Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Rövidtávú diéták
Nyomtatás
Diéta székrekedés esetén

Székrekedésről akkor beszélünk, amikor a normálisnál ritkábban, azaz 3-4 naponként történik a székletürítés, és a széklet kemény jellege miatt, ehhez kellemetlen tünetek társulnak. Az étrend célja a széklet rendezése, és az azzal járó panaszok megszüntetése.

A székrekedés különböző okokra vezethető vissza:

  • kevés mozgás,
  • rendszertelen életmód,
  • időskor,
  • helytelen táplálkozás,
  • kevés folyadékfogyasztás,
  • székrekedést kiváltó gyógyszerek,
  • pszichés tényezôk pl. félelem, szorongás, melyek önállóan is képesek előidézni székrekedéses állapotot.
Az étrend célja:
  • a széklet rendezése
  • a beteg panaszainak megszüntetése
Az étrend lényege:
  • folyadékban gazdag (2-3 l)
  • étkezési rostokban gazdag (30-40 g)
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni:
  • a társbetegségek jelenlétét (epebetegség, krónikus lázas állapot stb.)
  • egyéni érzékenységet (pl. a paradicsomban lévő szerotonin, van akinél hasmenést, és van akinél szorulást vált ki)
  • az élelmiszerek kémiai és mechanikai ingert kiváltó hatását a bélrendszerre (kémiai ingert váltanak ki a tejsavas erjedéssel készített savanyított tejtermékek, míg mechanikus inger a gyümölcsökben lévő emészthetetlen alkotórészek pl. apró magvak, búzakorpa stb.) 

A székrekedésben szenvedő betegek étrendjének fő elemei a magas rost- és víztartalmú zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk. Egyéntől függően bizonyos ételek és italok éhgyomorra fogyasztva székletrendező hatásúak lehetnek.


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz!
Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.


NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.



Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

zöldséges felvágott, margarin, korpás zsemle, paprika, gabona alapú pótkávé

gyümölcsös müzli, tejjel, kamilla tea

kukoricás tojásrántotta, barnakenyér, tea

Tízórai

fehér ribizli

vaj, retek, magos kifli

málna

Ebéd

Frankfurti leves, zabkorpás sertésvagdalt (1), párolt mexikói köret

olasz zöldségleves, fôtt marhaszelet, egresmártás, fôtt burgonya

hagymaleves, sajtkockákkal, rakott zöldbab

Uzsonna

epres joghurt, Korpovit keksz

almás sárgarépa, saláta

narancsos túrókrém, zabpehellyel (2)

Vacsora

Svéd gombasaláta, rozskenyér, tea

tavaszi szárnyas, rizottó, limonádé

lecsó virslivel, Graham kenyér, tea

1. Zabkorpás sertésvagdalt

Hozzávalók:
  • 100 g sertéshús
  • 15 g Graham kenyér
  • 5 g étkezési zabkorpa
  • 1/2 tojás
  • 5 g vöröshagyma
  • olaj
  • fűszerek: só, petrezselyemzöld, bors, bazsalikom, majoránna
Elkészítés módja:
A sertéshúst, és a vízben áztatott, jól kinyomkodott Graham kenyeret ledaráljuk. Hozzáadjuk a fűszereket és az olajon megpirított vöröshagymát, valamint a zabkorpát. Lapos pogácsákat készítünk belôle, amit egy kiolajozott tepsibe beleteszünk, és közepes meleg sütôben készre sütünk.


2. Narancsos túrókrém zabpehellyel

Hozzávalók:
  • 60 g túró
  • 1 narancs
  • 1 evôkanál zabpehely
Elkészítés módja:
A zabpelyhet egy üvegtálkába tesszük, majd a narancsnak az egyik felét kifacsarjuk, ráöntjük a pehelyre és kb. 5 percig állni hagyjuk. A túrót villával alaposan áttörjük, a maradék narancsot apró kockára vágjuk és azt is hozzáadjuk a krémhez. A túrókrémet rövid idôre a hűtôbe tesszük, hogy a zabpehely kellôen megpuhuljon.

Frissítve: (2014.07.25.)