Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Emésztőszervi betegségek
Nyomtatás
Reflux diéta

A gyakori gyomorégésnek sokszor nem tulajdonítunk jelentőséget, pedig a tünetek hátterében akár komoly szövődményekkel járó betegség, a reflux betegség is állhat. Reflux betegségnek nevezzük azt a rendszeresen, gyakran jelentkező tünet együttest, amelynek során a gyomorsav a nyelőcsőbe áramlik, és ott égő, maró fájdalmat okoz.

Orvosi értelemben véve ez egy emésztési rendellenesség, a savas gyomortartalom visszakerülését jelenti a nyelőcsőbe. Akkor beszélünk reflux betegségről, ha a nyelőcsőt és gyomrot elválasztó izomgyűrű nem zár tökéletesen. A gyomornedv maró hatása károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, akár maradandó elváltozásokat is okozhat.
Ez egy betegség, hiszen a záróizom nem működik megfelelően, aminek oka lehet, akár egy rekeszizom-sérv, akár túlsúly, de a terhesség is előidézheti. Előfordul, hogy súlyemelés, fizikai munka vagy akár szűk ruházat hatására alakul ki a betegség. Vannak bizonyos dolgok, amik kedveznek a betegség előfordulásának, ilyen a rendszertelen táplálkozás, az ülő életmód, a dohányzás, továbbá a túlzott alkohol, kávé vagy tea fogyasztása. Az életmódváltás és gyógyszeres kezelés jelentősen javíthat az állapotán, ezért a tünetek kezdeti megjelenésekor érdemes azonnal orvoshoz fordulni.
Különösen veszélyeztetettek azok, akik testsúlyfelesleggel rendelkeznek, légúti betegségben szenvednek és a kismamák. Gyakori a tisztázatlan eredetű fejfájás, melynek hátterében sokszor reflux betegség áll. Ezt a gasztroenterológus szakorvos egy viszonylag egyszerű tükörvizsgálattal meg tudja erősíteni.
A felnőtt lakosság 40-60%-a tapasztal átmeneti gyomorégést, 24%-ában több mint 10 éve fennállnak a panaszok, a lakosság 17%-a refluxos panaszok miatt hetente legalább egyszer gyógyszer szedésére kényszerül.


Melyek a reflux betegség tünetei?

  • gyomorégés
  • kellemetlen érzés a szegycsont mögött, különösen lefekvés után
  • égőérzés a torokban
  • savas íz a szájban
  • köhögés, köhécselés
  • nyelési problémák, gombócérzés a torokban
  • légúti betegségek fokozódása


A kisebb mennyiségű étkezéskor a has felőli nyomás kisebb mértékű lehet, ezért a visszafolyás is elkerülhető. Ezért ajánlott a rendszeres és kis mennyiségű étkezés. A visszafolyás csökkentése érdekében elsődleges szervezetünk savtalanítása, ezért minden olyan dolgot kerüljünk, mely savasít. Ilyenek az erős fűszerek, a savas ételek, a kávé, az alkohol és a cigaretta.
Reggelente kávé helyett gyógyteát fogyasszunk és egy kevés gyümölcsöt vagy frissen facsart gyümölcslevet. A savasodást visszaszorítják a gabonák, müzlik és az élőflórás joghurtok. Ebédhez elengedhetetlen a meleg leves. Többnyire inkább főzeléket, salátát fogyasszunk. A húsfélékhez mindig együnk nyers zöldséget, mely a savasodást visszaszorítja. Kerüljük a szénsavas és cukros üdítőket. Igyunk napi min. 2 l vizet.


Az étrend célja:

  • A tápláltsági állapot romlásának megakadályozása
  • A kellemetlen tünetek megelőzése illetve megszüntetése

Az étrend lényege
:
  • Sokszor, keveset, lassan:
    Étkezzen sokszor, keveset, mivel a kiadós étkezés bőséges gyomorsavelválasztást okoz.

  • Lassan egyen és lassan igyon!
    Az ételt alaposan rágja meg ahelyett, hogy egészben lenyelné. Az italt is kortyolgassa, ne nyelje le gyorsan.

