Home > Diéták > Különleges tápanyagigény |
|
 |
Vashiányos vérszegénység étrendje |
 |
A vashiányos vérszegénység kezelésére ajánlott étrend célja a kimerült vasraktárak feltöltése. A vérképzéshez, a szervezet oxigén-ellátásához nélkülözhetetlen a vas. Létfontosságú ásványi anyag, amely szükséges az immunrendszer, az agy, az izmok működéséhez, valamint enzimek alkotórészeként a sejtek anyagcseréjéhez. A vasat a szervezet nem tudja előállítani, így azt a táplálékkal kell bevinni. Az állati fehérjével bevitt vasat a szervezet jobban tudja hasznosítani, mint a növényekből származót. A vas felszívódásának szabályozása a vékonybélben történik, a felszívódás mértékét a vasraktárak telítettsége határozza meg. A vashiány tünetei igen sokrétűek: étvágytalanság, fáradékonyság, szájzug berepedezése, hajhullás, sápadtság, körömtöredezés, fertőzésekkel szemben csökken az ellenállóképesség. Súlyos esetben légszomj, szapora szívverés léphet fel.
Vashiány léphet fel:
- ha táplálékkal történő bevitel elégtelen,
- ha csökkent a felszívódás,
- ha fokozott az igény, pl.: terhesség, szoptatás, kamaszkor
- ha vérvesztés történik pl.: gastrointestinális vérzés, erős menses
- ha túlsúlyba kerül a felszívódást gátló anyagok bevitele.
Az étrend célja:
- a gyógyszeres kezelés elősegítése
- a kimerült vasraktárak feltöltése
Az ember napi vasszükséglete 12 – 15 mg. A vas felszívódását sok tényező gátolhatja, pl. a táplálékok oxálsav tartalma, az egyes élelmiszerekben lévő fitinsav, a gyomorsavhiány és az elégtelen C - vitamin fogyasztás. 100 g tisztított élelmianyag, élelmiszervastartalma mg-ban
Élelmianyag, élelmiszer |
Vas |
búzaliszt (teljes) |
1,7 |
búzaliszt (főző) |
1,0 |
kukoricaliszt |
1,1 |
rizs (hántolt) |
1,0 |
kenyér |
0,8 |
Graham - kenyér |
1,0 |
száraztészta (2 tojásos) |
1,9 |
száraztészta (4 tojásos) |
2,9 |
bárányhús |
10,5 |
juhhús (sovány) |
10,5 |
csirkehús |
3,0 |
libamáj |
7,0 |
marhahús (sovány) |
3,5 |
marhamáj |
5,5 |
borjúmáj |
5,5 |
sertéshús (sovány) |
1,0 |
sertésmáj |
10,0 |
gépsonka, füstölt kolbász,szalámi, párizsi, krinolin |
2-2,5 |
kenőmájas, májpástétom |
5,0 |
tehéntej (fölözött) |
0,2 |
túrók (sovány,félzsíros) |
0,2 |
ementáli, trappista, óvári, köményes sajt |
0,7 |
tojás 1 db (héj nélkül) |
1,4 |
burgonya (téli) |
0,6 |
burgonya (nyári) |
0,3 |
céklarépa |
0,6 |
fejes saláta |
0,2 |
karalábé |
0,3 |
karfiol |
0,3 |
káposzta (fejes) |
0,2 |
káposzta (vörös) |
0,3 |
kelkáposzta |
0,2 |
paraj |
4,0 |
retek (hónapos) |
1,5 |
sárgarépa |
0,3 |
sóska |
4,6 |
spárga |
1,4 |
főzőtök |
0,2 |
uborka |
0,5 |
vöröshagyma |
1,6 |
zellergyökér |
0,4 |
zöldbab |
0,6 |
zöldborsó |
1,0 |
zöldpaprika |
0,3 |
bab (száraz) |
7,0 |
borsó (száraz, egész) |
4,0 |
lencse (száraz) |
5,0 |
szójaliszt (teljes) |
5,0 |
vargánya gomba |
10,0 |
alma |
0,3 |
banán |
0,3 |
birsalma |
1,1 |
citrom |
1,0 |
cukordinnye |
0,9 |
cseresznye |
0,3 |
egres |
0,9 |
görögdinnye |
0,1 |
kajszibarack |
2,1 |
körte |
1,9 |
málna |
0,6 |
meggy |
0,5 |
narancs |
0,6 |
őszibarack |
0,2 |
ribiszke (vörös, fekete) |
4,5 |
szamóca |
2,9 |
szilva |
0,2 |
szőlő |
0,7 |
zöldringló |
0,2 |
dió |
4,1 |
mák |
22,0 |
mogyoró |
35,0 |
kakaó |
7,2 |
Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 06-80-223-223 munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható.
|
|
 |
 |
|
 |
|
|
|
|
 |
A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás:
telefon: 06-80-223-223 munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.
Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.
NUTRICIA Diétás Tanácsadás:
telefon: 06-80-223-223 munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
Mintaétrend |
|
1. nap |
2. nap |
3. nap |
Reggeli |
limonádé 2 dl, pulykasonka, Delma Light, pirítós 2 db, zöldpaprika |
kakaó speciális, gyógyászati célra szánt tápszerporból 2 dl, kalács, sárgabarack dzsem |
hársfa tea, Óvári sajt, Rama margarin, burgonyás kenyér, paradicsom |
Tízórai |
gyümölcsjoghurt 2 dl |
gyümölcssaláta: alma, kivi, mandarin, petrezselyemzöld |
túrós banánturmix speciális, gyógyászati célra szánt tápszerporból |
Ebéd |
zöldséges, májgombócleves, sajtos- tejfölös makaróni, fejes saláta |
alföldi gulyásleves, pudingos palacsinta (2), szénsavmentes ásványvíz |
paradicsomleves, natúr csirkemell, párolt rizs, uborkasaláta |
Uzsonna |
madártej, speciális, gyógyászati célra szánt tápszerporral dúsítva 2 dl |
sajtos kifli, kefir |
orosz hússaláta paprikába töltve |
Vacsora |
gyümölcstea, körözött sajtba töltve (1), barna kenyér, jégsaláta |
grillezett baromfi-virsli, párolt vegyes zöldségköret |
zöldbabfőzelék, vagdalt, alma |
1. Körözött sajtba töltve
Hozzávalók:
- 1 evőkanál juhtúró
- 2 evőkanál félzsíros tehéntúró
- 10 g kefir
- só, fűszerpeprika, őrölt köménymag
- 100 g Óvári sajt
Elkészítés módja: A két féle túrót áttörjük, majd hozzáadjuk a lereszelt vöröshagymát, a kefirt és a fűszereket. Vékonyan felszeleteljük a sajtot, majd a körözöttet beletöltjük.
2. Pudingos palacsinta
Hozzávalók:
- 30 g finomliszt
- 1/2 db tojás
- 60 ml tej
- olaj a sütéshez
- puding
Elkészítés módja: A lisztet a tojással és a tejjel jól összekeverjük, állni hagyjuk. Az olajat felmelegítjük egy teflonserpenyôben, majd ebben sütjük ki a palacsintákat. Ízlés szerinti pudinggal, lehűtve tálaljuk
|
|
|
 |
|
|
|
|
Frissítve: (2018.01.03) |
|
|
 |