Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Emésztőszervi betegségek
Nyomtatás
Crohn betegek étrendje

A Crohn betegség a bélfal szakaszokban jelentkező, valamennyi rétegére kiterjedő krónikus gyulladása, amely leggyakrabban fiatal felnőtt korban jelentkezik, de más korosztályokat is érinthet. Nagyon fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés. A személyre szabott diétának mindig a beteg aktuális állapotához kell igazodnia.

Leggyakrabban a vékonybél legutolsó szakaszát (csípőbelet-ileumot) és a vastagbelet (kolont) érinti, de az emésztőrendszer bármely szakaszán kialakulhat a szájüregtől kezdve a végbélnyílásig. A betegség alatt jó (nyugalmi) és rossz (fellángoló) időszakok váltják egymást. Általában a vezető tünetek: hasmenés, hasfájás, láz, de számos más tünet is tarkíthatja a kórképet. Gyakoriak az összenövések, sipolyok és tályogok.

Heveny szakaszban legfontosabb a só- és folyadékpótlás. Igen súlyos esetben az energiabevitel parenterálisan (az emésztőrendszer megkerülésével) kell, hogy történjen. Ebben az időszakban javasolt ételek: nyáklevesek (zabnyák, rizsnyák), főtt burgonya, főtt rizs, vizes burgonyapüré, almapüré, főtt sárgarépa, tej mentes almapüré, sárgarépapüré, pirított dara, kétszersült, világos keserű tea, pirítós.

Panaszmentes időszakban az étrend durva rost szegény, csípős fűszertől mentes, zsírszegény. Általános érvényű szabály, hogy a bélnyálkahártyát közvetlenül károsító, ingerlő anyagokat kiiktatjuk az étrendből.

A diéta minden beteg esetében egyéni elbíráláson alapul, az alábbiakban a diéta általános ajánlásai olvashatók:

Amiket mellőzni kell:

  • Mellőzzük a szénsavas üdítőitalokat, alkoholos italokat, tejes gyümölcsturmixokat.
  • Nem ajánlottak a zsíros húsok, szalámi-, és kolbászfélék, füstölt, pácolt készítmények, penésszel érlelt sajtok, tepertő, szalonna, állati eredetű zsiradékok, tejszínes vajkrémek.
  • Zöldség és gyümölcsök közül nem javasoltak a káposztafélék, kukorica, karfiol, karalábé, hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, gomba, uborka, retek, sóska, paraj, cékla, kukorica, szárazhüvelyesek, szója, aprómagvas gyümölcsök, körte, szilva, narancs, mandarin, grapefruit, datolya, füge, olajos magvak.
  • Gabonaipari és édesipari termékek közül ne fogyasszuk a zsíros, kelt tésztákat, péksüteményeket, búzakorpát, müzlit, magas rosttartalmú kenyereket, péksüteményeket, tejszínes és vajas krémmel töltött süteményeket, csokoládét, kakaót.
  • Fűszerek közül kihagyjuk az ételekből a chilit, curry-t, csípős paprikát, tormát, mustárt, borsot.
  • Kerüljük a panírozott, bő zsírban készült ételeket, a gyorséttermi ételeket.

További tanácsok:

    • A tojást ételkészítéshez és lágy tojás formájában használhatjuk.
    • Ajánlottak a sovány húsok és felvágottak, sovány sajtok, savanyított tejtermékek (kivéve aprómagvas gyümölcsöt tartalmazó joghurt), csökkentett zsírtartalmú margarinok.
    • Ízesítéshez használható a kapor, őrölt kömény, zöldpetrezselyem, édes-nemes paprika, babérlevél, szegfűszeg, fahéj, vanília, majoranna, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring,zsálya.
    • Gyümölcsök közül az alma, őszibarack, sárgabarack, meggy, nektarin és banán fogyasztható.
    • Ajánlott zöldségek a burgonya, zeller, sárgarépa, fehérrépa, fejessaláta, tök, padlizsán, sütőtök, cukkini, patisszon. A zsenge zöldborsót és zöldbabot nagyon puhára főzve, paszírozva lehet fogyasztani.
    • Tejet, tejterméket egyéni érzékenységtől függően fogyaszthat. Akut időszakban a tejet kihagyjuk az étrendből. Amennyiben nyugalmi szakban is laktóz intolerancia áll fenn, úgy az étrendet is ehhez kell igazítani.

    Ételkészítési eljárások:

    • Ételkészítési eljárások közül részesítsük előnyben a főzést, párolást, gőzölést, grillezést, roston sütést, sütőpapírban, sütőzacskóban sütést. Sűrítésre rántás helyett a habarást, hintést, száraz rántást válasszuk.

