Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Emésztőszervi betegségek
Nyomtatás
Gyomor- és nyombélfekélyes betegek étrendje

A fekély jól körülírt, kerek esetleg ovális seb a gyomor, vagy a nyombél nyálkahártyáján. A betegséggel járó diéta igen nagy odafigyelést igényel főleg az első időkben.

Fekély akkor alakul ki, ha valamilyen kiváltó ok miatt túl sok gyomorsav termelődik, vagy a gyomrot és a nyombelet a gyomorsav hatásától védő mechanizmus elégtelenül működik. A tünetek a fekély elhelyezkedésétől függően változnak, a vezető panasz a fájdalom és az égő érzés. A gyomorfekélyes betegek arról számolnak be, hogy étkezést követően érzékelik a fájdalmat. A nyombélfekélyes betegek ezzel szemben azt panaszolják, hogy a fájdalom akkor jelentkezik, ha a gyomor üres.

A típusos fekély gyógyulásra és kiújulásra is hajlamos, különösen a tavaszi és őszi időszakban jelentkezik.


Tünetei:

  • Gyomortáji fájdalom, mely sokszor összefüggésben áll az étkezésekkel, néhány (2-3) órával utánuk jelentkezik. Sok betegnél ez a fájdalom a deréktájra sugárzik
  • Éhségfájdalom, ami elsősorban a nyombélfekélyre jellemző. Elsősorban akkor jelentkezik a fájdalom, amikor a gyomor üres, és evés után meg is szűnik.
  • Gyomorégés
  • Savas felböfögés.
    A típusos fekély gyógyulásra és kiújulásra is hajlamos, különösen a tavaszi és őszi időszakban jelentkezik.


Az étrend célja

  • érzékeny gyomor vagy nyombél nyálkahártyájának megnyugtatása
  • energia- és tápanyaghiány pótlása 
  • beteg kondíciójának javítása


Az étrend lényege
:

  • energia- és fehérjegazdag 
  • vitaminokban gazdag (sebgyógyulás elősegítő vitaminok: A-, C- és B-vitaminok) 
  • ásványi anyagok közül vasban és kalciumban gazdag 
  • durvarost mentes 
  • kímélő fűszerezésű 
  • gyakori, kis étkezés javasolt (akut szakban akár két óránként)
    Tilos a dohányzás!

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni:

  • a beteg tápláltsági állapotát 
  • egyéni érzékenységét 
  • ízlését


A diéta jellemzői:

Az energiát elsősorban szénhidráttartalmú, mégpedig döntően keményítő tartalmú nyersanyagokkai biztosítjuk (pl. burgonya, rizs, pékárú, péksütemények, stb.) Ezen élelmiszereknek jó a savkötő képességük, így elfogyasztásukat követően, rövid időn belül képesek csökkenteni a fájdalmat. Energiát pótolhatunk, könnyen emészthető zsiradékok formájában is (pl. vaj, tejszín, tejföl), melyek előnyös tulajdonsága, hogy lassan ürülnek ki a gyomorból és a nyálkahártyát bevonva, bizonyos szintig védelmet nyújtanak a gyomorsav ellen.
A fehérjegazdagság elérhető dúsítással - tápszerek, tej (egyéni tűrőképességtől függően), tejtermékek, tojás, tojásfehérje ételekhez való keverésével - illetve magas fehérjetartalmú nyersanyagok fogyasztásával. Ilyenek pl. húsok, tejtermékek (sajt, túró), tojás, máj.
A durva rostozatú zöldfőzelékeket ne alkalmazzuk, helyettük a zsenge, finom rostozatú zöldségeket használjuk.
A megnövekedett energia- és tápanyagigény miatt célszerű gyakori, kis mennyiségű táplálék fogyasztása.


Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások:

Hőközlés: főzés, párolás, teflonban, cserépedényben, sütőzacskóban, fóliában sütés, korszerű főző-pároló edények használata. Nem ajánlott a bő zsírban sütés (pl.: rántott húsok és zöldségek, párizsiasan elkészített húsok, lángos, fánk)!

Sűrítési eljárások: diétás rántás, habarás tejszínnel vagy tejföllel, burgonyával, vagy saját anyagával való sűrítés.

Ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Kerülendő a szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata.


Nyersanyagok megítélése a fenti szempontok szerint:

Húsok, húskészítmények:
Ajánlott: sovány húsok (sertés, marha, pulyka, csirke, hal,), sovány felvágottak (gépsonka, csirke- és pulykafelvágottak, párizsi, krinolin, baromfivirsli).
Nem ajánlott: zsíros, füstölt húsok és húskészítmények, zsíros, erősen fűszerezett felvágottak, kolbász és szalámifélék.

Tej, tejtermékek:
Ajánlott: tej (egyéni tűrőképesség szerint), tejtermékek (túró, tejszín, tejföl, vaj).
Nem ajánlott: zsíros, füstölt, túl érett sajtok.

