Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Ételallergiások étrendje
Nyomtatás
Lisztérzékenyek étrendje

A lisztérzékenységben elfogyasztott gluténtartalmú ételek és élelmiszerek hatására a vékonybél sejtjei károsodnak, a bélbolyhok lelapulnak, az emésztés és a felszívódás elégtelenné válik és megjelennek a klinikai tünetek, valamint a laboratóriumi eltérések. A kialakulás oka ismeretlen, de a kiváltó ok a búza, a zab, a rozs és az árpa gluténtartalma.
A tünetek a lisztes étel elfogyasztása után 3-6 hónappal jelentkeznek. Bármely életkorban diagnosztizálható! A betegség bélbiopsziával, valamint a szérumban levő antigliadin, antireticulin és antiendomisium antitest kimutatásával igazolható.
A vékonybél- nyálkahártya boholyatrófiája alakul ki, melynek jellemzője, hogy a felszíni sejtek lelapultak, a mikrobolyhok rövidek és összeolvadtak.

Tünetei sokfélék lehetnek (klasszikus és a felszívódási zavarból kialakultak):

  • hasmenés (ritkán székrekedés)
  • pókhas (gázképződés, a hasfali izomzat petyhüdt)
  • gyermekeknél fejlődésben való visszamaradás
  • étvágytalanság, hányás
  • pszichés tünetek (depresszió, kedvtelenség)
  • vérszegénység (Fe és a B12 vitamin felszívódásának zavara miatt)
  • vérzékenység (K-vitamin felszívódásának zavara miatt)
  • csontritkulás (Ca felszívódásának zavara miatt)
  • alacsony vérnyomás és testhőmérséklet
  • fertőzésekkel szembeni ellenállás csökken

Terápia:
DIÉTA! Megfelelő diétával a nyálkahártya károsodás és a tünetek is megszűnnek. A lisztérzékenységben szenvedő beteg gyakorlatilag normál, gluténmentes étrendet fogyaszthat, amelyet egész életén át folytatnia kell. A kezeletlen coeliákia számos szövődményt okozhat pl.: malignus vékonybél elváltozás.

Az étrend célja:

  • a klinikai tünetek megszüntetése
  • a felszívó funkció javítása
  • a nyálkahártya bolyhok regenerációjának elôsegítése
  • a rosszindulatú elváltozások kialakulásának megelőzése

Az étrend lényege:
Gluténmentes élelmiszerek, a kórokként számon tartott glutén kiiktatása az étrendből. A búza, zab, árpa, rozs ill. az ezeket akár nyomokban is tartalmazó ételek, élelmiszerek kihagyása. A nem fogyasztható gabonák helyettesítése más növényi alapanyagokkal: kukorica, rizs, sárgaborsó és szójaliszt ill. kukorica-, és burgonyakeményítő.
Gluténmentes az az élelmiszer, amelynek előállítása, raktározása és árusítása során biztosították, hogy a búzát, zabot, árpát, rozst, vagy ezekből származó bármely élelmiszer alapanyagot (pl. keményítő) még nyomokban sem tartalmaz.
A diétát szigorúan egész életen át be kell tartani, mert ellenkező esetben a tünetek ismét jelentkeznek. A helyesen betartott diéta nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem.
Felhívjuk a szülők és a felnőtt lisztérzékeny betegek figyelmét, hogy mindig figyelmesen olvassák el a vásárolt készételek, illetve felhasznált alapanyagok összetételét. A gluténmentesség jelölése a következőképpen jelenhet meg az élelmiszerek címkéin:

  • gluténmentes
  • Gliadinmentes
  • Lisztérzékenyek és cöliákiások is fogyaszthatják
  • Áthúzott búzakalász

Jól használható a Magyar Táplálékallergia és Intolerancia Adatbank gondozásában, minden évben megjelenő kiadvány, amiben a gyártók által garantált, gluténmentes élelmiszerek kerülnek felsorolásra. Évente kerül megújításra, csak az aktuális évi használható biztonsággal.


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.


NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.

Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

csipkebogyó tea, gluténmentes kenyér, PICK párizsi, Delma margarin, paprika

kakaó speciális, gyógyászati célra szánt tápszerből, gluténmentes kenyér, margarin, Eidami sajt, jégsaláta

tej 1,5 %-os 2 dl, gluténmentes kenyér, sonkás felvágott (Délhús Rt. Baja), paradicsom

Tízórai

vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

körte

Danone joghurt

Ebéd

zellerkrém leves, párolt natúr sertésszelet, paradicsomos kelbimbó (1), limonádé

karfiolleves pulykaragu, puliszka (2), uborkasaláta

paradicsomleves (rizsliszttel elkészítve), roston sült hal, párolt rizs, céklasaláta

Uzsonna

barackos túróturmix

almakompót

epres speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

Vacsora

töltött karalábé, gyümölcslé

tej, rántotta, gluténmentes kenyér, póréhagyma

zöldborsófőzelék, virsli, narancslé

1. Paradicsomos kelbimbó

Hozzávalók:
  • 100 g kelbimbó
  • 10 g sűrített paradicsom
  • 2 g paprikakrém
  • citromlé, cukor, metélôhagyma, só, petrezselyemzöld
Elkészítés módja:
A sűrített paradicsomot simára keverjük 2 dl vízzel, belerakjuk a fűszereket, ízesítjük. A kelbimbót enyhén sós vízben puhára fôzzük, majd leöntjük a paradicsomos öntettel. Ízlés szerint reszelt sajttal is tálalhatjuk.


2. Puliszka

Hozzávalók:
  • 60 g kukoricaliszt
  • 10 g margarin
  • (sajt, vöröshagyma, juhtúró...)
Elkészítés módja:
A kukoricalisztet 200 ml forró, sós vízbe állandó keverés közben lassan beleszórjuk. Kevergetve 20 percig fôzzük, majd olvasztott margarinba mártott kanállal galuskákat szaggatunk belôle. Tűzálló tálba tesszük, majd a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk, reszelt sajttal, pirított hagymával, juhtúróval.

Frissítve: (2014.07.25.)