Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Különleges tápanyagigény
Nyomtatás
Köszvényes betegek étrendje

A köszvény a purin (húgysav) anyagcsere öröklődő zavara, melynek következtében húgysav szaporodik fel a vérben (értéke a vérben 417 mmol/l feletti lesz). Nátriumsó alakjában lerakódik a szövetekben, elsősorban az ízületekben és rohamokban megjelenő, vagy tartós ízületi gyulladást okoz. Tartósan magas húgysavszint következménye, hogy a húgyutakban kicsapódik és vesekő képződik.
A húgysav a szervezetben lévő és a kívülről bekerült sejtmagokban lévő purinbázisok lebontásával képződik, majd a vizelettel ürül ki. A szervezeten belüli lebontáshoz nem férhetünk hozzá, ezért csak a kívülről bevitt purintartalmú anyagokat tudjuk csökkenteni.

Kiváltó tényezők:

  • elhízás,
  • bő táplálkozás,
  • nagy mennyiségű hús fogyasztása,
  • szeszes ital,
  • erős fizikai-, pszichés megterhelés.

Az étrend célja: a purin anyagcserezavar befolyásolása, a magas szérum húgysavszint csökkentése a szervezetben és a rohamok kialakulásának megelőzése, mely az étrenddel jelentősen befolyásolható.

Az étrend lényege:

  • Purinszegénység: az alacsony purin tartalmú étrend betartása
    napi 200 mg alatti értékek (hagyományos táplálkozás esetén ez 600-1000 mg)

  • Só és fűszerszegény:
    az étrend purin tartalmán túl ügyelni kell arra, hogy a diéta só- és fűszerszegény legyen.

  • Energia-, és zsírszegénység:
    az éhezés viszont tilos! Túlsúlyos betegnél nagyon fontos, hogy az elfogyasztott ételek energiatartalma megfelelő legyen, a gyors fogyókúra azonban ellenjavallt, mert a koplalás gátolja a húgysav kiválasztódást. Célszerű a napi 5-6 kis étkezés beiktatása, egyszerre kis mennyiségű étel elfogyasztása.
     
  • Megfelelő mennyiségű folyadék:
    minimum napi 2 liter folyadék elfogyasztása és a gyengén alkalikus hatású gyógyvizekkel végzett ivókúra.

  • Gyümölcs- zöldség nap beiktatása:
    a szervezet tehermentesítése céljából beiktatható az étrendbe egy-egy gyümölcs-, zöldségnap

  • Heti rendszeres sport, ha lehet, akkor ez az úszás legyen
Köszvényes rohamot válthat ki a bőséges fehérjegazdag étkezés, valamint a nagyobb mennyiségű alkohol, illetve ezek egyidejű fogyasztása. Mellőzni kell:
  • egyszeri nagy mennyiségű alkohol,
  • zsíros ételek,
  • erős fűszerek elfogyasztása
A diéta alapját képező élelmiszerek:
  • a sovány tej-, és tejtermékek - kefir, joghurt, túró, sovány sajt
  • tojás,
  • burgonya, rizs és a gabonafélék,
  • zöldségek és főzelékfélék (kivéve paraj, karfiol, zöldborsó, bab, lencse, sárgaborsó),
  • gyümölcsök
Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások:

A magas purintartalmú nyersanyagok purintartalmát csökkentheti előfőzéssel. Az első főzőlevet le kell önteni, az nem használható fel az ételkészítéshez. Jól beiktathatók az ételsorba a rakott ételek, a húspástétomok, a húspudingok, ezeknek viszonylag alacsony a hústartalma.
Figyeljünk arra, hogy az ételekhez minél kevesebb zsiradékot használjunk. Már a nyersanyagválogatásnál is az alacsonyabb zsírtartalmú készítményeket válasszuk. (pl: félzsíros illetve zsírszegény sajtok: köményes sajt, félzsíros Óvári, 1,4 %-os tej a 2,8 %-os helyett, kapható már zsírszegény túró és sajt is.). A húsokból a zsúrszegény, sovány húsokat és húskészítményeket kell a diétában a köszvényes beteg részére adni. Kerülni kell a bő zsiradékban sütést, mivel a keletkező pörzsanyagok purintesteket tartalmaznak.
Az ételkészítési eljárások közül a főzés, párolás, fóliában-, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, habarással sűrítés ajánlható.

Élelmiszercsoportok purintartalma

Igen magas
150-1000 mg/100g 

Magas
75-150mg/100g

Közepes
75mg/100g alatt

Alacsony
0-10mg/100g

élesztő

sertés-, marhahús

sonka

tej

húskivonatok

borjú-, birkahús

angolna

kefir, joghurt

csirkemell

pulyka

lepényhal

sajt, tejföl, túró, vaj

liba

csirkecomb

kakaópor

olaj, margarin

szardínia

kacsa

zöldborsó

méz, cukor

kagyló

nyúl

karfiol

rizs

pisztráng

őz

brokkoli

liszt

hering

szarvas

zöldbab

búzadara

halikra

szalonna

paraj

gabonapehely

lazac

virsli

tofu

tészta

tonhal

kolbászféle

kenyér

makréla

szalámi

burgonya

garnéla

füstölt sonka

a többi zöldségféle az előző oszlopban lévőkön kívül

belsőségek, máj

tőkehal

a többi zöldségféle az előző oszlopban lévőkön kívül

füstölt húsok, halak

fogas

minden gyümölcs

ponty

tojás

szárazbab

üdítő

szárazborsó

gyümölcslé

lencse

lekvár

szója (pl. kocka)

sör

mák

bor

napraforgómag

dió

földimogyoró

kókusz

mazsola

pisztácia

mandula

gomba




Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

tej 1,5 %-os 2 dl, kifli, margarin, kígyóuborka

kukoricapehely tejjel (1,5 %-os tejjel)

tej 1,5 %-os tejjel, zsemle, margarin, köményes sajt, jégsaláta

Tízórai

gyümölcsjoghurt

epres speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

alma

Ebéd

gombaleves, diós metélt, szénsavmentes ásványvíz

grízgaluskaleves, rakott patisson, gyümölcslé

gyümölcsleves, karfiolpörkölt (1), párolt rizs, csemege uborka

Uzsonna

vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

körte

meggyturmix speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel (2)

Vacsora

padlizsánkrém, pirítós, zöldpaprika

burgonyafôzelék virslivel, szénsavmentes ásványvíz

zöldséges omlett, barnakenyér, paradicsom

1. Karfiolpörkölt

Hozzávalók:
  • 250 g karfiol
  • 3 g étolaj
  • 20 g vöröshagyma
  • 30 g kefir
  • só, pirosparika
Elkészítés módja:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy teflonedényben felmelegítjük az olajat, majd a hagymát megfonnyasztjuk. Pirospaprikát szórunk rá, majd a rózsáira szedett karfiolt megpároljuk benne. Kefirrel leöntve tálaljuk.


2. Meggyturmix ízesítés nélküli speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel

Hozzávalók:
  • 100 g meggy
  • 1/2 doboz ízesítés nélküli speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel
  • 1 dl tej
  • mesterséges édesítô
Elkészítés módja:
A meggyet kimagozzuk, majd jól megmossuk. A tejjel és a speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel jól összeturmixoljuk, ízesítjük. Lehűtve tálaljuk.

Frissítve: (2014.07.25.)