Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Különleges tápanyagigény
Nyomtatás
Koleszterinszegény étrend

A vérben az egyik legfontosabb zsírnemű vegyület a koleszterin, amit a szervezet saját maga is elő tud állítani. A vérben lévő mennyiség függ attól, hogy mennyi termelődik a szervezetben, és mennyit viszünk még be a táplálkozással. A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik kockázati tényezője, amelyet saját magunk is befolyásolhatunk. A koleszterin szervezetünk számára szükséges vegyület, túlzott mennyiségben azonban káros élettani hatású. A koleszterin a sejtek építőköve, valamint az epesavak, hormonok és D-vitamin képzésében is részt vesz. Túlzott mennyiségben azonban lerakódhat az erek falára, szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. A zsírok bizonyos fehérjékhez hozzákapcsolódva képesek haladni a véráramban. Ezeket az összekapcsolódott zsírokat és fehérjéket lipoproteinnek nevezzük.

A lipoproteinnek három típusát különítjük el, amelyek különböző célt szolgálnak, attól függően, hogy milyen az összetételük (koleszterinből, trigliceridből vagy fehérjéből tartalmaznak többet):

  • LDL (low density lipoprotein), alacsony sűrűségű lipoprotein, amit ártó lipoproteinnek is neveznek. Ezeknél túlnyomórészt koleszterin kapcsolódik a fehérjékhez.
  • HDL (high density lipoprotein), nagy sűrűségű lipoprotein, ún. védő lipoprotein, mely megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfal belső felületén, valamint képes a már lerakodott koleszterint felvenni és kiüríteni a szervezetből. Ezt a védőhatást csökkenti a dohányzás, elhízás, mozgásszegény életmód.
  • VLDL (very low density lipoprotein), nagyon kis sűrűségű lipoprotein, ami nagy mennyiségben tartalmaz trigliceridet. A trigliceridek, “klasszikus” zsírok, melyek mennyisége megemelkedik, ha túl sok szénhidrátot vagy alkoholt fogyasztunk.

A szervezet szabályozza a lipoproteinek mennyiségét, gond akkor van, ha túlzott mennyiségben fogyasztunk zsiradékot vagy a szabályozó mechanizmus valamilyen okból kifolyólag sérül.

Mikor van szükség koleszterinszegény diétára?
Diéta alkalmazására akkor van szükség, ha az ártó és a védő lipoproteinek (LDL és HDL) értékaránya megváltozik és/vagy emelkedett triglicerid szintet igazolnak. Ajánlatos minden felnôtt vérzsírszintjét évenként ellenőrizni, mivel csak vérvizsgálat deríthet fényt a kóros értékekre. A magas koleszterinszintnek nincsenek kézzelfogható tünetei. A vérzsírok ellenőrzése kapcsán nem elég az összes mennyiséget meghatározni, de tudni kell, hogy melyik lipoprotein emelkedett, mert a további kezelést és a diétát, csak e kettô pontos ismeretében lehet meghatározni.

A helyes táplálkozással nagymértékben csökkenhet az erekben a lerakódás, illetve lassítható az érelmeszesedés folyamata. Életmódváltással sokat tehetünk a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére. 

A vér koleszterin szintjét meghatározó tényezôk

  • örökletes tulajdonságok
  • kor (előrehaladtával magasabb)
  • nem (férfiaknál magasabb)
  • egészségi állapot (máj-, pajzsmirigy- vese vagy cukorbetegség növeli a vérben a koleszterintartalmat)
  • táplálkozás (sok állati zsiradék bevitele növeli a koleszterin tartalmat)
  • mozgásszegény életmód 
Normál értékek
   koleszterin:
      29 év alatt 5,2 mmol / l alatt
      30-39 év 5,7 mmol / l alatt
     40 év felett 6,2 mmol / l alatt

   LDL: 4 mmol / l alatt
   HDL: 1 mmol / l felett
   Trigliceridek: 2 mmol / l alatt


