Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Emésztőszervi betegségek
Nyomtatás
Epebetegek étrendje

A máj által termelt epe fontos szerepet játszik a zsíremésztésben. Az epe az epehólyagban gyűlik, majd onnan jut a vékonybélbe. Ha a kiürülés akadályozott, akkor az epe besűrűsödik, megnő az epekő kialakulásának veszélye. Ezzel együtt vagy emellett gyulladás is kialakulhat.

Elsôsorban emésztőrendszeri tünetek jelentkeznek:

  • puffadás
  • teltségérzet
  • nyomásérzékenység
  • tompa fájdalom
  • gyakori a székrekedés is

A betegség nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Hajlamosító tényező: elhízás, cukorbetegség, köszvény. A diéta segítségével nemcsak enyhíteni lehet a panaszokat és a tüneteket, hanem meg lehet elôzni a rosszulléteket, görcsrohamokat.

A diétát alapvetően meghatározza, hogy a betegség görcsökkel járó vagy nyugalmi szakaszában van-e. Fontos kiemelni, hogy az epebetegek étrendje mindig egyénre szabott, ezt nagyban befolyásolja a beteg egyéni tűrőképessége. Személyes tanácsadáshoz mindig forduljon szakemberhez, vagy hívja a Nutricia Kék Számát (06-40-223-223), ahol dietetikus fogadja a hívását!

Az étrend célja:

  • a megfelelô tápláltsági állapot helyreállítása 
  • a tünetek és a fájdalom csökkentése 
  • az epekőképződés megelőzése

A görcsös állapotot kiválthatják:

  • zsíros ételek
  • tojás
  • friss kenyér
  • kelt tészták fogyasztása 
  • Különböző illóolajok (hagymafélék, káposztafélék, fűszerek)

Az étrend lényege a görcsös szakaszban:

  • Az étrend általános jellemzői:
    A diéta zsírszegény, durvarost mentes, fűszerszegény. Normál fehérjetartalmú, és amennyiben a beteg elhízott, energiaszegény. A görcsös szakaszban ajánlott koplaltatni a beteget, azonban a folyadékot és ásványi anyagot pótolni kell!

  • Zsírszegény:
    A zsiradék az egyik kiváltója lehet a gyulladásnak, ezért a diéta szigorúan zsírszegény. A beteg étrendjének maximálisan 0,4-0,8 g zsiradékot szabad tartalmaznia testsúlykilogrammonként. A túlzott zsírszegénység is ártalmas lehet, mert epepangás következhet be. A zsiradék minősége fontos, nagyobb arányban a növényi eredetű zsiradék javasolt. Mindenképpen fontos a zsírszegény konyhatechnológia használata (teflonedény, sütőzacskó, római tál stb.)

  • Szénhidráttartalom:
    Az étrend szénhidráttartalma mindig a tápláltsági állapottól függ. Általában a betegek elhízottak ilyenkor az egyszerű cukrokat ki kell hagyni az étrendből, helyette mesterséges édesítőszerek használhatók. A görcsök megszüntével jobbára szénhidráttartalmú ételekkel bővíthető az étrend: nyáklevesek, főtt rizs, vízben főtt dara, vizes burgonyapüré, burgonyahab, burgonyával sűrített főzelékek (sárgarépa, tök).


  • Fehérjetartalom:
    Az étrend testsúlykilogramonként 1 g fehérjénél ne tartalmazzon többet. Az étrendbe csak a görcsök megszűnte után építhetôk be, ha a betegnek nem okoznak panaszt. Csak sovány húsok (bőr nélküli csirke, pulyka, hal) és húskészítmények (gép- valamint baromfisonkák, aszpikos felvágottak) használhatók fel. Zsírszegény (1,5 %, 0%) tej, valamint a tejtermékek közül a zsírszegény túró, kefir, zsírszegény joghurtok és a félzsíros sajtok (Tenkes, Óvári, Köményes) adhatók.

  • Rendszeres étkezés!
    Fontos alapelv a rendszeresség, a betegtôl függôen 4-6 étkezés javasolt, kis mennyiségekben.

  • Messzemenôleg figyelembe kell venni a beteg egyéni tűrôképességét a nyersanyagválogatásban, a konyhatechnológiában és az ételek kiválasztásában is.

Az étrend lényege a nyugalmi szakaszban:

  • Energiatartalom:
    Az étrend energiatartalma mindig a tápláltsági állapothoz igazodik.

  • Zsírszegény étrend:
    Az étrend alapja a zsírszegénység. Ezt elôsegíthetjük gondos nyersanyagválogatással, a magas zsírtartalmú alapanyagok és élelmiszerek (szalonna, tepertô, oldalas, kacsa, libahús, hurka, kolbász, szalámik, disznósajt, füstölt áruk) elkerülésével. Nem ajánlottak a zsíros tejtermékek a vaj, a tejszín, a zsíros tejföl, a zsíros sajtok (Camembert, Márvány, Trappista). Ajánlott elkészítési módok: főzés, gőzben főzés, párolás, diétás valamint száraz rántás, saját anyaggal vagy burgonyával sűrítés, alufólia, sütőzacskó, teflon, mikrohullámú sütő használata. Kerülni kell a bő zsírban sütést, a zsiradékok hevítését (pl: rántás készítése), a legírozást, a montírozást és a manírozást.

