Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Egészségesek étrendje
Nyomtatás
Idősek étrendje

Az idős kor előrehaladtával csökken az emésztés és a felszívódás hatásfoka, romlik a tápanyagok hasznosulása. A sejtek nehezebben tudják felvenni a vérből a szükséges tápanyagokat, lassul a máj és a vese működése. Ezzel párhuzamosan megváltozhatnak a táplálékfelvétel lehetőségei és annak körülményei is. Gyakran a hiányos, rossz fogazat az oka a táplálkozási nehézségeknek. A kiegyensúlyozott táplálkozás alapvetően fontos az idősek számára is, ezért étrendjüket a megváltozott körülményekhez kell igazítani.

Az időseknek kevesebb energiára van szükségük, mint a fiataloknak, a vitamin- és ásványianyag-szükségletük azonban változatlan. A szervezetünk az idő múlásával átalakul: az öregedés folyamán megváltozik az anyagcserénk is. Csökken a hormontermelés, a nyál- és a gyomornedv elválasztás még az egyébként teljesen egészségeseknél is. Az energiaszükséglet a korral arányosan csökken: ha a húsz-harminc éves korban bevihető kalóriamennyiséget száz százaléknak tekintjük, ez hatvan év felett már negyedével csökken, hetven év felett pedig már a hetven százalékot sem éri el. Az ennél több energiát tartalmazó étrend már szinte elkerülhetetlenül túlsúlyhoz vezet, annál is inkább, mert ilyenkor már sokkal nehezebb ledolgozni, hiszen idősebb korban a fizikai aktivitás is csökken. A túl szűkös vagy egyoldalú táplálkozás viszont könnyen vezethet a szervezet leromlásához, különösen, ha az időskorban gyakran előforduló idült emésztési zavarokkal is számolni kell. Így arra kell törekedni, hogy jó minőségű, változatos, de zsírban, "üres kalóriákban" szegény étrendet állítsunk össze. A szalonna, zsíros húsok, töpörtyű fogyasztása helyett sovány húsok, tejtermékek ajánlhatók, zsír helyett lehetőleg étolajat, margarint helyes használni. Zsiradékban sütés helyett válasszuk inkább a főzést, párolást, csőben sütést, grillezést.
A csökkent nyál- és gyomornedv-elválasztás csökkent savtermelést is jelent, ezért az idősebbek táplálékainak könnyebben emészthetőnek kell lennie. Az emésztést segíti a jó rágás, ezért a hiányzó fogakat pótolni kell. Gyakori az idősebb korban a gyomor és a vastagbél süllyedése, a gyomor és a bélrendszer izomsorvadása. Emiatt lassul a bélrendszer mozgása, a renyheség pedig székrekedéshez vezet. Az étrend összeállításánál ezekre is gondolni kell. A jó bélműködés és rendszeres ürítés feltételei között minden életkorban szerepel a megfelelő testmozgás, az elegendő mennyiségű folyadék és a rostbevitel.

Az idősebb korban nehezebben hasznosulnak az élelmi anyagokkal bevitt vitamin- és ásványi anyagok. Egész évben kerüljön az asztalra friss zöldség és gyümölcs, burgonya és teljes kiőrlésű péksütemény. Ajánlatos kerülni a felfúvódást okozó ételeket. Idős korban naponta ötször ajánlatos enni, ezzel elkerülhetjük a gyomor túlterhelését az étkezés után. Az idősek gyakran édes szájúak. Finom, friss gyümölcssalátával, gyümölcsös joghurt és túrókészítményekkel kedveskedhetünk nekik. A szépen terített asztal, az ínycsiklandozóan tálalt étel segít abban, hogy az étkezések örömmel töltsék el az idős embert.

Kerülendő a túl hideg, illetve a túl forró étel, mert károsítja a szájnyálkahártyát. Napjában egyszer főtt étel is kerüljön az asztalra. Fontos, hogy magas tápértékű élelmiszereket biztosítsunk számukra. Ezen kívül van néhány, az idősek számára létfontosságú tápanyag (D-vitamin és B12-vitamin, folsav, kalcium, jód), ezért a menü tervezésekor olyan élelmiszereket kell választani, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket. Az étrend célja a megváltozott szükséglet kielégítése.