Az étrend lényege:
  • koleszterinszegény (napi max. 300 mg koleszterin fogyasztható)
  • zsírszegénység (0,5 g / testsúly kg), ezen belül a telítetlen zsírsavak aránya legyen a nagyobb 
  • szénhidrátszegény (trigliceridszint emelkedettségnél)
  • diétás rostokban gazdag
  • alkoholfogyasztás csökkentése


A nyersanyagválogatás szempontjai
1. A telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése. Telített zsírsavak elsősorban az állati eredetű zsiradékokban, élelmiszerekben fordulnak elő látható és ún. rejtett zsírok formájában - húsokban (elsősorban sertés), húskészítményekben, tejben, tejtermékekben. Az állati eredetű zsiradékok hátránya a növényi eredetűekkel szemben, hogy összmennyiségben sok zsírt és koleszterint tartalmaznak, melyek nagy része telített zsírsav, s ezek emelik az LDL koleszterinszintet.
2. A telítetlen (egyszeres és többszörösen telítetlen) zsírsavak fogyasztásának növelése. Általában növényi eredetű zsiradékokban fordulnak elő, melyek koleszterint nem tartalmaznak, és ezáltal csökkentik az LDL koleszterin értékeket. A tengeri halakban - makréla, lazac - és a busában lévő többszörösen telítetlen zsírsavak nemcsak a koleszterin anyagcserére, hanem a véralvadásra is kedvezően hatnak.
3. A koleszterin bevitel csökkentése. Jelentős koleszterinforrás a szalonna, tepertő, disznósajt, szív, nyelv, vese, velő, szalámi-és kolbászfélék, kaviár, pacal.
4. Az élelmi rostok fogyasztásának növelése.
Az élelmi rostoknak számos kedvező élettani hatást tulajdonítunk:
- étvágycsökkentő hatásúak a teltségérzés kiváltása révén
- a bélben megköti az epesavakat, megakadályozza felszívódásukat és ezzel csökkentik a májban a koleszterin szintézist
- székletrendező hatásúak
- csökkentik a velük egyidejűleg fogyasztott zsírok és szénhidrátok felszívódását, illetve azt egyenletesebbé teszik.
- tisztítja a bélbolyhokat
Az ajánlott napi rostbevitel naponta 30-40g .
A vízoldékony rostok - kifejezetten csökkentik a szérum- és LDL koleszterinszintet, a HDL-szintet nem befolyásolják.
Pektin: zöldség-, főzelékfélékben, gyümölcsökben találhatók (sárgarépa, zeller, káposztafélék, alma, banán, citrusfélék, bogyók, stb.).
Béta-glükán: zabkorpában.
Guár gumi: indiai zabfélében található.
A magas koleszterinszint kialakulásának befolyásolható kockázati tényezői: a dohányzás, a mozgáshiány, az állandó stressz, a túlsúly, jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása, sok só fogyasztása (ajánlott napi 5 g alá leszorítani). Ezeken a tényezőkön mi magunk is tudunk változtatni. A magas koleszterinszint hatékonyan csökkenthető az életmód átalakításával, a bevitt koleszterin csökkentésével, gyógyszerrel, esetleg ezek kombinációjával.
Magas vérzsírszint esetén kerüljük el a hízlalt libát, kacsát, szárnyasbőrt, zsíros sertés-marha- birkahúsokat, a kolbászt, hurkát, szalámit, felvágottakat, belsőségeket (szív, vese, máj, velő), valamint a húskenyeret, kenőmájast. Helyette sovány vöröshúsok, szárnyasok bőre nélkül, halak szerepeljenek étrendünkben.
Tej-tejtermékek közül a soványakat - 1,5%-os tej, aludttej fölözve, joghurt, kefir, sovány túró, sovány sajtok (Túra, Köményes, Tenkes, Óvári). A tejföl helyettesíthető kefirrel vagy joghurttal.
Zöldségfélék, gyümölcsök bátran fogyaszthatóak.
A sütéshez, főzéshez olajat vagy margarint válasszunk a zsír helyett.
A kenyerek, pékáruk, lisztek közül a rostdús, teljes kiőrlésűt keressük!


