Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Vese- és májbetegek
Nyomtatás
Veseelégtelenségben szenvedők étrendje

A vese fő feladata a test víz- és ásványi anyag tartalmának szabályozása, valamint a szükségtelenné váló anyagcsere-bomlástermékek kiszűrése és eltávolítása a vérből. Emellett még olyan hormonokat termel melyek hatással vannak a vérképzésre, a csontanyagcserére és a vérnyomás szabályozására. Ha a vese elégtelenül kezd működni, ennek eleinte csak laboratóriumi tünetei vannak, vagyis ilyenkor a beteg még panaszmentes. Később azonban - ha a veseműködés tovább romlik -, megjelennek az első tünetek: a magas vérnyomás (hypertónia), fehérjevizelés (proteinuria), vérvizelés (haematuria), gyakori az ödéma, deréktáji fájdalom, láz. Kezdetben a vese több vizelet ürítésével igyekszik a szervezetet a nemkívánatos anyagoktól megóvni, ám ha végül már nem képes a méreganyagokat kiválasztani, kevesebb vizelet ürül, s a szervezetben megnő az ártalmas anyagok és bizonyos ásványi anyagok mennyisége. Ha a vese már nem képes feladatát ellátni, az egész szervezet működése zavart szenved.

A veseelégtelenség késői tünetei:

  • fáradékonyság, gyengeség, 
  • étvágytalanság,
  • hányinger,
  • fogyás,
  • feledékenység,
  • légszomj, 
  • bőrviszketés stb.
Az étrend célja:
  • A betegség romlásának megakadályozása, a vér salakanyag- és ásványi anyag szintjének 
  • A tápláltsági állapot romlás megakadályozása.
  • A betegség progressziójának lassítása. A megfelelő diétával kiegészített gyógyszeres kezelés lassítja, megállíthatja a veseműködés romlását. Az ajánlott diétát az orvos írja elő, míg az étrendet a dietetikus állítja össze. 
  • A diéta egyénre szabott. 
  • Összetétele függ a betegség súlyosságától (a vese állapotától), a szedett gyógyszerektől, valamint az esetleg fennálló más betegségektől.


A diéta legfontosabb tényezői az energiabevitel, a fehérjebevitel, a nátrium-, kálium- és foszforbevitel meghatározása.

A napi energiaszükséglet 35 – 40 kcal/ ideális testsúlykilogramm. Az étrend alapját a szénhidrátok alkotják, ennek kiegészítésére kiválóan alkalmazható a Fantomalt.

A fehérjeszükséglet a betegség súlyosságától függően napi 0,4 – 0,6 g/ testsúlykilogramm. Az előírt fehérjemennyiség 2/3 részét teljes értékű fehérjével biztosítsuk. Minden főétkezés tartalmazzon olyan fehérjét, melyet csak zöldfűszerekkel ízesítünk, sóval nem.
Fehérjeszegénységtől függően, csak csökkentett mennyiségben fogyasztható a csirke-, a pulykahús, a túró, a tej és a tojás. A szigorú fehérjeszegény diéta mellett olyan gyógyszerrel biztosítjuk az esszenciális aminósav bevitelt, amely elősegíti, hogy a nem esszenciális aminosavból esszenciális keletkezzék. Növényi, nem teljes értékű fehérjéket tartalmaznak a gabonafélék, lisztek, rizs, kenyérfélék, péksütemények, szárazhüvelyesek, olajos magvak, zöldségek és gyümölcsök.

Nátrium szegénységre kell törekedni! Az étrend nátrium tartalmának csökkentése céljából ne sózzuk az ételeket és ügyeljünk a vásárolt élelmiszerek, ásványvizek nátrium tartalmára. A vese állapotától függően a sózatlan étel fogyasztása előtt, 3-5 g konyhasót használhatunk kézi sózásra. Nátrium szegény étrendbe mellőzzük a készételek, konzervek, étel- és levesporok, felvágottak és sajtok alkalmazását.

