Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Emésztőszervi betegségek
Nyomtatás
Hasnyálmirigy gyulladás étrendje

A hasnyálmirigy-gyulladást jellegzetes tünetek kísérik: erőteljes fájdalom, fogyás, hányinger, hányás, esetleg hasmenés, hasi nyomásérzékenység valamint magasan a normál szint feletti enzimértékek (amiláz, glükóz). A diéta célja a hasnyálmirigy nyugalomba helyezése, a beteg fájdalmainak enyhítése és a tápláltsági állapot romlásnak megakadályozása.

Fő okai lehetnek:

  • túlzott zsír és fehérjefogyasztás,
  • hosszú ideig fennálló és kezeletlen epekövesség
  • nagymértékű alkoholfogyasztás.
Tünetei jellegzetesek:
  • erőteljes fájdalom,
  • fogyás,
  • hányinger,
  • hányás,
  • esetleg hasmenés,
  • hasi nyomásérzékenység
  • magasan a normál szint feletti enzimértékek (amiláz, glükóz).
Az étrend célja:
  • A tápláltsági állapot romlásának megakadályozása
  • Hasnyálmirigy nyugalomba helyezése, és a pancreas emésztőnedv-elválasztás kiiktatása 
  • Az ételek ne terheljék a gyulladt hasnyálmirigyet

Az étrend lényege:
Az étrendi kezelésnél három szakaszt különítünk el a tünetek és laboratóriumi értékek függvényében. Akut szakban ajánlott a szájon át történő táplálás kiiktatása, a folyadék és elektrolitpótlás parenterálisan történik. Hosszú ideig a beteget koplaltatni és szomjaztatni sem ajánlott. Megoldása lehet a szondatáplálás, mely során adagolt, klinikai gyógytápszert juttatnak a vékonybélbe, így a bejuttatott tápanyagok könnyen felszívódhatnak a hasnyálmirigy nyugalomba hagyása mellett is. Az éhezés miatti lebontó folyamatok káros mellékhatásai kiküszöbölhetők, valamint a tápláltsági állapot sem romlik tovább. Az akut szak lezajlása után fokozatosan kezdjük el a szájon át történő táplálást. Először keserű, majd édes teát, szűrt gyümölcslevet adunk. Ezt követi a szénhidrátok, majd a fehérje, legvégül a zsír beépítése az étrendbe.

  • Szájon át történő táplálás megkezdésekor
    A diéta, a szájon át történő táplálás megkezdésekor egy fokozatosan felépített progresszív étrend. Először összetett szénhidrátokat adunk, majd fehérjéket és legvégül építjük vissza az étrendbe a zsírokat. Mindenképpen kerülni kell a hozzáadott zsiradékokat, viszont a kókuszzsírban található közepes szénláncú zsírsavak előnyösek.

  • Szénhidrát beépítésekor ajánlott ételek:
    friss, átszűrt gyümölcs és zöldséglevek, gyümölcs és zöldségzselék, reszelt gyümölcsök és zöldségek héj nélkül, kétszersültek, világosra pirított kenyér, pászka, puffasztott rizs, másnapos fehérkenyér. Levesek közül a nyáklevesek, száraz rántással készült zöldséglevesek, zöldségpürélevesek, vizes burgonyapüré, tejmentes gyümölcslevesek ajánlottak. A főtt rizs, főtt burgonya, burgonyahab is jól használható az étrendben.

  • Fehérjebeépítés időszakában adható ételek:
    zsírszegény tejet és tejtermékeket, lebőrözött vagy sütőzacskóban sült csirkemellet, pulykamellet. Kefíres habarással, száraz rántással készült főzelékekhez adható sovány húsból készült párolt vagdalt, húspuding, főtt húsgombóc.

Krónikus szakban a diéta zsírszegény, durvarost- és alkoholmentes, normál fehérje- és szénhidráttartalmú valamint fűszerszegény. Naponta hatszori étkezés ajánlott.

  • Energiagazdag étrend:
    mivel ezek a betegek általában lesoványodottak. Javasolt és jól alkalmazhatóak a klinikai tápszerek, mivel kisebb mennyiség elfogyasztásával, nagyobb energiamennyiséget tudunk bevinni, mint a normál ételekkel.

  • Zsírban szegény
    A zsiradék az egyik kiváltója lehet a gyulladásnak, ezért a diéta szigorúan zsírszegény. A beteg étrendjének eleinte maximálisan 30-40 g zsiradékot szabad tartalmaznia, beleértve az élelmiszerekben lévő rejtett zsiradékokat is.

