Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Rövidtávú diéták
Nyomtatás
Diéta hasmenés esetén

Hasmenésnek nevezzük a napi székletmennyiség és a széklet folyadéktartalmának megnövekedését, amely együtt járhat a székelés gyakoriságának növekedésével és szüntelen székelési ingerrel. A hasmenés nem egy önálló betegség, hanem egy tünet, melynek a kiváltó okát lehetőség szerint fel kell kutatni. Ha megtalálták a kiváltó okot, akkor célzott kezeléssel és megfelelő diétával, az esetek nagy százalékában ez az állapot könnyen befolyásolható.

Hasmenéses állapotot kiválthatnak:

  • bizonyos baktériumok és baktériumok által termelt toxinok, vírusok, bélparaziták, kémiai „mérgek” (pl. permetezőszer a zöldségeken, nehézfémek a vízben)
  • emésztési és felszívódási zavarokban is megjelenhet a hasmenéses tünet (pl. tejcukor intolerancia),
  • pszichés túlterheltség

Ha a hasmenés erős hasi fájdalommal, vagy hányással, vagy lázas állapottal jár együtt, esetleg a széklet vért, gennyet tartalmaz, akkor azonnal, ha ezek a tünetek nincsenek, de a hasmenés 48 óránál tovább fennáll, akkor is feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Az étrend célja:

  • folyadék- és elektrolit pótlás
  • energia- és tápanyaghiány pótlás
  • az érzékeny bélszakasz megnyugtatása
Az étrend lényege:
  • zsírszegény
  • durvarostmentes
  • tejcukormentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
  • natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)
  • kímélő fűszerek használata
  • gyakori kis étkezések
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni:
  • a beteg tápláltsági állapotát
  • társbetegségek jelenlétét
  • egyéni érzékenységet


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz!
Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.


NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend)

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

pirítós, tea

gépsonka, Liga light margarin, fehér, pirított kenyér, tea

élôflórás natúr joghurt, zsemle, tea

Tízórai

fôtt sárgarépapüré, tea

banánturmix (vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel készítve)

tea

speciális, gyógyászati célra szánt tápszer(karamell)

Ebéd

zabnyákleves, fôtt burgonya, tea

diétás csontleves, majoránnás, párolt pulykamell, rizs

diétás zöldségleves(csak fehérrépa, sárgarépa és burgonya felhasználásával), alufóliában sütött csirkemell, burgonyapüré (tej helyett speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel készítve) (2)

Uzsonna

pürésített almakompót, tea

reszelt sárgarépa, kétszersült

gyümölcssaláta, (banán és alma felhasználásával)

Vacsora

fôtt rizs, tea

diétás tökfôzelék, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer, tápszerrel készítve, tea (1)

fôtt baromfi virsli, kenyér, sárgarépalé

1. Tökfôzelék

Hozzávalók:
  • 100 g tök
  • 0,5 dl kefir
  • 2 evôkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 60 g liszt
  • ízesítôszerek: só, kapor
Elkészítés módja:
A gyalult tököt kevés vízbe feltesszük fôni. Finomra vágott kaporral és sóval ízesítjük. Ha megpuhult a tök, kefirbôl és lisztbôl habarást készítünk, és besűrítjük a fôzeléket. Kevés vízzel simára keverjük a tápszerport, hozzáadjuk a fôzelékhez, jól elkeverjük. Ezt követôen már ne forraljuk!


2. Tápszeres burgonyapüré

Hozzávalók:
  • 250 g burgonya
  • 10 g margarin
  • 1 dl speciális, gyógyászati célra szánt tápszer elkészített oldata (5 evôkanál + 1 dl víz)
Elkészítés módja:
Az áttört burgonyát megsózzuk, majd margarinnal és a tápszeroldattal habosra keverjük.

Frissítve: (2014.07.25.)