A napi ajánlott kálium mennyiség 1500 – 2000 mg. Mérsékelni kell a káliumban gazdag élelmiszerek, gyümölcsök fogyasztását (banán, aszalt gyümölcsök, paraj, sóska, brokkoli, hüvelyesek, olajos magvak, paradicsompüre, ketchup, kakaópor, csokoládé). Főzéskor az első főzővizet ki kell önteni, a húsokat célszerű előfőzni és a hosszú főzést igénylő ételekről (húsleves, kocsonya) le kell mondani.

Foszforszegénységre kell törekedni! A napi ajánlott foszformennyiség 500-700 mg. Mérsékelni, illetve kerülni kell a foszforban gazdag élelmiszerek fogyasztását. Ezért is szükséges a húsok, a tej és tejtermékek, valamint a tojás mennyiségi korlátozása. Foszfortartalmuk miatt nem ajánlott fogyasztani a belsőségeket, halakat, egyes sajtféléket, olajos magvakat, szárazhüvelyeseket, aszalt gyümölcsöket, kakaóport, csokoládét.

Folyadékfogyasztás: A megfelelő méregtelenítéshez a vesének nagy mennyiségű folyadékra van szüksége. A napi folyadékigényt a minden nap azonos ruházatban mért testtömeg és az ürített vizeletmennyiség alapján határozza meg az orvos.

Törekedni kell az étrend kalciumtartalmának növelésére (1200-1500 mg/nap), amely gyakran csak gyógyszeres kiegészítéssel elérhető, a diétakorlátozások miatt. Fontos, hogy a laboratóriumi értékek, a testsúly és változásai, a táplálékfelvételi szokások és változásai, az emésztőrendszeri tünetek, az erőnlét változásai folyamatosan monitorozva legyenek.

A kezelés szempontjából elengedhetetlen a beteg részéről is a teljes együttműködés. Diétás napló vezetésével, a testsúlyváltozás követésével, vérnyomásának otthoni ellenőrzésével segíti a kezelés hatékonyságát. Az étrend megfelelő összeállítása céljából és a mennyiségi korlátozások miatt feltétlen kérjen segítséget táplálkozási szakembertől.


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

tea 2 dl, fehérjeszegény kenyér, margarin, olasz felvágott (30 g)

alacsony fehérjetartalmú, tejital, fehér kenyér, trappista sajt (20 g), margarin

tejes kávé 1,5 %-os tejjel (1,5 dl), fehérjeszegény kenyér, margarin, jégsaláta

Tízórai

limonádé

tejszínes eper

alma

Ebéd

karalábéleves, paprikás burgonya, virslivel (60 g)

alföldi gulyásleves, sárgarépás rizsfelfújt, gyümölcslé

szilvaleves, brassói aprópecsenye (60 g sertéstarjából), uborkasaláta

Uzsonna

félbarnakenyér, margarin, lekvár

almalé

nápolyi

Vacsora

zöldbabos tészta, (fehérjeszegény száraztésztából) (1), tea speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel

töklecsó (2), fehérjeszegény, kenyér

mexikói saláta, fehérjeszegény, kenyér, margarin

1. Zöldbabos tészta

Hozzávalók:
  • 100 g fehérjeszegény száraztészta
  • 100 zöldbab
  • 30 g olaj
  • 0,5 dl tejföl
  • 50 g reszelt sajt
  • fokhagyma, petrezselyemzöld
Elkészítés módja:
A száraztésztát kifôzzük. A babot az olajon átfuttatjuk, majd a fűszereket hozzáadva, kevés vízben megpároljuk. Ha elkészültek alaposan összekeverjük, majd a tejföllel leöntve, és a reszelt sajttal megszórva, jól összesütjük.


2. Töklecsó

Hozzávalók:
  • 100 g tök
  • 100 g zöldpaprika
  • 100 g paradicsom
  • 50 g vöröshagyma
  • 30 g olaj
  • fűszerpaprika
Elkészítés módja:
Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd meghintjük a fűszerpaprikával. A többi hozzávalót kockára vágjuk, majd az olajra öntve, kevés vízben megpároljuk.

Frissítve: (2014.07.25.)