Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Különleges tápanyagigény
Nyomtatás
Vashiányos vérszegénység étrendje

A vashiányos vérszegénység kezelésére ajánlott étrend célja a kimerült vasraktárak feltöltése. A vérképzéshez, a szervezet oxigén-ellátásához nélkülözhetetlen a vas. Létfontosságú ásványi anyag, amely szükséges az immunrendszer, az agy, az izmok működéséhez, valamint enzimek alkotórészeként a sejtek anyagcseréjéhez. A vasat a szervezet nem tudja előállítani, így azt a táplálékkal kell bevinni. Az állati fehérjével bevitt vasat a szervezet jobban tudja hasznosítani, mint a növényekből származót. A vas felszívódásának szabályozása a vékonybélben történik, a felszívódás mértékét a vasraktárak telítettsége határozza meg. A vashiány tünetei igen sokrétűek: étvágytalanság, fáradékonyság, szájzug berepedezése, hajhullás, sápadtság, körömtöredezés, fertőzésekkel szemben csökken az ellenállóképesség. Súlyos esetben légszomj, szapora szívverés léphet fel.

Vashiány léphet fel:

  • ha táplálékkal történő bevitel elégtelen,
  • ha csökkent a felszívódás,
  • ha fokozott az igény, pl.: terhesség, szoptatás, kamaszkor 
  • ha vérvesztés történik pl.: gastrointestinális vérzés, erős menses
  • ha túlsúlyba kerül a felszívódást gátló anyagok bevitele.



Az étrend célja:

  • a gyógyszeres kezelés elősegítése
  • a kimerült vasraktárak feltöltése


Az ember napi vasszükséglete 12 – 15 mg. A vas felszívódását sok tényező gátolhatja, pl. a táplálékok oxálsav tartalma, az egyes élelmiszerekben lévő fitinsav, a gyomorsavhiány és az elégtelen C - vitamin fogyasztás.
 
100 g tisztított élelmianyag, élelmiszervastartalma mg-ban

Élelmianyag, élelmiszer Vas
búzaliszt (teljes) 1,7
búzaliszt (főző) 1,0
kukoricaliszt 1,1
rizs (hántolt) 1,0
kenyér 0,8
Graham - kenyér 1,0
száraztészta (2 tojásos) 1,9
száraztészta (4 tojásos) 2,9
bárányhús 10,5
juhhús (sovány) 10,5
csirkehús 3,0
libamáj 7,0
marhahús (sovány) 3,5
marhamáj 5,5
borjúmáj 5,5
sertéshús (sovány) 1,0
sertésmáj 10,0
gépsonka, füstölt kolbász,szalámi, párizsi, krinolin 2-2,5
kenőmájas, májpástétom 5,0
tehéntej (fölözött) 0,2
túrók (sovány,félzsíros) 0,2
ementáli, trappista, óvári, köményes sajt 0,7
tojás 1 db (héj nélkül) 1,4
burgonya (téli) 0,6
burgonya (nyári) 0,3
céklarépa 0,6
fejes saláta 0,2
karalábé 0,3
karfiol 0,3
káposzta (fejes) 0,2
káposzta (vörös) 0,3
kelkáposzta 0,2
paraj 4,0
retek (hónapos) 1,5
sárgarépa 0,3
sóska 4,6
spárga 1,4
főzőtök 0,2
uborka 0,5
vöröshagyma 1,6
zellergyökér 0,4
zöldbab 0,6
zöldborsó 1,0
zöldpaprika 0,3
bab (száraz) 7,0
borsó (száraz, egész) 4,0
lencse (száraz) 5,0
szójaliszt (teljes) 5,0
vargánya gomba 10,0
alma 0,3
banán 0,3
birsalma 1,1
citrom 1,0
cukordinnye 0,9
cseresznye 0,3
egres 0,9
görögdinnye 0,1
kajszibarack 2,1
körte 1,9
málna 0,6
meggy 0,5
narancs 0,6
őszibarack 0,2
ribiszke (vörös, fekete) 4,5
szamóca 2,9
szilva 0,2
szőlő 0,7
zöldringló 0,2
dió 4,1
mák 22,0
mogyoró 35,0
kakaó 7,2



Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

limonádé 2 dl, pulykasonka, Delma Light, pirítós 2 db, zöldpaprika

kakaó speciális, gyógyászati célra szánt tápszerporból 2 dl, kalács, sárgabarack dzsem

hársfa tea, Óvári sajt, Rama margarin, burgonyás kenyér, paradicsom

Tízórai

gyümölcsjoghurt 2 dl

gyümölcssaláta: alma, kivi, mandarin, petrezselyemzöld

túrós banánturmix speciális, gyógyászati célra szánt tápszerporból

Ebéd

zöldséges, májgombócleves, sajtos- tejfölös makaróni, fejes saláta

alföldi gulyásleves, pudingos palacsinta (2), szénsavmentes ásványvíz

paradicsomleves, natúr csirkemell, párolt rizs, uborkasaláta

Uzsonna

madártej, speciális, gyógyászati célra szánt tápszerporral dúsítva 2 dl

sajtos kifli, kefir

orosz hússaláta paprikába töltve

Vacsora

gyümölcstea, körözött sajtba töltve (1), barna kenyér, jégsaláta

grillezett baromfi-virsli, párolt vegyes zöldségköret

zöldbabfőzelék, vagdalt, alma

1. Körözött sajtba töltve

Hozzávalók:
  • 1 evőkanál juhtúró
  • 2 evőkanál félzsíros tehéntúró
  • 10 g kefir
  • só, fűszerpeprika, őrölt köménymag
  • 100 g Óvári sajt
Elkészítés módja:
A két féle túrót áttörjük, majd hozzáadjuk a lereszelt vöröshagymát, a kefirt és a fűszereket. Vékonyan felszeleteljük a sajtot, majd a körözöttet beletöltjük.


2. Pudingos palacsinta

Hozzávalók:
  • 30 g finomliszt
  • 1/2 db tojás
  • 60 ml tej
  • olaj a sütéshez
  • puding
Elkészítés módja:
A lisztet a tojással és a tejjel jól összekeverjük, állni hagyjuk. Az olajat felmelegítjük egy teflonserpenyôben, majd ebben sütjük ki a palacsintákat. Ízlés szerinti pudinggal, lehűtve tálaljuk

Frissítve: (2014.07.25.)