Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Egészségesek étrendje
Nyomtatás

A várandós kismama táplálkozása hat a fejlődő magzatra, a saját és a magzat egészségi állapotára. A nem megfelelően táplálkozó kismama gyermeke kisebb testhosszal, kisebb születési súllyal, kisebb fej- és mellkaskörfogattal jöhet a világra, ezen kívül megnőhet a különböző gyermekkori megbetegedések gyakorisága is.

Ideális esetben terhesség alatt a kismama testsúlya 10-12 kg-mal nő meg. A gyarapodás üteme az első 10 hét alatt hetente 115 g. A 11. héttől a 40. hétig hetente 300 g. A súlygyarapodás egy részét a magzati növekedés adja, másik részét az anyában végbemenő változások teszik ki.


Az étrend célja:
A terhesség alatt megnövekedett tápanyagszükséglet kielégítése. Az első harmadban napi +150 kcal, a második és harmadik harmadban +300 kcal az energiatöbblet, amivel fedezni lehet a megnövekedett szükségletet.

Nagyon fontos, hogy terhesség alatt nem ajánlott a vegetáriánus étrend, mivel az hátráltathatja a magzat fejlődését. Az anya fehérjeellátottsága befolyásolja a placenta növekedését. Az étrend vegyesen tartalmazzon állati és növény fehérjéket egyaránt. A fehérjeszükséglet napi 70-90 g a várandósság ideje alatt. A zsiradék bevitel jelentősége az esszenciális zsírsavak megfelelő aránya szempontjából lényeges, mivel befolyásolja a magzat optimális fejlődését. A szénhidrátok tekintetében háttérbe kell szorítani az egyszerű cukrok bevitelét, növelni kell a rostokban gazdag összetett szénhidrátok mennyiségét. A megfelelő vitamin- és ásványianyag szükséglet fedezésére is figyelmet kell fordítani. Kiemelendő a kalcium, a magnézium, a vas és a fólsav megnövekedett szükséglete, ami gyakran csak kiegészítéssel oldható meg.

Az étrend lényege:

  • rendszeres napi 4-5x-i étkezés
  • étkezzen változatosan, idénynek megfelelően
  • kerülje a puffasztó ételeket, szénsavas italokat
  • ne fogyasszon magas cukor tartalmú üdítőket
  • naponta többször fogyasszon zöldséget, gyümölcsöt
  • ételeit ne sózza túl, kerülje az ízfokozókat tartalmazó ételporokat
  • kerülje az alkoholt
  • napi 1-2 gyenge kávé, vagy tea fogyasztása megengedett
  • Tilos a dohányzás!


Amennyiben terhességi cukorbetegségben szenved, olvassa el cukorbetegeknek szóló étrendünket és forduljon táplálkozási szakértőnkhöz!


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz!
Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.


NUTRICIA Diétás Tanácsadás:  06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.

 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

korpás kenyér, margarin, pulykasonka, paradicsom    

vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer, kalács, dzsem,    

magos kifli, margarin, Óvári sajt, tej 1,5 %-os

Tízórai

körözött paprikába töltve

müzli tejjel

narancsos speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

Ebéd

zöldségleves, párolt csirkemell, csôbensült brokkoli, Margitszigeti ásványvíz    

májgaluska leves, sajtos spagetti 
durumtésztából, 
alma

meggyleves (2), tengeri hal roston sütve, fôtt burgonya, csemege uborka

Uzsonna

vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

kefir

gyümölcsjoghurt pirítós

Vacsora

tej 1,5 %-os, zsemle, margarin
 szilvalekvár

spenótfôzelék, tükörtojással (1), gyümölcslé  

fôtt virsli, mustár, félbarna kenyér, Margitszigeti ásványvíz

1. Spenótfôzelék tükörtojással

Hozzávalók:
  • 200 g spenót
  • 15 g liszt
  • 1 dl tej
  • 10 g étolaj
  • fokhagyma, bors, só
  • 1 darab tojás
Elkészítés módja:
A megtisztított, jól megmosott spenótot vízben megfôzzük, majd pépesítjük. Világos rántást készítünk, ehhez keverjük a parajpépet, a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Tejjel felengedjük, és jól összeforraljuk.

Ízesítés nélküli speciális, gyógyászati célra szánt tápszert is keverhetünk hozzá, ekkor tejbôl fele mennyiséget használjunk fel. A tojást teflonserpenyôben kevés olaj hozzáadásával, a szokásos módon megsütjük.


2. Meggyleves

Hozzávalók:
  • 80 g meggy
  • 30 g tejföl
  • 5 g liszt
  • cukor, citrom, fahéj, szegfűszeg
Elkészítés módja:
A kimagozott meggyet saját levével, cukorral és a fűszerekkel hideg vízbe feltesszük fôni. Ha megfôtt, tejfölös finom habarással sűrítjük. Lehűtve tálaljuk. Vaníliás vagy ízesítés nélküli speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel is készíthetjük.

Frissítve: (2014.07.25.)