    Mindemellett ügyeljünk a megfelelő energia-, vitamin- és ásványi anyag pótlásra. Minden nap fogyasszon zöldségfélét és gyümölcsöt is. Energia pótlásához célszerű az ételek dúsítása sovány tejporral, reszelt sajttal, tojással, kefirrel, joghurttal, tápszerrel.

    Napi öt-hatszori mértékletes étkezés
    A vékonybelet érintő Crohn betegség esetében a táplálék felszívódása nem megfelelő, ezért a napi egy-kétszeri bőséges táplálkozás helyett inkább a napi öt-hatszori mértékletes étkezést válassza! 

    A táplálék felszívódásának mértéke nagy mértékben függ attól, hogy mennyire kiterjedt a gyulladás, vagy a korábbi műtétek során történt-e béleltávolítás. Amennyiben csak az ileum utolsó 30-60 cm-es szakasza érintett, a B-12 vitamin kivételével szinte minden más fontos anyag felszívódik. Ha egy méter, vagy több, akkor jelentős veszteséggel szívódnak fel a zsírok. Ha a vékonybél kezdeti szakasza is beteg, akkor az ásványi anyagok és a vitaminok nem hasznosulnak megfelelően.

    A Crohn betegek sajnos gyakran alultápláltak. Először is az étvágycsökkenés miatt, másodszor a krónikus betegségek általában megnövelik a szervezet energiaszükségletét. Ez különösen igaz a betegség aktív periódusa (fellobbanása) idején. A harmadik ok pedig a fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok gyengébb mértékű felszívódása. A megfelelő táplálkozás az egyik legfontosabb tényező a betegség kezelése szempontjából.

    Az étrend célja:

    • az érzékeny bélszakasz megnyugtatása
    • az energia- és tápanyaghiány pótlása
    • a beteg kondíciójának javítása (ízletes, étvágygerjesztő ételek adásával, tápszeres dúsítással)
    Az étrend lényege:
    • energia- és fehérjegazdag
    • zsírszegény
    • durvarost mentes
    • gyakori kis étkezések
    • tejmentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
    • natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)
    Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni:
    • a beteg állapotát
    • az egyén érzékenységét
    • ízlését


    Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

    NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
    06-40-223-223

    munkanapokon 9-16 óráig,
    helyi tarifával hívható.


    Kép
     

    A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

    Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

    Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

    NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

    telefon: 06-40-223-223
    munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

    e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

    A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

    Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

    Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

    NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

    telefon: 06-40-223-223
    munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

    e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


    Mintaétrend  (Crohn betegség)

     

    1. nap

    2. nap

    3. nap

    Reggeli

    gépsonka, Delma light margarin, zsemle, csipkebogyótea

    Tenkes sajt, Liga light margarin, burgonyás kenyér, cikória tartalmú gabonakávé (speciális, gógyászati célra szánt tápszerrel)

    kapros túrókrém (2), zsemle, körömvirágtea

    Tízórai

    epres speciális, gógyászati célra szánt tápszer

    sütőtökkrém (lehet tejmentes sütőtök bébiétel)

    reszelt alma, babapiskóta

    Ebéd

    salátaleves (1), diétás rakott burgonya (kolbász helyett virslivel készítve és tejföl helyett joghurttal leöntve)

    öszibarackleves (vaníliás speciális, gógyászati célra szánt tápszerrel), diétás sonkásstészta (gépsonkából és köményes sajttal megszórva)

    diétás májgombócleves, tárkonyos tonhal, rizs

    Uzsonna

    banán

    natúr joghurt, kifli

    karamellás speciális, gógyászati célra szánt tápszer

    Vacsora

    tükörtojás, Liga light margarin, fehér kenyér, citromfű tea

    sütőfóliában sütött csirkemell, burgonyahab (a megfőtt burgonyát áttörjük)

    főtt baromfi virsli, burgonyás kenyér, gyümölcstea

    1. Salátaleves
     
    Hozzávalók:
    • 100 g saláta (1/2 fej közepes saláta)
    • 0,5 dl joghurt
    • 2 evőkanál speciális, gógyászati célra szánt tápszer
    • 2 evőkanál liszt
    • só, kapor
    Elkészítés módja:
    A megmosott és széles metéltre vágott fejes salátát hideg vízben feltesszük fôni. Sóval, kaporral ízesítjük, és joghurtos habarással sûrítjük. Kevés vízzel simára keverjük a tápszerport, hozzáadjuk a leveshez, jól elkeverjük, és ezt követôen már ne forraljuk.


    2. Kapros túrókrém

    Hozzávalók:

    • 60 g túró
    • 1 teáskanál finomra vágott kapor
    • 1 teáskanál Delma light margarin
    • 2 teáskanál joghurt
    Elkészítés módja:
    Az átpaszírozott túrót a kaporral és sóval ízesítjük, majd margarinnal és joghurttal krémesre keverjük.

    Frissítve: (2014.07.25.)