Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Vese- és májbetegek
Nyomtatás
Dializált betegek étrendje

A vese feladatai közé tartozik a fehérjék lebomlása során keletkezô salakanyagok (pl. karbamidnitrogén, húgysav) eltávolítása, az izommuködés során létrejövô kreatinin kiürítése, a só-, a víz- és az ásványianyag-háztartásnak a víz és a különbözô ásványi sók (kálium, foszfor, nátrium, kalcium) kiválasztásával való egyensúlyban tartása, valamint a kalcium-anyagcserét, a vérképzést és a vérnyomást szabályozó anyagok termelése.

Ha ez a szerv nem vagy nem megfelelôen látja el a feladatát, dialízissel választják ki a vérbôl a méreganyagokat, a fölösleges vizet és ásványi anyagokat. Sajnos, eközben bizonyos vitaminok és nyomelemek is kiválasztódnak, ezért a betegeknek speciális étrendet kell tartani.

Az étrend célja:
A szervezet egyensúlyi állapotának megtartása.

Az étrend lényege:

 • A száraz és az ideális testtömeg megállapítása.
  Száraz testtömegnek a felesleges víztôl mentes tömeget nevezzük. Ezt a kezelôorvos állapítja meg. Az ideális testtömeget a testmagasságból számítjuk ki: testmagasság - 100 - 5 % a férfiaknál, míg nôknél - 10 %. Például a 165 cm magas nô ideális testtömege: 165 -100 = 65, 65 - 6,5 = 58,5 kg. Ideális esetben a száraz és az ideális testtömeg megegyezik. Ha a száraz tömeg több, fogyásra, míg ha kevesebb, hízásra volna szükség.

 • Megfelelő folyadékbevitel.
  A betegnek ügyelnie kell a folyadékfogyasztásra. A megengedett folyadékfelvétel az elôzô napon ürített vizelet mennyiségétôl, míg a peritoneálisan (hashártyán keresztül) dializáltaknál a dializátummal ürített folyadékmennyiségtôl is függ. Ennek adagja: az elôzô napi vizeletmennyiség (dializátum mennyisége) 5 dl (széklettel, lehelettel, izzadással ürített vízmennyiség). A folyadékfogyasztást illetôen nemcsak a megivott víz, hanem a leves vagy az alma leve is beleszámít a napi mennyiségbe.

 • Súlytöbblet kerülése.
  Két hemodialízis kezelés között 1,5–2,5 kg súlytöbblet még elfogadható. Az ennél nagyobb súlytöbblet megterheli a szívet, s a kezelés alatt rosszullétet, görcsöket és vérnyomás-ingadozást okozhat.

 • Fehérje
  A veseelégtelenség fehérjeszegény (30–40 g/nap) diétájához képest lényeges változás a viszonylag szabad fehérjefogyasztás (1,0–1,2–1,5 g/ideális testtömegkilogramm/nap). Ez egy 58 kg-os nô esetében 58–70–87 g fehérjét jelent, amelynek felét állati eredetu, teljes értéku fehérjét tartalmazó élelmiszerekbôl (tejbôl, tejtermékekbôl, húsból, húskészítményekbôl, tojásból) kell fedezni.

 • Energiaigény
  Ahhoz, hogy a fehérje hasznosuljon, megfelelô mennyiségű energiára (kalóriára) is szüksége van a szervezetnek. Ideális testtömeg esetén kilogrammonként 35–40 kcal a kívánatos napi adag. Ez az elôbbi példánál maradva 1750-2300 kcal/nap.

 • Szénhidrátok és zsírok
  Megfelelô mennyiségu kalóriához szén-hidrátokból (tészta- és kenyérfélékbôl, péksüteménybôl, rizsbôl, cukorból, mézbôl, lekvárból, gyümölcsökbôl és zöldségfélékbôl), valamint zsiradékokból (fôként növényi eredetu margarinból és olajból) juthatunk. Az állati eredetu zsiradék a nagy koleszterintartalma miatt nem elônyös. 

 • Ásványi anyagok
  A vérben felszaporodó bizonyos ásványi anyagok különbözô tüneteket okozhatnak.