  • Tej- és húskészítmények:
    A beteg egyéni tűrőképességétől függően kaphat zsírszegény tejet és tejtermékeket, sovány túrót, kefirt, joghurtot, sovány sajtokat (Tolnai, Köményes, Túra), sovány húsokat (csirkemell, pulykamell, tonhal, sertéskaraj, nyúl, borjú, galamb) valamint zsírszegény, kímélő fűszerezésű húskészítményeket (sonkát, párizsi, krinolint). A tojásfehérje nem szokott panaszt okozni.

  • Szénhidráttartalom:
    Az étrend szénhidráttartalma igazodik az energiatartalomhoz. Elsôsorban összetett szénhidrátokat adunk, az étrend pektinben gazdag legyen. Kenyérfélékbôl a másnaposat használja fel. Száraztésztákból a tojásmentes, durumtészta javasolható.

  • Nem javasolható ételek, általában panaszt okoznak:
    Friss kenyér és péksütemények, kelt, hajtogatott, vajas krémmel töltött piskóták, tejszínes készítmények, fagylaltok, csokoládék, parfék, kakaó. Nem ajánlottak az olajos magvak, a száraz hüvelyesek, az apró magvas gyümölcsök (pl: eper, málna, kivi, szőlő), a durva rostot tartalmazók (pl: szilva), de a többi gyümölcsöt is ajánlott meghámozni. Zöldségek közül a hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, a káposztafélék, a zeller.

  • Mérsékelten használható fűszerek:
    szegfűszeg, majoránna, fahéj, vanília, citromhéj, narancshéj.

  • Nem használható fűszerek:
    csípős paprika, torma, mustár, chili, bors.

  • Egyéni tolerancia függvényében alkalmazható ételek::
    tej, tejeskávé, tojás, vaj, margarin, fejes saláta, kelvirág, paradicsom, zöldpaprika, paraj, hagyma, aromás fűszerek: zöldpetrezselyem, kapor, ánizs, kömény. Fontos az étkezési napló vezetése, mivel így könnyebben kiszűrhetők a panaszt okozó ételek.


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.

Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Minta étrend  (epebetegeknek)

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

tej 1,5 % 2 dl, félbarna kenyér, Delma light margarin, gépsonka, jégsaláta

limonádé, kifli, Delma light margarin, Túra sajt, kígyóuborka

vaníliás speciális, gógyászati célra szánt tépszer, kétszersült

Tízórai

Korpovit keksz, zsírszegény sajtkrém

gyümölcsjoghurt

almakompót

Ebéd

daragaluskaleves, párolt csirkemellvagdalt (1), fôtt burgonya, szénsavmentes ásványvíz

zöldbab püréleves, túrógombóc zabpehellyel (2), szôlôlé

zöldséges pulykaragu durumtésztával, szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna

banános speciális, gógyászati célra szánt tépszer

banánturmix

melegszendvics (pulykasonka, Óvári sajt, félbarna kenyér)

Vacsora

tökfôzelék, kefires habarással, lágy tojás

tej 1,5 % 2 dl, baromfipárizsi, fehérkenyér, hámozott paradicsom

baromfivirsli, rizi-bizi, saláta

1. Párolt csirkemellvagdalt

Hozzávalók:
  • 100 g csirkemell
  • 1/3 zsemle
  • 10 g étkezési búza vagy zabkorpa
  • kevés tojás 
  • étolaj
  • só, petrezselyemzöld
Elkészítés módja:
A csirkemellet finomra daráljuk és a vízben áztatott, majd jól kinyomkodott zsemlével, a tojással, a fűszerekkel alaposan összedolgozzuk. Hosszúkásra formázzuk, majd a kevés étolajjal kiolajozott alufóliába rakjuk, és elômelegített sütôben megsütjük. Amikor puha kicsit a tetejét megpirítjuk.


2. Túrógombóc zabpehellyel

Hozzávalók:
  • 150 g félzsíros tehéntúró
  • 20 g búzadara
  • 10 g zabpehely
  • 1/2 tojás
  • 20 g kefír
Elkészítés módja:
Az áttört túrót összekeverjük a búzadarával, a zabpehellyel, a tojással és 15-20 percig pihentetjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk belôle, majd forrásban lévô bô, sós vízben megfôzzük. A zsemlemorzsát olaj nélkül, teflon edényben kicsit megpirítjuk, majd ebben megforgatjuk a gombócokat. Ha a pirított zsemlemorzsa panaszt okoz, akkor csak a kefírrel leöntve tálaljuk.

Frissítve: (2014.07.25.)