Koleszterintáblázat
Az adatok 100g tisztított élelmiszerre vonatkoznak mg-ban kifejezve.
Húsok, belsőségek, húskészítmények
Agyvelő 3000
Bacon 70
Borjúmirigy 200
Borjúnyelv 72
Borjúvese 380
Császárhús 140
Csontvelő 240
Disznósajt 110
Fogas, hekk 30
Főzőkolbász 100
Gyulai kolbász 171
Hering 64
Húskonzerv 100
Húskrém 83
Kenőmájas 224
Lép 500
Libamáj krém 290
Marhamáj 305
Nyári szalámi 114
Párizsi, krinolin, szafaládé 75
Ponty, angolna 70
Rákhús 120
Sertésmáj 430
Szardínia 70
Téliszalámi 150
Tőkehal 50
Tonhal 70
Tüdő 350
Vagdalthús-konzerv 105
Vér 190
Vitál sonka 60


Zsiradékfélék
Csirkezsír 85
Füstölt szalonna 105
Kacsazsír 100
Libazsír 100
Majonéz 110
Marhafaggyú 100
Sertészsír 95
Tepertő 155


Tej és tejtermékek
Brie, Camambert sajt, 50% zsírtartalmú  92
Brie, Camambert sajt, 60% zsírtartalmú 120
Edami sajt 30% zst 55
Edami sajt 40% zst 80
Edami sajt 45% zst 90
Edami sajt 50% zst 110
Ementáli sajt 45% zst 135
Étkezési túró 20% zst 25
Étkezési túró, félzsíros 9
habtejszín 75
Hóvirág sajt 99
Író 4
Kávétejszín 37
Krémsajt 85
Krémtúró 30% zst 39
Krémtúró 50% zst 77
Limburgi, Romadur sajt 40% zst 69
Limburgi, Romadur sajt 50% zst 95
Mackó sajt 100
Sűrített tej 7.5 % zst 28
Tehéntej 2.8% zst 10
Tehéntej, kefir, joghurt 3.6 % zst 13
Tej, sovány 2
Tejföl 40
Tejpor, sovány 31
Tejpor, teljes 99
Trappista sajt 107
Vaj 230


Tojás

Tojássárgája 1190
Tojássárgája, 1db 190


Édesipari és egyéb termékek
Keksz 37
Tejcsokoládé 74
Töltött ostya 30


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

3 dkg gépsonka, barna kenyér, zöldpaprika, tea

köményes sajt, pirított kenyér, margarin, narancslé

joghurt, kifli, tea

Tízórai

speciális, gyógyászati célra szánt tápszer (vaníliás)

2 db gesztenyegolyó (1)

vegyes gyümölcssaláta

Ebéd

zöldségleves, citromos fôtt hal, párolt vegyes zöldség

rakott zöldbab (barna rizzsel, darált pulykahússal), paradicsom ivólé

erőleves, sült pulykamell, 1/2 adag párolt sárgarépa, burgonyapüré

Uzsonna

alma

erdei gyümölcsös speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

eper

Vacsora

zöldborsófőzelék, párolt csirkemell (bőôre nélkül), ásványvíz

lazac sonka, 1 korpás zsemle, margarin, limonádé

párolt spárga, grillezett csirkecomb (bőr nélkül), ásványvíz

1. Gesztenyegolyó

Hozzávalók:
  • 2 evőkanál gesztenye massza
  • 1 teáskanál margarin
  • 2 db meggy
  • kakaópor a formázáshoz
Elkészítés módja:
A gesztenye masszát a margarinnal alaposan összedolgozzuk, a golyó közepébe egy meggyet teszünk, majd összegörgetjük, és kakaóporba megforgatjuk.


2. Burgonyapüré

Hozzávalók:
  • 250 g burgonya
  • 10 g margarin
  • 1 dl 1,5%-os tej
Elkészítés módja:
A burgonyapürét hagyományos módon elkészítjük, a burgonya főzőlevével és sovány tejjel dúsítjuk.

Frissítve: (2014.07.25.)