  A káliumfelvétel csökkentése:
  Nyersanyag-válogatással, áztatással és elôfôzéssel. Nagy káliumtartalmú élelmiszerek a gyümölcsök (különösen a banán és az aszalt gyümölcsök), a zöldségfélék (különösen a paraj, a sóska, a sárgarépa, a burgonya, a brokkoli és a bimbós kel), a hüvelyesek, az olajos magvak, a paradicsompüré, a kechup, a kakaópor és a csokoládé. Az elfogyasztott kálium felszívódása az evés közben bevett Resonium porral csökkenthetô, amely a bélben szivacsként szívja magába a káliumot.

  A sok kálium bôrviszketést, zsibbadást, szívritmuszavarokat és szívmegállást idézhet elô. Napi elfogyasztható káliummennyiség 1500–2500 mg. A kezelés elôtt kívánatos vérkáliumszint 4–5,6 mmol/l.

  A foszfor tartalom csökkentése:
  Ha a kelleténél több van belôle a vérben, az a csontok anyagcserezavarához vezet, s a csontok fájdalmassá és törékennyé válnak. Ez a foszforban gazdag élelmiszerek (húsok, húskészítmények, belsôségek, halak, búzacsíra-, és korpa, tej, tejtermékek, tojássárgája, szárazhüvelyesek, aszalt gyümölcsök, olajos magvak, kakaópor és csokoládé) fogyasztásának mérséklésével, kerülésével, az elsô fôzôvíz kiöntésével, a húsok elôfôzésével, valamint a hosszú fôzést igénylô ételek (pl. kocsonya és húsleves) kerülésével elôzhetô meg.

  Az ajánlott foszformennyiség 600–800 mg naponta. Arra kell törekedni, hogy a vér foszforszintje 2,0 mmol/l alatt legyen.

  A nátrium tartalom:
  A nátrium vizet tart vissza a szervezetben, ezáltal egyrészt vizenyôk alakulnak ki, másrészt megemelkedik a vérnyomás. Minthogy a konyhasó nátriumot tartalmaz, a fogyasztását mérsékeljük vagy kerüljük. Helyette fuszereket használjunk, s legföljebb a készételt ízesítsük egy kis sóval. Egyidejuleg a nátriumban gazdag élelmiszereket (ízesítô porokat, zacskós leveseket, mártásporokat, füstölt húsokat és húskészítményeket, konzerveket, sajtokat, savanyúságokat, mustárt, kechupot, majonézt és sózott rágcsálnivalókat, például chipset és ízesített pattogatott kukoricát) is korlátozzuk vagy kerüljük.

  A napi ajánlott konyhasóadag 5 g (= 2 g nátrium). A vér ideális nátriumszintje 135–139 mmol/l.

  A kalcium tartalom:
  A kalcium ellensúlyozza a foszfor hatását. Mivel azok az élelmiszerek tartalmaznak sok kalciumot, amelyeknek a foszfortartalma is nagy, ezért gyógyszer (kalcium-karbonátot tartalmazó por, tabletta, pezsgôtabletta) formájában kell gondoskodni a kalciumellátottságról.

  A javasolt napi adag 1,5-2 g. A vér kívánatos kalciumszintje 2,6 mmol/l.

 • Megfelelő vitaminellátottság
  Nagyon fontos a megfelelô vitaminellátottság is a vérképzôrendszer és a szervezet egészének muködéséhez. A vízben oldódó vitaminok (B-vitamincsoport, C-vitamin, nikotinsav, biotin, folsav) egy része a dialízis során kioldódik, ezért ezeknek a rendszeres pótlásáról vitaminkészítményekkel lehet gondoskodni. A zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E- és K-vitamin) a dialízis során nem szurôdnek ki, ennek ellenére ügyelni kell arra, hogy kellô adagban jussanak a szervezetbe. Ez változatos táplálkozással és vitaminkomplexekkel oldható meg.

