Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Légzőszervi betegségek
Nyomtatás
Mucoviscidosis betegség étrendje

A mucoviscidosis más néven cisztás fibrosis egyike a leggyakoribb veleszületett anyagcsere- betegségeknek. A külső elválasztású (exokrin) mirigyek zavara okozza a tüneteket, melyek elsősorban a tüdôben és a hasnyálmirigyben okoznak elváltozásokat, majd másodlagosan egyre több szervet és szervrendszert érint.

A betegség lényege, hogy az öröklött, kóros gén hatására, a szervezetben kóros összetételű, sűrű és nagy mennyiségű nyák keletkezik, mely károsítja az érintett szervek működését. A betegek nagy mennyiségű gyógyszert fogyasztanak, ezért általában étvágytalanok, ízérzésük csökken. Csecsemô és kisgyermekkorban, valamint késôbb pubertás idején gondot jelenthet az együttműködés hiánya, valamint egyéb pszichés problémák is. A betegség lefolyása és kimenetele szoros kapcsolatban van a tápláltsági állapot alakulásával, ezért ezt folyamatosan figyelemmel kell kísérni.


Az étrend célja:

  • A beteg tápláltsági állapotának karbantartása. A szükséges napi energia mennyiség megnövekedett, az egészséges emberéhez képest 120-150 % is lehet.
  • A fehérje és a zsírgazdagságot, mennyiségileg mindig a beteg egyéni tápláltsági állapotához kell igazítani.
  • Vitamin (leginkább a zsírban oldódó vitaminok) és az ásványi anyagok pótlása.
  • A hiányzó emésztôenzimet mindig gyógyszeresen kell pótolni.
Az étrend lényege:
  • Folyamatos követés:
    A beteg tápláltsági állapotát folyamatosan követni. kell. Személyre szabott, magas energiatartalmú, kiegyensúlyozott étrendet kell kialakítani.

  • Magas fehérje- és zsírtartalmú étrend:
    A fehérje az összes energia 15%-át (bizonyos esetekben akár 30%-át), a zsírtartalom az összes energia 40%-át fedezze. Az étkezéseket különböző tápszerekkel egészítheti ki, így a fokozott energiamennyiség könnyebben bevihető.

  • Enzimpótlás:
    Minden étkezéshez gyógyszeres enzimpótlás szükséges.

  • Ízletes,változatos kis étkezések:
    A napi étkezések száma legyen öt-hat, többszöri kis étkezés ajánlott, az ételek legyenek ízletesek, változatosak, látványra étvágygerjesztőek.

  • Étvágytalanaság esetén:
    A rendszeres sportolás és a fizikoterápia javítja az étvágyat.A rendszeres sportolás és a fizikoterápia javítja az étvágyat. Étvágytalanság, vagy gyermekeknél nem megfelelő gyarapodás, felnőtteknél testtömeg csökkenés esetén próbáljon meg a beteg olyan iható tápszereket fogyasztani, melyek már kis volumenben is magas kalória és tápanyag tartalommal rendelkeznek. Ha még ezt követően sem javul a testsúly, szükség lehet táplálást segítő eszköz használatára pl. szondára. Az éjszakai szondatáplálás alkalmával, a magas energia tartalmú szondatápszerek segítségével a napi energia bevitel akár 30-50%-kal is növelhető.


  • Növényi olajok, vajkészítmények:
    Összetételük és magas energiatartalmuk miatt hasznosak a növényi olajok, a margarinok, a különböző vajkészítmények.


  • Fehérjegazdag diéta:
    A fehérjegazdagság miatt az étrendben minden nap szerepeljen hús, tej és tejtermék, valamint tojás. A tej és tejtermékek közül a zsírdúsabbat válassza. Tejszínnel és tejföllel, valamint reszelt sajt hozzáadásával jól dúsíthat, így növelheti a bevitt energiamennyiséget.

  • Jól dúsítható ételek:
    A pudingok, a gyümölcsturmixok, a krémlevesek, a sodók, a mártások, a csőbensültek, a rakott és a töltött ételek.

  • Cukortűrőképesség:
    Előfordulhat a cukortűrőképesség megváltozása a betegség során, ilyenkor az egyszerű cukrok alkalmazását kerülni kell, illetve az állapottól függően meghatározott mennyiségben lehet alkalmazni.

  • Kerülendő élelmiszerek:
    - Erős és a csípős fűszerek (bors, torma, csípős paprika).

    - A haspuffadást okozó élelmiszerek: szárazbab, borsó, lencse, káposztafélék. Kevésbé puffasztanak, ha az első főzővizet elönti főzés közben, és nem használja fel az ételkészítéshez.

    - Kerülni kell az apró magvas gyümölcsöket, valamint a darált olajos magvakat, a magas korpa tartalmú ételeket, mert irritálhatnak, és megnőhet a hányás veszélye.

Csecsemőkorban fontos a minél hosszabb anyatejes táplálás.


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.
Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

karamellás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer, kenyér, vaj, párizsikrém, paradicsom

kakaó 3,6 %, kalács, vaj, dzsem

tej 3,6 %, sajtkrém, kifli, paprika

Tízórai

mazsolás túrókrém, keksz

csokoládés Scandishake

epres speciális, gyógyászati célra szánt tápszer, babapiskóta

Ebéd

gyümölcsleves, petrezselymes rizs, rántott hal, tartármártás (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel)

brokkolikrémleves (1), burgonyapüré, sült csirkemell, fejes saláta

grízgaluskaleves, rakott zöldbab, csemege uborka

Uzsonna

tejbendara, csoki reszelékkel

tejszínes gyümölcsjoghurt, keksz

vaníliás Scandishake málnával

Vacsora

sajtos karfiol, kifli, uborka

tojássaláta (2), zsemle, paradicsom

körözött, félbarna kenyér, jégsaláta

Utóvacsora

trópusi speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

epres Scandishake

karamellás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

1. Brokkolikrémleves

Hozzávalók:
  • 80 g brokkoli
  • 5 g vaj
  • 5 g liszt
  • 20 g tejszín
  • só, petrezselyemzöld
Elkészítés módja:
A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, majd csontlében puhára fôzzük. Vajas, világos rántást készítümk, majd berántjuk. Hozzáadva a tejszínt, összeforraljuk. Pirított zsemlekockával, és reszelt sajttal tálalhatjuk.


2. Tojássaláta

Hozzávalók:
  • 2 db tojás
  • 20 g újhagyma
  • 30 g fejes saláta
  • 30 g majonéz
  • citromlé, só, petrezselyemzöld
Elkészítés módja:
A keményre fôzött tojásokat és az újhagymát karikákra, a fejes salátát vékony metéltre vágjuk. Rétegenként lerakjuk ôket. A majonézt ízlés szerint fűszerezzük, majd a salátára öntjük. Jól behűtve tálaljuk.

Frissítve: (2014.07.25.)