Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Légzőszervi betegségek
Nyomtatás
COPD betegség étrendje

A tüdőbetegek ellátásában egyre nagyobb hangsúlyt kap a megfelelő tápláltsági állapot elérése, és annak megtartása. A betegség a rövid elnevezését a kórkép angol megnevezésének rövidítéséből kapta, COPD=Chronic obstructive pulmonary disease. A krónikus obstruktív tüdőbetegek, (emphysema, asthma bronchiale, krónikus bronchitis) általában étvágytalanok, légzésük nehezített, sokféle és nagy mennyiségű gyógyszert szednek.

A fenti okok miatt testsúlyuk folyamatosan csökkenhet, ami állapotuk romlásához vezet. A nem megfelelő táplálkozás tovább rontja a légcseréjüket és hypoxaemiát okoz. A légzőizmok ereje csökken, romlik a fertőzésekkel és terheléssel szemben az ellenálló képesség. A betegséggel járó fokozott energiafelhasználás tovább fokozhatja a súlyvesztést, így egy ördögi kör alakul ki.
Ezért már a betegség kezdetén fokozottan oda kell figyelni a testsúlyváltozásra. Már 3-4 kg-os fogyás esetén meg kell kezdeni a táplálásterápiát. Az alultápláltság miatt sorvad a rekeszizom, valamint a többi légzőizom, ezáltal csökken a tüdő megfelelő átlélegeztetése, nő a fertőzéses szövődmények kialakulása. A testsúlyuk növelésével a megfelelő tápláltsági állapot elérésével azonban javul a légzőizmok teljesítménye, fokozódik a betegek terhelhetősége. Az étrend energia- és fehérjegazdag, valamint ügyelni kell a megfelelő kálium, magnézium és foszforbevitelre. A tápanyagarányok megváltoznak az egészséges táplálkozásban ajánlottak viszonylatában. Növeljük a fehérje és zsírbevitelt a szénhidrátbevitelhez képest.

Energiaszükséglet:
40-45 kcal/ttkg (168-190 kJ/ttkg) optimális testtömegre vonatkoztatva

Fehérjeszükséglet:
1, 5-2 g/ttkg - optimális testtömegre vonatkoztatva

Az étrend célja:

  • a roborálás
  • megfelelô tápláltsági állapot elérése és megtartása
Az étrend lényege:
  • energia gazdag
  • fehérjegazdag
  • fontos az étkezések előtti pihenés
  • kerülni kell a gázképződéshez vezető ételeket (káposztafélék, szárazhüvelyesek, karfiol, hagyma, olajos magvak)
  • igazodjon a betegség jellemzőihez
  • gyakori kis étkezések (napi 5-6), lassan, nem kapkodva
  • kis volumenben magas energiatartalmú ételek fogyasztása
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni:
  • a testtömeg csökkenését kiváltó alapbetegséget
  • az élelmiszerek energia-, fehérje- és zsírtartalmát
  • az élelmiszerek telítőértékét
  • a beteg egyéni ízlését


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.


NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

gépsonka, margarin, zöldpaprika, császárzsemle, narancslé

bajor sonka, margarin, zsemle, tej

tehéntúró, kenyér, vaj, tea

Tízórai

joghurt, (vagy egy doboz speciális, gyógyászati célra szánt tápszer)

almakompót, (vagy egy doboz speciális, gyógyászati célra szánt tápszer)

kifli, lágy tojás, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer, narancslé

Ebéd

karfiolleves (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel) (1), natúr csirkemell, barna rizs almával, fejes saláta

burgonyakrémleves, spenótfôzelék (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel) (2)

lágy tojás, roston sült , borjúmáj, burgonyapüré (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel), petrezselymes uborkasaláta

Uzsonna

sovány körözött túró, kifli, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

vegyes, gyümölcsturmix (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel)

kifli, vaj, paradicsom, (vagy egy doboz speciális, gyógyászati célra szánt tápszer)

Vacsora

töltött paprika, ôszibarackbefôtt

kakaó, (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel), fonott kalács, margarin

sült Hekk, vegyes nyers saláta, zsemle

1. Karfiolleves

Hozzávalók:
  • 80 g karfiol
  • 0,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 10 g liszt
  • só, fehérbors
Elkészítés módja:
A karfiolt odatesszük főni, ízesítjük sóval és fehérborssal. Ha megpuhult a karfiol, a speciális, gyógyászati célra szánt tápszert simára keverjük a tejföllel és a liszttel, majd besűrítjük vele a levest.


2. Spenótfőzelék

Hozzávalók:
  • 100 g spenótpüré
  • 1 dl tej
  • 4 evőkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 20 g liszt
  • só, bors, fokhagyma
Elkészítés módja:
Világos rántást készítünk, ehhez keverjük a parajpépet és a zúzott fokhagymát. A tej felével felengedjük, sózzuk, borsozzuk és jól összeforraljuk. A maradék tejben elkeverjük a speciális, gyógyászati célra szánt tápszert és hozzáadjuk a fôzelékhez. Alaposan összekeverjük, és levesszük a tűzhelyről. A tápszerrel már ne forraljuk a főzeléket!

Frissítve: (2014.07.25.)