  • Mérsékelten fehérjedús
    Az étrend testsúlykilogrammonként 1-1,2 g fehérjénél ne tartalmazzon többet. Az étrendbe csak sovány húsok (bőr nélküli csirke, pulyka, hal) és húskészítmények (baromfipárizsi, gép- valamint baromfisonkák, aszpikos felvágottak) használhatók fel. Zsírszegény (1,5 %, 0%) tej, valamint a tejtermékek közül a zsírszegény túró, kefir, zsírszegény joghurtok és a félzsíros sajtok (Tenkes, Óvári, Köményes) adhatók. Tojás lágyan illetve bevert tojásként ajánlott.

  • Emelt szénhidráttartalom:
    Az étrend szénhidráttartalma emelkedett, mivel a betegek általában soványak. A tápláltsági állapot romlása a betegség romlásával is jár. Nem okoz panaszt a másnapos fehérkenyér, a kétszersült, a világosra pirított kenyér, a pászka, a puffasztott rizs. A burgonya, a rizs, a durum tészta, a zöldségek és gyümölcsök jól használhatók. Egyes zöldségek (zöldbab, zöldborsó) csak áttörve adhatók.

  • Javasolt ételkészítési módok:
    főzés, sütőzacskó és a római tál használata, a són és az alufóliában sütés. Az ételeket száraz vagy diétás rántással készítse el, hintéssel vagy áttört burgonyával valamint tápszerrel sűrítse be.

  • Felhasználható fűszerek:
    zöldpetrezselyem, kapor, majoranna, kakukkfű, sáfrány, fahéj, citromhéj, narancshéj.

  • Nem javasolt ételek:
    friss kenyér és péksütemények, kelt, hajtogatott, töltött sütemények. Vajas krémmel töltött piskóták, tejszínes készítmények, fagylaltok, csokoládék, parfék, kakaó, zsíros kekszek, különböző chipsek. Nem ajánlottak a szénsavas üdítőitalok, az erős feketekávé, a zsíros és füstölt húsok és húskészítmények, a száraz hüvelyesek, a káposztafélék, az olajos magvak, az apró magvas gyümölcsök (pl: eper, kivi, szőlő), a durva rostot tartalmazók (pl: szilva), a többi gyümölcsöt is ajánlott meghámozni. Tilos az alkohol!

  • Nem használható fűszerek:
    csípős paprika, torma, mustár, chili, bors.

A szondatáplált betegek otthonukban is lábadozhatnak. A Nutricia Otthonápoló Szolgálat nővérei bárhol az országban segítséget nyújtanak. A kezelőorvossal közösen felépített táplálás elősegíti a mihamarabbi gyógyulást. A nővérek a beteg otthonában megtanítják a szonda kezelését, a tápszerek használatát. Folyamatos kapcsolatot tartanak fel a betegekkel, így ha bármi probléma felmerül, azonnal tudnak segíteni.

Bővebb információért hívja a Nutricia Othonápoló Szolgálatot a  06-40-393-393-as telefonszámon, amelyen a dietetikus kolléga minden kérdésre megadja a pontos választ.


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

tej 1,5 % 2 dl, pirítós, gépsonka

karamellás speciális, gógyászati célra szánt tápszer, kifli, tenkes sajt

kapros túró, félbarna kenyér, gyümölcstea

Tízórai

vaníliás speciális, gógyászati célra szánt tápszer

gyümölcsjoghurt

banánturmix, ízesítés nélküli speciális, gógyászati célra szánt tápszerrel (2)

Ebéd

daragaluskaleves, alufóliában sült, csirkemell burgonyahab (1), szénsavmentes ásványvíz

paradicsomleves, roston sült hal, főtt rizs, almakompót

zöldséges pulykaragu, durumtésztával, piskóta tekercs, szénsavmentes ásványvíz

Uzsonna

banán

narancsos speciális, gógyászati célra szánt tápszer

gyümölcsrizs speciális, gógyászati célra szánt tápszerrel

Vacsora

tökfőzelék kefires habarással, lágy tojás

tej 1,5 % 2 dl, baromfipárizsi, fehérkenyér, hámozott paradicsom

szôlôlé, szendvics (pulykasonka, Óvári sajt, félbarna kenyér)

1. Burgonyahab

Hozzávalók:
  • 250 g burgonya
Elkészítés módja:
Az egyenletes kockára vágott burgonyát sós vízben megfôzzük. Leszűrjük, majd burgonyanyomón áttörjük. Azonnal tálaljuk.


2. Banánturmix ízesítés nélküli speciális, gógyászati célra szánt tápszerrel

Hozzávalók:
  • 1 darab banán
  • 1/2 doboz ízesítés nélküli speciális, gógyászati célra szánt tápszer
  • 1 dl tej
Elkészítés módja:
A banánt apróra vágjuk, majd a folyadékokkal együtt leturmixoljuk. Lehűtve tálaljuk.

Frissítve: (2014.07.25.)