Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Rövidtávú diéták
Nyomtatás
Étrend műtét előtt és után

Az étrendi kezelés igen fontos kiegészítője a gyógyszeres terápiának, ugyanis megfelelő tápanyag-utánpótlás nélkül a szervezet nem képes megújulni, s a védekező folyamatai sem kielégítőek. Ha nem megfelelő a beteg tápláltsági állapota, előfordulhat, hogy a műtétet emiatt el kell halasztani. Az alultápláltság jelentősen növeli a műtét utáni szövődmények kialakulásának lehetőségét.
A sebészeti beavatkozás megemelkedett energiaszükséglethez vezethet. A megfelelő fehérje és energia bevitelnek fontos szerepe van a felépülés folyamatában, különösen a sebgyógyulásban és a fertőzések elleni védekezésben.
A beteg tápláltsági állapotától függetlenül minden közepes vagy súlyos gyomor- bélrendszeri műtét esetén szükség van a megfelelő táplálásterápiára. A táplálásterápia az energia-és fehérjebevitel növelésével és a fogyás megállításával elősegíti a műtétek terv szerinti kivitelezését és a gyógyulási folyamat lerövidítését.

Az étrend célja:

  • a beteg általános állapotának támogatása
  • a megfelelő tápláltság állapot elérése
  • a műtét sikere és a sebgyógyulás előmozdítása

Az étrend lényege:

  • energiagazdag (ha a beteg sokat vesztett testtömegéből)
  • fehérjegazdag
  • vitamingazdag
  • ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni:

  • a műtét jellegét
  • a társbetegségek jelenlétét
  • az egyéni ízlést


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz!
Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.


NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.



Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Minta étrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

kalács, margarin, kakaó

gépsonka, margarin, zsemle, tej

főtt virsli, zsemle, tejeskávé

Tízórai

karamellás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

töltött, sült alma

trópusi speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

Ebéd

húsgombóc leves, töltött csirkemell, csőben sült brokkoli, gyümölcsrizs

gulyásleves, csirkecomb paprikás mártásban (1), petrezselymes burgonya, palacsinta

csontleves,

sajttal töltött csirkemell

tejszínes tökfőzelék (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel), sült banán

Uzsonna

őszibarackturmix (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel)

gyümölcsjoghurt, kifli

csokoládés puding, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer (2)

Vacsora

gombás sertésszelet, burgonyapüré (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel), tea

hideg sertéssült, zöldbabfőzelék, kenyér

Stefánia vagdalt, zöldséges rizs, uborkasaláta

1. Csirkecomb paprikás mártásban:


Hozzávalók:
1 db  csirkecomb
3 evőkanál  napraforgóolaj
10 dkg vöröshagyma
1 db kicsi paradicsom
1 db zöldpaprika
4 kanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
1 dl 20%-os tejföl
0,5 dl víz
só, ôrölt bors, fűszerpaprika

Elkészítés:
A finomra vágott vöröshagymát a felmelegített olajban üvegesre pároljuk. A tűzrôl levéve megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott paradicsomot és zöldpaprikát, végül beletesszük a sózott csirkecombot. Felengedjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje. Sózzuk, borsozzuk, és fedô alatt puhára pároljuk.

Az étel készítése során elpárolgott víz mennyiségét pótolni kell.

A tejfölt 4 evôkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel és 0,5 dl vízzel simára keverjük, és behabarjuk vele a csirkét.


2. Csokoládés puding:


Hozzávalók:
1/4 zacskó „Aranka” csokoládéízű krémpor
3 púpozott evôkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
1 dl tej
szükség esetén ízesítôk: cukor, vaníliás cukor
díszítésre: gyümölcs, tejszínhab

Elkészítés:
A speciális, gyógyászati célra szánt tápszert simára keverjük kevés hideg vízzel. A tasak tartalmát csomómentesre keverjük 1 dl hideg tejben, amelyhez lassan hozzáadagoljuk a feloldott tápszert, majd gépi habverôvel (esetleg kézi habverôvel) a krémállag eléréséig gyors fordulattal (2-3 percig) habosra verjük, poharakba vagy tálkákba öntjük és tálaljuk.

Az üvegpohár aljára szeletelt gyümölcsdarabkát (nyers, vagy befôtt) rakunk, melyre az elkészített krémet öntjük, tetejét gyümölccsel, tejszínhabbal díszítjük.

Frissítve: (2014.07.25.)