Az étrend lényege:

 • Csökkent energiaszükséglet, nagyobb tápanyagsűrűség:
  Az életkorral az energia igény csökken, az alapanyagcsere lassul, a fizikai aktivitás mérséklődik. Ennek függvényében energiában szegényebb, de nagy tápanyagsűrűségű étrendet kell összeállítani.

 • Fehérje:
  A felvett energia 12-15 %-a származzon fehérjéből, célszerű azonban a fehérjebevitelt az egyén egészségi állapotához, illetve betegségéhez igazítani. Az idős fogyasszon mindennap sovány húst vagy halat, húsból készült ételeket, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket valamint tojást. Az étrend összeállításánál kombinálni kell az állati illetve a növényi fehérjék adását.

 • Csökkentett zsírtartalom:
  Az étrend csökkentett zsírtartalmú, de nagyon minimálisra lecsökkenteni nem szabad, mert a zsiradék feltétlenül szükséges a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához. Fontos a jóllakottság érzésének kialakulásához, szerepe van az ételek ízének kialakításában, az ízanyagok hordozásában.

 • Szénhidrátok:
  Az étrend összetett szénhidrátokban gazdagabb, mint a normál étrend. Arra kell törekedni, hogy nagyobb mennyiségben fogyasszon összetett szénhidrátokat, mint egyszerű cukrokat (pl: kristálycukor, porcukor, mokkáscukor).

 • Folyadékbevitel:
  A folyadékbevitelt, az étrend folyadéktartalmát alapos körültekintéssel kell kezelni, mert az idősek hajlamosabbak a kiszáradásra, kevésbé érzékelik a szomjúságot. A kellő folyadék megivása teremti meg a kielégítő mennyiségű nyál- és emésztőnedv termelés feltételét. Napi 2-2,5 liter víz vagy más, a beteg által kedvelt folyadék elfogyasztása alapvető. A több folyadék elfogyasztása a székrekedés csökkentésében is segíthet.

 • Étkezési gyakoriság:
  Az étkezések száma lehetőleg legyen öt, több kisebb étkezés célszerű. Ezáltal kevésbé terhelődik az emésztőrendszer, nincs kellemetlen utóérzés, szívesebben fogadják a következő étkezést. Nagyobb odafigyeléssel kellemesebbé tehetjük öreg napjaikat.

További szempontok:

 • Fűszerezés:
  Hatvan éves kortól mérsékelten, 75 éves kor felett pedig jelentősen romlik a sós és édes íz iránti érzékenység. A csökkent ízérzékenységnek jele lehet például, hogy az idősek jóval több cukrot tesznek a teába, kávéba, mint a fiatalabbak, erősebben sózzák ételeiket. E kettőnek ártalmai is lehetnek (hízás, cukorháztartás felborulása, vízvisszatartás, stb.). Ugyanakkor nem szükséges takarékoskodni azokkal a fűszerfélékkel, amelyeknek jótékony hatásuk van.
  Egyes fűszerek ugyanis nemcsak az ízesítésben játszanak szerepet, hanem megindítják, fokozzák a nyálelválasztást, ezzel elősegítik a rágást, a nyelést, az emésztési folyamatokat. Ilyen szerepet játszik az enyhe savanyítás (citrom, ecet) és a gyömbér, a csemegepaprika használata. A kesernyés ízű fűszerek étvágygerjesztők, megindítják a gyomornedv termelését. A mustár segíti a bélnedvek termelődését, a fokhagyma pedig a vitamintartalmán és a fertőtlenítő hatásán túl részt vesz a normális bélműködés és a bélflóra fenntartásában. Az epe elválasztását fokozza a kurkuma, a mentol, a hagyma, a fekete retek.
  Számos fűszer fogyasztása (például az oreganó, kakukkfű, paprika) azért kedvező, mert az élelmi rostokhoz hasonlóan megkötik a bélben az epesavakat, gátolják felszívódásukat. Ajánlható fűszerek az előzőkön kívül: bazsalikom, majoranna, babérlevél, szerecsendió, vasfű, petrezselyem.

