Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Emésztőszervi betegségek
Nyomtatás
Colitis Ulcerosa étrendje

A Colitis ulcerosa, vagy magyarul fekélyes vastagbélgyulladás, ismeretlen eredetű krónikus betegség, melynek jellemzôje a jó és rossz periódusok váltakozása. A diétát mindig a beteg aktuális állapotának megfelelôen kell kialakítani.

A rossz periódusban a beteg főleg hasi fájdalomról, hasmenésről panaszkodik, de ezen kívül még egyéb tünetek is tarkíthatják a kórképet (hőemelkedés, hányinger stb.). A gyakori, erős, esetenként véres hasmenés miatt a szervezet sok tápanyagot veszít, és a betegek többsége az akut szakot követően testileg, lelkileg leromlott állapotba kerül.

Az étrend célja:

  • érzékeny bélszakasz megnyugtatása
  • energia- és tápanyaghiány pótlása
  • beteg kondíciójának javítása

Az étrend lényege:

  • energia- és fehérjegazdag
  • zsírszegény
  • durvarost mentes
  • gyakori kis étkezések
  • tejmentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
  • natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni:
  • a beteg állapotát
  • egyéni érzékenységét
  • ízlését

Fellángolás idejére javasolt ételek, italok:
Rizsnyákleves, zabnyákleves, főtt burgonya, főtt rizs, főtt sárgarépa, vizes burgonyapüré, reszelt alma, almapüré, birsalma kompót püré, tejmentes alma- és birsalmamártás és -leves, sült alma, natúr sárgarépapüré és -leves, szárazon pirított dara, világos pirított kenyér, kétszersült, pászka, natúr tea, gyógytea stb.

A tünetek enyhülésekor az étrend bővíthetô:

  • fiatal állatok sovány húsával
  • zsírszegény, savanyított tejtermékekkel
  • alacsony zsírtartalmú sajtokkal
  • túróval
  • zsenge, fiatal zöldfőzelékekkel
  • tojással

Az étrend jellemzői: Az energiát elsősorban szénhidráttartalmú, mégpedig döntően keményítő tartalmú nyersanyagokkal biztosítjuk (pl. burgonya, rizs, pékáruk, péksütemények, stb.) A fehérjegazdagság elérhető dúsítással - tápszerek, sovány tejpor (erős hasmenésnél ne alkalmazzuk), tojásfehérje ételekhez való keverésével - illetve magas fehérjetartalmú nyersanyagok fogyasztásával. Ilyenek pl. sovány húsok, sovány tejtermékek (sajt, túró), tojás, máj.
Az egyszerű cukrok - natív cukrok fogyasztása fokozza a bélmotilitást, ezért aktív szakaszban ezeket kerülni kell (pl. cukor, méz, jam).
A zsírszegénység azért fontos, mert mind a növényi, mind az állati eredetű zsiradékok fokozzák a bélmozgást. Gyakran ezek emésztése sem tökéletes, így a széklet nagy mennyiségű zsírt tartalmaz.
A durva rostozatú zöldfőzelékeket ne alkalmazzuk pl. zöldbab, zöldborsó.
Az étrend tejmentes, ha a beteg nem tolerálja.
A betegeknél általában nem okoz panaszt a savanyított tejtermékek fogyasztása. A megnövekedett energia- és tápanyagigény miatt célszerű gyakori, de kis mennyiségű táplálék fogyasztása.
Székletfogó és bélnyálkahártya nyugtató hatása miatt különösen ajánlott bizonyos nyersanyagok fogyasztása:

  • alma, birsalma, sütőtök, sültalma, gyümölcskocsonya, sárga- és fehérrépa
  • burgonya, rizs, búzadara, liszt, nyákfőzetek,banán


Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások:


Hőközlés: főzés, párolás, aromás párolás (hús és zöldség együtt), teflonban, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, grillezés, roston sütés, fóliában sütés, korszerű főzőpároló edények használata.
Nem ajánlott a bő zsírban sütés, tejfölös habarás, zsíros rántás alkalmazása!

Sűrítési eljárások: száraz rántás, diétás rántás, egyszerű habarás, kefires habarás, burgonyával, vagy saját anyagával való sűrítés.
Nem ajánlott a magyaros, fűszeres rántás, tejfölös habarás!
Ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Kerülendő a szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata.
Tünetmentes és tünetszegény időszakban minél kevesebb korlátozást alkalmazzunk, a változatosság, az egyéni ízlés figyelembe vétele nagyon fontos!
Nyersanyagok megítélése a fenti szempontok szerint nyugalmi periódusban:

Húsok, húskészítmények
Ajánlott: sovány húsok (sertés, marha, pulyka, csirke, hal, borjú, házinyúl, galamb), sovány felvágottak (gépsonka, csirke- és pulykafelvágottak, párizsi, krinolin, baromfi virsli).
Nem ajánlott: zsíros húsok, belsőségek, kivétel máj, hízott szárnyasok (kacsa, liba, tyúk), füstölt húsok és húskészítmények, zsíros felvágottak, kolbász és szalámifélék.