 • Mértékkel fogyasztható élelmiszerek:
  kenyér, zsemle, kifli, tésztafélék, rizs, keksz, növényi zsiradék (margarin, olaj), tej, joghurt, kefír, aludttej, tejszín, krémsajt, cukkini, cékla, fejes saláta, póréhagyma, hónapos retek, spárga, fôzôtök, uborka, vöröshagyma, zöldbab, zöldpaprika, alma, birsalma, egres, grépfrút, körte, meggy, narancs, méz, cukor és lekvár.

 • Korlátozottan fogyasztható élelmiszerek:
  húsok (inkább csirke, nyúl és kacsa, mint sertés és marha), húskészítmények (kenômájas, nyári szalámi, virsli, párizsi, szafaládé, krinolin és gépsonka), állati zsiradékok (vaj, tejszín, szalonna, tepertô, sertés-, liba- és kacsazsír), tejtermékek (tejföl, túró, reszelni való sajtok: ementáli, trappista, köményes, fokhagymás, Óvári, Lajta), tojás, bimbós kel, brokkoli, burgonya, fekete retek, karalábé, karfiol, paraj, rebarbara, sóska, zeller, zöldborsó, káposzta, paradicsom, padlizsán, sárgarépa, gomba, ananász, cseresznye, görögdinnye, barack, kivi, mandarin, málna, piros ribizli, szamóca, szilva, szôlô, befôttek, kompótok, kávé, fekete tea, gyógynövénytea és üdítôk. 

 • Kerülendô élelmiszerek:
  belsôségek (máj és velô), füstölt húsok, szalámik, kolbászok, halak, lágy, ömlesztett sajtok (háromszög- és kockasajt, karaván, camping és parmezán), szárazhüvelyesek (szárazbab, sárgaborsó, lencse és szójabab), banán, sárgadinnye, fekete ribiszke, aszalt gyümölcsök, olajos magvak, kakaó és csokoládé. 

 • Diétás napló!
  Igyekezzen naponta négyszer- ötször étkezni. Célszeru diétás naplót vezetnie, amelybe folyamatosan írja be, hogy milyen ételeket evett, s mennyit. Fel kell hívni a beteg figyelmét arra, hogy a tápanyagtáblázat alapján ellenôrizheti étrendjének tápanyagtartalmát. Még a kerülendô élelmiszerek közül is választhat ritkán egyet-egyet, ha az aznapi étrendjét hozzáigazítja. 


Az egyénre szabott ajánlott diétát az orvos írja elô. Az étrend összeállításához, valamint az ételek elkészítéséhez dietetikus segítségét vegye igénybe.


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-80-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
ingyenesen hívható.


 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-80-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-80-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, ingyenesen hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend  (dializált betegek)

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

tejeskávé speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel, félbarna kenyér, margarin

tea speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel, fehér kenyér, szalámi, margarin, uborka

tea speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel, kifli, reszelt sajt, margarin, zöldpaprika

Tízórai

alma

narancs

nápolyi

Ebéd

pácolt fokhagymás pulykamell, burgonyapüré, fejes saláta

töltött tök, kapormártás, szénsavmentes ásványvíz

csirkevagdalt, zöldbabfôzelék

Uzsonna

háztartási keksz

epres speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

egzotikus puding (1)

Vacsora

bundás kenyér, vegyes saláta (2)

tojásos-virslis, cukkinilecsó, párolt rizs

tea speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel, tepertôkrém, félbarna kenyér, uborka

1. Egzotikus puding

Hozzávalók:
 • 200 ml trópusi speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
 • 0,5 dl víz
 • 20 g fôzés nélküli vaníliás pudingpor cukor
Elkészítés módja:
A pudingot jól elkeverjük elôször a vízzel, majd apránként a speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel. Állni hagyjuk, majd hidegen tálaljuk.


2. Vegyes saláta

Hozzávalók:
 • 50 g paradicsom
 • 50 g uborka
 • 30 g póréhagyma
 • speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
 • ecet, fokhagyma, petrezselyemzöld
Elkészítés módja:
A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerből, az ecetbôl a hámozott fokhagymából páclevet készítünk, majd a felkarikázott zöldségekre önjük. Hűtôszekrényben állni hagyjuk.

Frissítve: (2018.01.03)