes kiőrlésű készítmények bizonyos daganatfajtáknál, valamint egyes mellékhatások esetében (szájnyálkahártya-fekély, hányinger, hányás) ellenjavalt.
  • Jól illeszthetők a diétába az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek. Javasolt a tej, a sajtok, túró, joghurtok és a kefir fogyasztása. Ezek jól dúsíthatóak különféle tápszerekkel is. A tápszerek ezen kívül plusz vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.
    Kezelés alatt előfordulhat laktózintolerancia. Ilyenkor laktózmentes tej és tejtermék használata ajánlott. A laktózmentes tápszerek is fogyaszthatók. Tej és tejtermékekkel az elkészített ételek fehérjetartalmát is fokozhatja. Keverjen túrót, reszelt sajtot, tejport, tápszerport az elkészített ételekhez. Készíthet krémleveseket, szószokat, mártásokat, teheti pudinghoz, sodókhoz, tojásételekbe, tészták alapanyagához.
  • Nélkülözhetetlenek a zöldségek és a gyümölcsök, naponta két étkezést tervezzen belőle.
    Zöldségekből főzeléket, rakott ételeket, párolt zöldségköretet, nyers illetve főtt salátát készíthet. Különböző öntetekkel fokozható a fehérje és az energiatartalom.
    A gyümölcsöket fogyassza nyersen, salátának vagy kompótnak, köretként, levesként. Készíthet belőlük turmixot, töltelékeket, keverheti túrókrémhez, felhasználhatja aszalt formában is őket.
    Próbáljon meg vegyszermentes helyről vásárolni. Nagyon fontos, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket gondosan tisztítsa meg.
  • A vaj, a margarin a különböző olajok (olíva, kukorica, tökmag és a napraforgóolaj) jól használhatók főzéshez, sütéshez, illetve dúsításra. Keverheti krémlevesekhez, szószokba, mártásokba, tört illetve sült burgonyához, rizshez, tésztákhoz. Az olajokat utólag salátaöntetként is használhatja. Arra oda kell figyelni, hogy a növényi olajok képezzék a diéta alapját az állati zsiradékokkal szemben.
  • Húsok és húskészítmények közül a szárnyasok (csirke, pulyka) és a halfélék fogyasztása javasolt. Bő zsiradékban sütés helyett ajánljuk a párolást, a sütőzacskóban, teflonban vagy cserépedényben való sütést, lehetőleg minél kevesebb zsiradék hozzáadásával. A húskészítmények közül is az alacsonyabb zsírtartalmút válassza. Jól alkalmazhatók az étrendben a töltött és a rakott ételek. Készíthet húskrémeket, felvágottakból szendvicskrémeket. Kerülje a füstölt, pácolt, tartósított illetve sóval kezelt élelmiszereket. Kerülendők a nyers kagyló és rákfélék. Fontos a kellő ideig tartó hőkezelés.
  • A tojás jó fehérjeforrás, sokféleképpen elkészíthető alapanyag. Mindig alaposan kell hőkezelni, mert a nyers tojás baktériumokat tartalmazhat.
  • Ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre is. Naponta 2-2,5 liter folyadék segíti szervezetét a méregtelenítésben. Ez lehet ásványvíz, gyógy- vagy gyümölcstea. Fogyasszon frissen facsart gyümölcs-, illetve zöldségleveket, turmixokat.

Aminek fogyasztását kerülni kell:
Nem ajánlott a cigaretta, az alkohol és a túlzott kávéfogyasztás. Kerülni kell az erős és a csípős fűszerek, ízfokozók, valamint a túlzott só használatát. Kerüljük az erős, direkt rákkeltő anyagokat. Ilyenek a túlzott hőkezelésnél keletkező pörzsanyagok, a többször átsütött zsiradékban lévő pörzsanyag maradványok. Ne tároljuk az élelmiszereket nyirkos helyen, mert az elszaporodó aflatoxin szintén rákkeltő hatású. Ne fogyasszunk olyan tartósított élelmiszer készítményeket, melyek nitrites vegyületeket tartalmaznak.


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz!
Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.


NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Minta étrend (daganatos betegségben)

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

tejeskávé, barna kenyér, margarin, csirkemell sonka, zöldpaprika

gyümölcstea, barnakenyér, margarin, Óvári sajt, paradicsom

kakaó, kalács, vaj, eperdzsem

Tízórai

eperturmix

meggyes pite

gyümölcssaláta

Ebéd

zöldségleves, rakott kelkáposzta

csôbensült karfiol, natúr csirkemell, piskóta tekercs pudinggal

paradicsomleves (2), sült hal, burgonyapüré, párolt vegyeszöldség

Uzsonna

sajtos kifli

karamellás gyógyászati célra szánt speciális tápszer

gyümölcsjoghurt, korpás keksz, körözöttel töltött paprika

Vacsora

tojástekercs spenóttal (1), zsemle, paradicsom

tökfôzelék, virsli

párizsikrém, kifli, uborka

1. Tojástekercs spenóttal

Hozzávalók:
  • 2 db tojás
  • 20 g tej
  • 30 g liszt
  • 5 g margarin
  • 200 g spenót
  • só, fokhagyma, szerecsendió
Elkészítés módja:
A felvert tojásokat a liszttel, a tejjel és kevés sóval csomómentesre keverjük. Vajjal kikent teflonserpenyôbe öntve, elômelegített sütőben mérsékelt tűzön megsütjük, majd óvatosan alufóliára borítjuk. Közben az előkészített spenótot sós, forró vízben előfőzzük. Fűszerezzük, majd hűlni hagyjuk. Ezután vékonyan a tojásra terítjük, majd az alufólia segítségével feltekerjük. Dúsíthatjuk reszelt sajttal is.


2. Paradicsomleves

Hozzávalók:
  • 40 g sűrített paradicsom
  • 5 g étolaj
  • 5 g vöröshagyma
  • 5 g zeller
  • cukor, só
Elkészítés módja:
Olajból és a lisztbôl világos rántást készítünk. Tűzről levéve, elkeverjük benne a paradicsomot, majd csontlével felengedjük. Beletesszük a zellert és a vöröshagymát, majd lassú tűzön megfőzzük. Ízesítjük cukorral és sóval. Betétnek rizst vagy tésztát használhatunk. Készíthetjük friss paradicsomból is, vagy 100%-os paradicsomlébôl.

Frissítve: (2016.05.30)