Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Rövidtávú diéták
Nyomtatás
Lábadozó betegek étrendje

Lábadozásnak azt az időszakot nevezzük, amikor szervezetünk egy-egy nagyobb akut megbetegedés (pl. tüdőgyulladás, influenza) esetleg krónikus megbetegedés heveny fellángolásának időszaka után (pl. kiújuló gyomorfekély), vagy műtét után regenerálódik. A teljes felépülést késleltetheti, ha valaki túl korán terheli meg emésztőrendszerét nem megfelelő ételekkel. Egy súlyosabb betegség vagy műtét átmeneti emésztési és felszívódási zavart okozhat, valamint felborulhat a szervezet víz- és anyagcsere háztartása, ezért nagyon fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő étrendre.

Az étrend célja:

  • a beteg általános állapotának javítása
  • az energia- és tápanyaghiány pótlása
  • megfelelő tápláltsági állapot elérése
  • a gyógyulási folyamat előmozdítása

Az étrend lényege:

  • energiagazdag - ha a beteg sokat vesztett testtömegéből
  • fehérjegazdag - ha a beteg sokat vesztett testtömegéből vagy az alapbetegség úgy kívánja
  • vitamingazdag
  • ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni:

  • az alapbetegség jellegét
  • a műtét jellegét (ha történt műtét)
  • a társbetegségek jelenlétét
  • az egyéni ízlést
  • az élelmiszerek emészthetőségét (könnyen emészthető élelmiszerek kerüljenek a diétába)
  • legyen változatos az étrend
  • különös gondot kell fordítani az étvágygerjesztő tálalásra
  • gyakori (napi 5-6) étkezés, de egyszerre csak kis adag kerüljön kínálásra

Az étrend jellemzői:
Az étrend sok gyümölcsöt, zöldséget, keményítőben gazdag élelmiszereket, szárnyast, halat és tejterméket tartalmazzon. Pontos összetétele a betegségtől függ. Aki hasi műtéten esett át, annak kerülnie kell a puffasztó, nagy rosttartalmú élelmiszereket.

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű étel kétszeresére növelheti a lábadozás időtartamát. Minthogy a betegek étvágya általában csökken, hasznos, ha többször, de egy-egy alkalommal keveset esznek. Nem előnyös, ha a diétában nagy rosttartalmú ételek vannak, mert azok idő előtti jóllakottságra vezetnek, emiatt a beteg nem jut elegendő tápanyaghoz. A szervezetnek ilyenkor nagy tápértékű, gyógyulást segítő ételekre van szüksége.
 

Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz!
Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.


NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

fôtt tojás, margarin, burgonyáskenyér, tej

méz, vaj,

pirított zsemle, kefír

kakaós kalács pirítva, margarin, karamellás Nutridrink,

Tízórai

vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer,

ôszibarack

trópusi Nutridrink,

babapiskóta

gyümölcsös túrókrém

(speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel) (2)

Ebéd

csirkebecsinált leves,  sajtos, tejfölös makaróni (a tejfölbe 2 evôkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer)

brokkolikrém leves (Nutrison powderrel), párolt, citromos tengeri halfilé, sárgarépás rizs

paradicsomleves, sajttal töltött csirkemell, petrezselymes burgonya

Uzsonna

epres speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

madártej

(vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel)

meggyes pite

Vacsora

tökfőzelék (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel) (1), natúr pulykamell, kenyér

rakott burgonya, csemege uborka

alufóliában sütött Stefánia vagdalt, fejes saláta, kenyér

1. Tökfőzelék

Hozzávalók:
  • 100 g tök
  • 0,5 dl kefír
  • 2 evőkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 60 g liszt
  • ízesítőszerek: só, kapor
Elkészítés módja:
A gyalult tököt kevés vízbe feltesszük főni. Finomra vágott kaporral és sóval ízesítjük. Ha megpuhult a tök, kefírbôl és lisztből habarást készítünk, és besűrítjük a főzeléket. Kevés vízzel simára keverjük a tápszerport, hozzáadjuk a főzelékhez, jól elkeverjük. Ezt követően már ne forraljuk!


2. Gyümölcsös túrókrém

Hozzávalók:
  • 50 g félzsíros túró
  • 2 púpozott evőkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 4 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál cukor
  • 50 g magozott meggy
  • ízesítôszerek: vaníliás cukor, mazsola, citromhéj és citromlé
Elkészítés módja:
A túrót szitán áttörjük, és a tejszínhez hozzákeverjük a tápszerport, majd a cukorral simára keverjük, és ízesítjük (vaníliás cukor, citromlé, citromhéj és mazsola).

Frissítve: (2014.07.25.)