  • Étkezés módja:
    Ne étkezzen vízszintes testhelyzetben, vagy elôre görnyedve. Étkezést követô 2-3 órán belül ne feküdjön le. Ha egy mód van rá ne szívószállal, vagy keskeny nyakú üvegbôl igyon. Evés után egy jó órán át ne feküdjön le, esti lefekvés előtt 2 órával már ne egyen. Mélyre hajolással járó munkát vagy tornát se végezzen. Alváskor megemelt fejvégű testhelyzetet kell biztosítani.

  • Fogyasztásra ajánlott ételek:
    Magas rosttartalmú élelmiszereket, magas fehérjetartalmú élelmiszereket, sok zöldséget, fôzelékfélét, gyümölcsöt.
    Zöldfűszereket használhat ízesítésre: petrezselyemzöld, zellerzöld, kapor, babérlevél, rozmaring, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű stb.
    Jó hatásúak a könnyen emészthető zsiradékok (mert csökkentik a savtermelést és bevonják a nyálkahártyát, így a gyomorsav károsító hatása kevésbé érvényesül), ilyenek: tejszín, tejföl, vaj, margarin, olaj, olívaolaj.

  • Kerülendô élelmiszerek:
    Alkohol, kávé, édesség, elsôsorban csokoládé, citrusfélék, szénsavas italok, sör, paradicsomlé, zsíros ételek. Ajánlatos kerülni a savtermelést serkentő ízesítőanyagokat: csípős paprika, bors, mustár, torma, ecet, túl sós, pácolt és füstölt készítmények, menta, fokhagyma, vöröshagyma. Ne rágózzon vagy szopogasson keménycukorkát. Az esti lefekvés előtt ne fogyasszon édességet és gyümölcsöt se! Legjobb, ha a vacsora „száraz”, például szendvics, péksütemény vagy más lisztes termék, esetleg puffasztott pelyhek (rizs-, kukoricapehely), zabpehely. Kerülje a dohányzást! Kerülje a dohányzást!

  • Ajánlható konyhatechnikai eljárások:
    főzés, gőzben főzés, párolás, zsírszegény konyhatechnikai eljárások (teflonedényben, sütőzacskóban sütés). A fentieken túl, fontos a rendszeres napi székletürítés.


Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.


NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend

 

1. nap

2. nap

3. nap

Reggeli

kakaós tej, korpás kifli, házi májpástétom

vaníliás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer, félbarna kenyér, sajtkrém, jégsaláta

tej, kalács, Delma light margarin, lekvár

Tízórai

banán, babapiskóta

zsírszegény joghurt

reszelt alma

Ebéd

zöldborsópüré-krémleves, rakott burgonya (hússal), kompót

rakott tök (2), almakompót, szénsavmentes ásványvíz

tojásleves, zöldbabfôzelék, párolt vagdalt

Uzsonna

lágy tojás, Flóra margarin, pirított kenyér

karamellás speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

trópusi speciális, gyógyászati célra szánt tápszer, kétszersült

Vacsora

rostonsült hal, sajtmártás (ízesítés nélküli speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel, 1), petrezselymes rizs

tej, pulykasonka, barna kenyér, uborka

virslis-burgonyasaláta, kifli, szénsavmentes ásványvíz

1. Sajtmártás ízesítés nélküli speciális, gyógyászati célra szánt tápszerrel

Hozzávalók:
  • 10 g zsírszegény margarin
  • 10 g liszt
  • 100 ml tej
  • 20 g félzsíros sajt
  • só, szerecsendió
Elkészítés módja:
A margarint felmelegítjük, beletesszük a lisztet, és együtt, habzásig, melegítjük. Tűzrôl levéve, állandó keverés mellett, a tejjel simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot és a fűszereket, majd összeforraljuk. Elkészíthetjük úgy is, hogy fele mennyiségű tejet, és fele mennyiségű ízesítés nélküli speciális, gyógyászati célra szánt tápszert használunk fel.


2. Rakott tök

Hozzávalók:
  • 80 g sertéskaraj
  • 250 g spárgatök
  • 20 g rizs
  • 30 g kefir
  • 10 g olaj
  • 1/2 vöröshagyma
  • só, borsikafű, petrezselyemzöld, kapor
Elkészítés módja:
A felmelegített olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a darált hús, ízesítjük a fűszerekkel, és kevés vízzel puhára pároljuk. Tűzálló edényben rétegenként lerakjuk, majd kefirrel leöntve, jól összesütjük.

Frissítve: (2014.07.25.)