Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Egészségesek étrendje
Nyomtatás
Szoptató édesanyák étrendje
A kisbaba számára a legideálisabb táplálék az anyatej. A jól és sokat szopó csecsemő nemcsak testileg, hanem érzelmileg is jobban fejlődik, mint tápszeres társai. Ahhoz, hogy a bensőséges és örömteli baba-mama kapcsolat zavartalan legyen, az anyának a saját táplálkozására is oda kell figyelnie, hiszen az a tejelválasztást és a jó közérzetét egyaránt befolyásolja.

Az édesanya hiányos, nem kiegyensúlyozott táplálkozása hatással lehet az anyatej összetételére. Amennyiben az édesanyának hiányos a táplálkozása, úgy a legfontosabb összetevőket, a fehérjét, a tejcukrot és a kálciumot az anyatej tartalmazza ugyan, de azt a saját szervezetétől vonja el.

Számos vitamint és ásványi anyagot viszont tartalmaznia kell az étrendnek, mivel hiányos bevitelük esetén ezen összetevők jelentősen csökkenni fognak az anyatejben. A szoptató édesanyának növelnie kell a bevitt folyadék mennyiséget és 25-30%-kal az energiabevitelt.

A szoptatás alatt nem ajánlott a fogyókúra! Megfelelő nyersanyagválasztással elérhető, hogy ne hízzon az édesanya.

Az étrend célja:
A szoptatás alatti megnövekedett és megváltozott összetételű tápanyagszükséglet kielégítése.
Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2.nap

3. nap

Reggeli

narancslé, barnakenyér, körözött, zöldpaprika

kakaó, kalács, vaj, méz

müzli, vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

Tízórai

vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

gyümölcsjoghurt

óvári sajt, alma, dió

Ebéd

palócleves, diós metélt durumtésztával, szénsavmentes ásványvíz

burgonyaleves, vagdalt sóskafőzelék, szénsavmentes ásványvíz

paradicsomleves, francia rakott burgonya (1), csemege uborka, szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna

gyümölcs (alma, barack, szilva)

erdei gyümölcsös Fortimel

kefír, magvas kifli

Vacsora

tej (1,5%-os), baromfi párizsi, vaj, kifli, jégsaláta

csipkebogyó tea, orosz hússaláta, barnakenyér, paradicsom

karamellás tej (2dl), tonhalsaláta (2), zsemle, metélőhagyma

1. Francia rakott burgonya

Hozzávalók:
  • 250 g burgonya
  • 10 g margarin
  • 2 tojás
  • 50 g tejföl
  • 15 g sovány sajt
  • só, fehérbors, szerecsendió
Elkészítés módja:
a burgonyát és az egyik tojást külön-külön megfôzzük. Mindkettôt megtisztítjuk, majd ha kihűlt karikára vágjuk. A margarint kikeverjük a nyers tojás sárgájával valamint a tejföllel, ízesítjük a fűszerekkel, és a habbá vert fehérjét is beledolgozzuk. Ráöntjük a rétegekre, megszórjuk reszelt sajttal, majd jól összesütjük.


2. Tonhalsaláta

Hozzávalók:
  • 100 g tonhal (konzerv)
  • 20 g paradicsom
  • 30 g fejes saláta
  • 30 g kefir
  • olívaolaj
  • citromlé
  • cukor, kapor, fehérbors
Elkészítés módja:
a tonhalat és a paradicsomot felkockázzuk, a fejes salátát vékonyan felvágjuk. A kefirt elkeverjük a fűszerekkel. Salátás tálban tesszük, majd az olajjal meglocsolva, a fűszerekkel ízesítve, jól lehűtjük

Frissítve: (2014.07.25.)