Tej, tejtermékek
Ajánlott: savanyított tejtermékek (kefirt, joghurt), sovány sajtok (Óvári, Tenkes, Túra, Köményes).
Nem ajánlott: tej (egyéni tolerancia függvényében), zsíros sajtok, füstölt sajtok, tejföl, tejszín.

Zöldség- és főzelékfélék
Ajánlott: burgonya, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kapor, fejes saláta, tök, paraj, sóska, padlizsán, cukkíni, zöldbab, zöldborsó - ez a kettő passzírozva.
Nem ajánlott: káposztafélék, karalábé, karfiol, szárazbab, lencse, sárgaborsó, kukorica, gomba, paradicsom, paprika, uborka.

Gyümölcsök
Ajánlott: alma, hámozott őszibarack, sárgabarack, meggy, birsalma, banán, dinnye (mag nélkül).
Nem ajánlott: szilva, eper, málna, egres, szőlő, datolya, füge, mazsola, körte, narancs, mandarin, grapefruit.

Gabonaipari és édesipari termékek
Ajánlott: rizs, búzadara, búzaliszt, makaróni, száraztészták, félbarna kenyér, zsemle, háztartási keksz, babapiskóta, kétszersült, pászka, pirított kalács.
Nem ajánlott: magas rosttartalmú péksütemények (rozs-, barna-, fekete-, magvas-, korpás kenyér), kelt tészták

Tojás
Ajánlott: főzve, teflonba sütve tükörtojásnak, lágy tojásnak
Nem ajánlott: zsírosan elkészített rántotta.

Italok
Ajánlott: tea, gyógytea, víz, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcs- és zöldségprésnedvek, paradicsomlé, tápszerrel készített gyümölcsös turmixok.
Nem ajánlott: szénsavas üdítők, szénsavas ásványvíz, alkoholos italok, kakaó és tejes turmixok (egyéni tolerancia függvényében).

Fűszerek
Ajánlott: babérlevél, petrezselyem, zeller, citromlé, fahéj, vanília, édes-nemes paprika, szegfűszeg, borsikafű, szegfűbors, kakukkfű, kömény, só, kapor, majoránna, bazsalikom.
Nem ajánlott: csípős, izgató fűszerek (torma, mustár, bors, erős paprika, chili, curry, fokhagyma, vöröshagyma

Zsiradékok
Ajánlott: csökkentett zsírtartalmú készítmények (vajkrém, light margarinok, csak kis mennyiségben javasoltak a növényi eredetű zsiradékok (olaj, margarin).
Nem ajánlott: állati eredetű zsiradékok (sertés és baromfizsír, tepertő, szalonna, olajos magvak (tökmag, napraforgómag, dió, mogyoró, mandula, mák).

Tünetmentes időszakban érdemes fehérje- és enregiadús étrendet tartani, ezért ebben a periódusban hasznos segítséget jelentenek a tápszerek.


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.


NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.

Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend nyugalmi periódusban (Colitis Ulcerosa)

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

pulykajava, Delma light margarin, fehérkenyér, citromfűtea

Tenkes sajt, Liga light margarin, burgonyás kenyér, cikória tartalmú gabonakávé (speciális, gógyászati célra szánt tápszerrel)

gyümölcsös túrókrém (2), zsemle, körömvirágtea

Tízórai

banánosos speciális, gógyászati célra szánt tápszer

reszelt alma, babapiskóta

karamellás speciális, gógyászati célra szánt tápszer

Ebéd

csirkeragu leves, roston süt Busa, rizs

zöldségpüréleves, (sárgarépából, petrezselyem gyökérből és burgonyából), diétás túrós tészta (sovány túróból és joghurttal leöntve)

diétás csontleves, almával párolt csirkemell, burgonyapüré (tej helyett speciális, gógyászati célra szánt tápszerrel készítve)

Uzsonna

almakompót

epres speciális, gógyászati célra szánt tápszer

burgonyás pogácsa

Vacsora

tükörtojás, tökfôzelék (Nspeciális, gógyászati célra szánt tápszerrel) (1), citromfű tea

hideg pulykasült, pirítóssal, sárgarépalé

fôtt baromfi virsli, kenyér, csipkebogyótea

1. Tökfőzelék

Hozzávalók:
  • 100 g tök
  • 0,5 dl kefír
  • 3 evőkanál speciális, gógyászati célra szánt tápszer
  • 60 g liszt
  • só, kapor
Elkészítés módja:
A gyalult tököt kevés vízben feltesszük főni. Finomra vágott kaporral és sóval ízesítjük. Ha megpuhult a tök, kefírből és lisztből habarást készítünk és besűrítjük a főzeléket. Kevés vízzel simára keverjük a tápszerport, hozzáadjuk a főzelékhez, jól elkeverjük. Ezt követően már ne forraljuk!


2. Gyümölcsös túrókrém

H
ozzávalók:
  • 60 g sovány túró
  • 60 g őszibarack (vagy őszibarack befőtt)
  • 70 ml vaníliás speciális, gógyászati célra szánt tápszer (1/3 doboz)
Elkészítés módja:
Az átpaszírozott túrót a speciális, gógyászati célra szánt tápszerrel krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott ôszibarackot.
Frissítve: (2014.07.25.)