Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Különleges tápanyagigény
Nyomtatás
Csontritkulást megelőző étrend
20-25 éves korig a csontépítő, majd 40 éves kor után a csontlebontó folyamatok kerülnek előtérbe. A csontritkulást megelőző étrend célja a gyermek és fiatal felnőtt korban a megfelelő csonttömeg kialakítása, hogy később ennek hiánya ne okozhasson problémát.

A már kialakult csontritkulást kezelni, gyógyítani csak korlátozottan lehetséges, de kellő odafigyeléssel megelőzhető, illetve a kialakult folyamat lassítható. A gyógyszeres terápia és gyógytorna mellett a megfelelő étrendnek van szerepe a csontritkulás megfelelő kezelésének kialakításában. A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni, mivel a csontok fejlődése a 2. magzati hónap végén indul meg. Oxigénigényes folyamat, jó vérellátás szükséges a működéséhez.

A csontritkulás kifejlődésének sokféle kockázati tényezője létezik:
  • genetikai jellemzők,
  • nagyon sovány testalkat,
  • a női nemi hormon (ösztrogén) alacsony szintje,
  • hiányos táplálkozás,
  • tartósan alacsony Ca és D-vitamin ellátottság,
  • felszívódási zavarral járó kórképek,
  • mozgásszegény életmód,
  • dohányzás,
  • nagymértéku koffein és alkoholfogyasztás.
Egyes betegségek és egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet a fokozott Ca-ürülés. Fokozott kalcium igénye van a terhesség és a szoptatás időszakának is.

Az étrend célja:
Gyermek, serdülő- és fiatalkorban az optimális csúcs csonttömeg elérése, a csontritkulás kialakulásának megelőzése, később a megfelelő csonttömeg megtartása, illetve a csontlebontó folyamatok lassítása!
Fontos az életkornak megfelelő táplálkozás, az optimális energiabevitel és tápanyagösszetétel és az életkornak megfelelő kalcium- és vitaminszükséglet kielégítése. A kiegyensúlyozott tápanyagbevitel a vitaminokkal együtt elősegítik a kalcium csontokba való beépülését. Az A- és a C-vitamin a csontok vastagságbeli növekedését segíti elő, a D-vitamin pedig a kalcium csontokba épülését segíti elő.
Az egészségnevelés kiemelkedően fontos a betegség megelőzésében!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta 800-1200 mg kalcium jusson a szervezetünkbe. Ez átlagérték, mely változhat, terhességben, szoptatás alatt és időskorban 1200-1500 mg az ajánlott mennyiség.
Felnőtteknél, diagnosztizált csontritkulás esetén a napi javasolt kalciumbevitel: 1500 mg.

A kalcium hasznosulását elősegítik:
  • Vitaminok: elsősorban a D-vitamin jelenléte, ezen kívül az A-, a C-, és a K-vitamin
  • Tej és tejtermékekben található tejcukor és kazein
  • Ásványi anyagok és nyomelemek a táplálkozásban (magnézium, cink, mangán, réz)
  • Rendszeres mozgás

A kalcium hasznosulását gátolják:
  • Nagy mennyiségű foszfor (kóla) és koffein (kávé, tea) fogyasztás
  • Egyes növényekben található oxálsav tartalom (sóska, spenót, mangold, rebarbara)
  • Egyes növényekben található fitát, illetve fitinsav tartalom (korpa, hüvelyesek, szója, teljes kiőrlésű termékek)
  • Az ételek túlzott mértékű sózása
  • Alkoholfogyasztás, dohányzás
  • Mozgásszegény életmód
  • Egyes gyógyszerek (gyomorsav közömbösítők, antibiotikumok)
Az étrend lényege:
Életkoronként fokozott figyelmet kell fordítani a helyes étrend és életmód kialakítására. A napi energiamennyiség a tápláltsági állapotnak és fizikai aktivitásnak megfelelő legyen.
Az étrend megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmazzon, amiben legyen állati és növényi eredetű fehérje egyaránt. A gyermekek mindennap fogyasszanak tejet vagy tejterméket.
Vitaminok és ásványi anyagok:
Mindennap fogyasszon friss zöldséget és gyümölcsöt.
Nagy D-vitamin tartalmú élelmiszereink: halmájolajok, máj, tojás, tej és tejtermékek, D-vitaminnal dúsított margarinok
Várandósság és szoptatás idején:
A várandósság és a szoptatás időszakában az édesanya fogyasszon kalciumban gazdag sovány sajtokat, sovány túrót, joghurtokat és írót. Ha a családban előfordult, illetve a csecsemő tejallergiás tüneteket produkál, a szoptató kismama naponta csak 2 dl tejet vagy annak megfelelő tejterméket fogyasszon.