Zöldség- és főzelékfélék:
Ajánlott: burgonya, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kapor, fejes saláta, tök, paraj, sóska, padlizsán, cukkíni.
Nem ajánlott: káposztafélék, karalábé, karfiol, szárazbab, lencse, sárgaborsó, kukorica, gomba, paradicsom, paprika, uborka, vöröshagyma, fokhagyma, retek

Gyümölcsök:
Ajánlott: alma, hámozott őszibarack, sárgabarack, birsalma, körte, banán.
Nem ajánlott: szilva, eper, málna, egres, szőlő, datolya, füge, mazsola, narancs, mandarin, grapefruit, citrom. A savanykás gyümölcsök fokozzák a gyomor savtermelését, az apró magvas gyümölcsök ingerlik a nyálkahártyát.

Gabonaipari és édesipari termékek:
Ajánlott: rizs, búzadara, búzaliszt, 4-6 tojásos száraztészták, félbarna kenyér, zsemle, háztartási keksz, babapiskóta, kétszersült, pászka, pirított kalács.
Nem ajánlott: magas rosttartalmú péksütemények (rozs-, barna-, fekete-, magvas-, korpás kenyér).

Tojás:
Ajánlott: főzve, teflonba sütve tükörtojásnak, lágy tojásnak.
Nem ajánlott: zsírosan elkészített rántotta.

Italok:
Ajánlott: tea, gyógytea, víz, gyógyvíz, szénsavmentes ásványvíz, tápszerrel készített gyümölcsös turmixok.
Nem ajánlott: szénsavas üdítők, szénsavas ásványvíz, alkoholos italok, kávé.

Fűszerek:
Ajánlott: babérlevél, petrezselyem, zeller, fahéj, vanília, édes-nemes paprika, szegfűszeg, borsikafű, szegfűbors, kakukkfű, kömény, só, kapor, majoránna, bazsalikom.
Nem ajánlott: csípős, izgató fűszerek (torma, mustár, bors, erős paprika, chili, curry, fokhagyma, vöröshagyma).

Zsiradékok:
Ajánlott: növényi eredetű zsiradékok (olaj, margarin), vaj, vajkrém.
Nem ajánlott: állati eredetű zsiradékok (sertés és baromfizsír), tepertő, szalonna.


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.

Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend  (gyomor- és nyombélfekély)

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

pulykasonka, vajkrém, zsemle, gyümölcstea

Mozzarella sajt, margarin, burgonyás kenyér, körömvirágtea

kakaós kalács, vaj, karamellás speciális, gógyászati célra szánt tápszer

Tízórai

epres speciális, gógyászati célra szánt tápszer

sárgarépakrém, (reszelt répa, vaj, petrezselyemzöld)

kifli, birsalma kompót,

Ebéd

zöldségleves, Svájci rakott burgonya (1)

sárgabarackleves, (vaníliás speciális, gógyászati célra szánt tápszerrel), párolt csirkemell rizs

húsgombóc leves, tojásos galuska (2), fejes saláta

Uzsonna

banán

fahéjas túrókrém, (2 evőkanál speciális, gógyászati célra szánt tápszerrel dúsítva)

sült sütőtök

Vacsora

tojáskrém, (2 evőkanál speciális, gógyászati célra szánt tápszerrel dúsítva), sajtos kifli, citromfű tea

főtt baromfi virsli, félbarna kenyér, gyümölcstea

burgonyafôzelék (speciális, gógyászati célra szánt tápszerrel), alufóliában sütött vagdalt

1. Svájci rakott burgonya

Hozzávalók:
  • 200 g burgonya
  • 1 db fôtt tojás
  • 1 nyers tojás
  • 2 evőkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer 
  • 50 g Trappista sajt
  • zsemlemorzsa
  • margarin
Elkészítés módja:
A megfôtt burgonyát és a tojást felszeleteljük és egy margarinnal kikent és zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba rétegezzük. A tejfölt a speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel, a nyers tojással elkeverjük és belereszeljük a sajt felét. A burgonya-tojás halmot leöntjük az öntettel. A tetejét zsemlemorzsával majd reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.


2. Tojásos galuska

Hozzávalók:
  • 2 db tojás
  • 4 evőkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 3 evőkanál
  • liszt
  • olaj
  • só, vegeta, víz
Elkészítés módja:
A 2 evôkanál tápszerpor, 1 tojás, liszt, só, és víz felhasználásával galuskát készítünk, majd sós vízben kifôzzük, a kifôtt galuskát olajjal meglocsoljuk. 2 evôkanál tápszerpor, 1 tojás, vegeta, olaj felhasználásával rántottát készítünk. A végén összekeverjük a galuskát és a rántottát.

Frissítve: (2014.07.25.)