Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Vese- és májbetegek
Nyomtatás
Májbetegek étrendje

A máj a szervezet legnagyobb és anyagcseréjét illetően egyik legösszetettebb szerve. Károsodása kihat a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjére, a vérképzésre, az a szervezet emésztési és felszívódási folyamataira, valamint vitaminképzésre és raktározásra.

A máj másik nagyon fontos funkciója a méregtelenítés, a szervezetbe kerülő káros anyagokat a szervezet számára ártalmatlanná teszi. A máj megbetegedésekor ezek a méreganyagok felszaporodhatnak a szervezetben.

Az étrend célja:

  • a máj védelme, kímélete és a májműködés támogatása
  • a megfelelő tápanyagszükséglet biztosítása
  • a már kialakult károsodás további romlásának megakadályozása
  • a gyógyszeres kezelés kiegészítése

Az étrend lényege:
A májbetegek étrendje szénhidrátban, fehérjében, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, ám zsírszegény, kímélő fűszerezésű és alkoholmentes legyen. Javasolt a napi többszöri, akár 6-8 étkezés. Szénhidrátgazdag, mivel a szénhidrátok segítik a máj regenerációját, energiát szolgáltatnak a fehérjék beépüléséhez. Fehérjegazdag, mivel a fehérjék nélkülözhetetlenek a máj működéséhez. Zsírszegény, mivel a túlzott zsírfogyasztás megterheli az emésztést és a májbetegség romlásához vezethet.
Az étrend mindig egyénre szabott és alkalmazkodik a beteg mindenkori állapotához, a betegség kiváltó okához és a betegség aktuális szakaszához. Ezért mindig kérjen egyénre szabott étrendet táplálkozási szakembertől.


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.

Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

félbarna kenyér, baromfipárizsi,  margarin, (hámozott) paradicsom, tejeskávé speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel

félbarna kenyér, margarin, szamócalekvár, tej 1,5%

lágy tojás, kifli, vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

Tízórai

kapros túrókrém, kifli

narancsos speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

kefir, zsemle

Ebéd

zöldségleves, sajtos-tejfölös makaróni, szénsavmentes, ásványvíz

gyümölcsleves, zöldséges rizs (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel), natúr pulykamell, fejes saláta

májgombócleves, fôtt burgonya gombamártás (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel) (2), párolt hal

Uzsonna

karamell ízű, speciális, gyógyászati célra szánt tápszer, kétszersült

korpás pogácsa (1), tej

sonkás szendvics

Vacsora

zabkorpás zsemle, szardínia, jégsaláta, tea

félbarna kenyér, baromfivirsli mustárral, tea

túrógombóc (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel), szénsavmentes ásványvíz

1. Korpás pogácsa

Hozzávalók:
  • 30 g finomliszt
  • 15 g búza vagy zabkorpa
  • 3 g élesztô
  • 1/2 tojás
  • 20 g zsírszegény tejföl
  • 15 g margarin
Elkészítés módja:
Kevés langyos vízben egy evôkanál liszttel felfuttatjuk az élesztôt. A lisztet és a korpát elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a tejföllel a tojásokkal az élesztôvel és a sóval. Meleg helyen hagyjuk kelni kb. 2 órát. Ezután ujjnyi vasragra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Tepsibe téve negyed órát ismét pihentetjük, majd pirosra sütjük.


2. Gombamártás (speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel)

Hozzávalók:
  • 30 g csiperkegomba
  • 5 g étolaj
  • 10 g finomliszt
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 20 g kefir
  • 3 adagolókanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • só, petrezselyemzöld kevés olaj
Elkészítés módja:
A finomra vágott vöröshagymát a felmelegített olajon átfuttatjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát is. Fűszerezzük, majd kevés vizet aláöntve készre pároljuk. Liszttel meghintjük, majd felengedjük csontlével. Jól kiforraljuk, majd kefirrel dúsítjuk. Az elôre kiszámolt tápszert a készételhez adjuk hozzá, azzal ne forralja tovább az ételt.

Frissítve: (2014.07.25.)