Amit kerülni kell:
  • Extrém mennyiségű élelmi rost bevitele, mivel csökkentik a kalcium felszívódást.
  • Egyes táplálkozási irányzatokban elterjedt nem megfelelő tápanyagösszetétel, aminek következtében nem kiegyensúlyozott a fehérje és zsiradékfogyasztás. A nagyon magas fehérjebevitel növelheti a kalcium kiválasztását, a túlzott zsiradékbevitel a kalcium hasznosulását rontja.
  • Túlzott mértékű alkohol és kávé fogyasztása (naponta legfeljebb három csésze kávé engedhető meg.) A dohányzást teljes mértékben el kell hagyni. A nikotin rontja a porckorong vérellátását, a csontok anyagcseréjét.

Különös figyelemmel kell kísérni azokat a betegeket, akiknél tejérzékenységet, illetve laktózintoleranciát diagnosztizáltak, mivel étrendjükből ezáltal kiesnek a tej és tejtermékek, valamint a tejalapú készítmények! A kalcium pótlását mindenképpen meg kell oldani. Forduljon táplálkozási szakemberhez a megfelelő étrend kialakítása céljából!


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend (csontritkulás megelőzésére)

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

csipkebogyó tea, Bakonyi barnakenyér körözött, paradicsom

tej, sajtos omlett (1), zsemle

kakaó, kalács, margarin, eperdzsem

Tízórai

Mineral joghurt

erdei gyümölcsös speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

gyümölcsjoghurt

Ebéd

gyümölcsleves, rakott kínai kel, szénsavmentes ásványvíz

zöldborsóleves, mákos metélt, gyümölcslé

grízgaluskaleves, natúr pulykamell, burgonyapüré, csemege uborka

Uzsonna

erdei gyümölcsös speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

juhtúrós pogácsa

vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

Vacsora

túrógombóc tejföllel, csipkebogyótea

busa roston, vegyes zöldségköret, tartármártás, limonádé

tej 2 dl, sajtos kelbimbó (2), kifli

1. Sajtos omlett

Hozzávalók:
  • 2 db tojás
  • 20 g tej
  • 5 g margarin
  • 10 g reszelt köményes sajt
  • só, petrezselyemzöld
Elkészítés módja:
A megmosott tojásokat felütjük, hozzáadjuk a tejet, fűszerezzük, majd habverővel jól eldolgozzuk. Egy teflonedényben a margarint felmelegítjük, és benne úgy sütjük ki, mint a palacsintát, de nem fordítjuk meg. Ha az alja megsült, akkor a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Ezután felgöngyöljük, és azonnal tálaljuk.


2. Sajtos kelbimbó

Hozzávalók:
  • 200 g kelbimbó
  • 1/2 tojás
  • 20 g tejföl
  • 15 g reszelt trappista sajt
  • 5 g margarin
  • só, szerecsendió
Elkészítés módja:
A jól megmosott kelbimbót gyengén sós vízben majdnem puhára főzzük. Jól lecsepegtetjük, és margarinnal kikent tűzálló tálra rakjuk. Megszórjuk szerecsendióval. A tojásokat elkeverjük a tejföllel, és a reszelt sajt felével. Ráöntjük a kelbimbóra, meghintjük a maradék reszelt sajttal és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Frissítve: (2014.07.25.)