Keres
Infinity tréning
Home > Diéták
Vashiányos vérszegénység étrendje
A vashiányos vérszegénység kezelésére ajánlott étrend célja a kimerült vasraktárak feltöltése, amely nélkül a szervezet oxigén-ellátottsága veszélybe kerül!
Koleszterinszegény étrend
A vérben az egyik legfontosabb zsírnemű vegyület a koleszterin, amire kis mennyiségben a szervezetnek szüksége van: a koleszterin a sejtek építôköve, valamint az epesavak, hormonok és D-vitamin képzésében is részt vesz. Túlzott mennyiségben azonban lerakódhat az erek falára, szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.
Csontritkulást megelőző étrend

20-25 éves korig a csontépítő, majd 40 éves kor után a csontlebontó folyamatok kerülnek előtérbe. A csontritkulást megelőző étrend célja a gyermek és fiatal felnőtt korban a megfelelő csonttömeg kialakítása, hogy később ennek hiánya ne okozhasson problémát.

Felvekvés (decubitus) diéta
A dekubitusz (felfekvés) akkor alakul ki, ha a testfelület egy részét tartós nyomás éri, pl. valaki tartósan ugyanabban a testhelyzetben ül vagy fekszik. Az állandó nyomás csökkenti a bôr vérkeringését, mely annyira lelassulhat, hogy elégtelenné válik a bőr oxigén- és tápanyag ellátása.
Köszvényes betegek étrendje

A köszvény a purin (húgysav) anyagcsere öröklődő zavara, melynek következtében húgysav szaporodik fel a vérben (értéke a vérben 417 mmol/l feletti lesz). Nátriumsó alakjában lerakódik a szövetekben, elsősorban az ízületekben és rohamokban megjelenő, vagy tartós ízületi gyulladást okoz. Tartósan magas húgysavszint következménye, hogy a húgyutakban kicsapódik és vesekő képződik.

Hypertónia

Hypertónia ( magas vérnyomás betegség) esetén a 3x egymás után mért értékek meghaladják a 140/90 Hgmm-es értéket. A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőjeként nagyon fontos, hogy életmódunkkal befolyásoljuk ezt a rizikófaktort.