 • Tejcukor érzékenység:
  Idôs korban gyakori a tejcukor iránti érzékenység. Ilyenkor használjon laktózmentes tejtermékeket, laktózmentes tápszereket.

 • Memória romlás megelőzése:
  A gondolkodás és a memória romlásának megelőzésében a kielégítő fehérje, C-vitamin-, B-vitamin-csoport- és a folsav-ellátottságnak különleges fontossága van. Fogyasszon minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, valamint ezekből frissen facsart gyümölcs illetve zöldséglevet. Pürésítéssel, apróra vágással segíthetünk a fogazati problémákon. Előnyösek a más rostban gazdag, magas összetett szénhidrát tartalmú élelmiszerek is, pl.: barna rizs, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek és péksütemények.

 • Gyakori székrekedés esetén:
  A bélmozgást többek között a savanyú tejkészítmények segítik, amelyek egyben a fokozott fehérjeszükséglet kielégítéséhez is hozzájárulnak. A gyakori székrekedésen javítani lehet, ha búzakorpát ad az ételekhez, ennek mennyiségét azonban fokozatosan kell növelni és egyidejűleg bőséges folyadékot kell fogyasztani hozzá. Úgy számolhat, hogy 1,5-2 dl folyadékot kell elfogyasztani egy evőkanál korpa mellett. A folyadék lehet aludttej, kefir, kompótlé, valódi gyümölcsszörp, tejes gyümölcsturmix, savanyú káposzta vagy a kovászos uborka leve is, amelyek mind jó hatásúak székrekedésnél. Kerülendők viszont a kávé, a cukrozott szörpök, a különböző szénsavas üdítők.


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-80-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
ingyenesen hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-80-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-80-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2.nap

3.nap

Reggeli

kakaó speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel, korpás kenyér, párizsikrém, paradicsom

vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer, kalács, margarin, dzsem

tej 1,5 %-os, kifli, Óvári sajtkrém (2), kígyóuborka

Tízórai

banánturmix

almakompót

narancsos speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

Ebéd

karfiol krémleves, ízesítés nélküli speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel (1), párolt csirkemell, burgonyapüré, szénsavmentes ásványvíz

csontleves, sajtos-tejfölös spagetti durumtésztából, gyümölcslé

gyümölcsleves, tengeri hal roston sütve, párolt rizs, tartármártás

Uzsonna

vaníliás puding

körözött, kifli

gyümölcsjoghurt

Vacsora

tej 1,5 %-os, zsemle, margarin, szilvalekvár

tökfôzelék grillezett csirkecombbal, gyümölcslé

karamellás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer, fôtt virsli, mustár, félbarna kenyér

1. Karfiolkrémleves

Hozzávalók:
 • 60 g karfiol
 • 5 g liszt
 • 20 g tejföl
 • 1/2 doboz ízesítés nélküli speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
 • só, fehérbors, szerecsendió
Elkészítés módja:
a karfiolt rózsáira szedve jól megmossuk, és feltesszük fôni. Ha puha szitán áttörjük, vagy leturmixoljuk. A tejfölt kikeverjük a liszttel, majd hozzáöntjük a speciális, gyógyászati célra szánt tápszert. Ezzel behabarjuk a levest, és pár perc forralás után tálalhatjuk.


2. Óvári sajtkrém

Hozzávalók:
 • 25 g Óvári sajt
 • 15 g margarin
 • 10 g kefir
 • metélôhagyma, szerecsendió
Elkészítés módja:
A lereszelt sajtot összekeverjük a margarinnal, a kefirrel, és a fűszerekkel. Lehűtve, kenyérre kenve, paradicsommal vagy paprikával tálaljuk.
Frissítve: (2018.01.03)