Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Emésztőszervi betegségek
Nyomtatás
Sztómás betegek étrendje

A sztóma egy kb. 2-3 cm-es átmérőjű, a bőrbôl kissé kiemelkedő bélvégződés, melyet azért hoznak létre, hogy a széklet ki tudjon ürülni a külvilág felé. A sztóma a tápcsatorna sebészeti úton történő kiszájaztatása az adott szakaszon. Ha a vékonybél kerül kivezetésre ileosztómának (ileostoma), ha a vastagbél kolosztómának (colostoma) nevezzük.
Meghatározó különbség a székletürítésben, hogy sztómák esetében a széklet a bélmozgások következtében akarattól függetlenül, szabályozatlanul ürül. Ezért is fontos az étkezések idejének és az étrend összeállításának a kérdése, mivel így némileg befolyásolni tudjuk a székletürítés időpontját és a széklet állagát. Egyes ételek a székletet hígítják, míg a másik székrekedést okozhat. Ileosztóma esetében a vastagbél nem vesz részt a felszívásban, így jelentős folyadék és tápanyagvesztés jellemzi a beteget. Fontos az esetükben, hogy az étrend energiadús, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, könnyen emészthető legyen. 

Sztóma műtétre leggyakrabban daganatos állapotokban vagy krónikus, gyulladásos bélbetegségekben kerül sor (Crohn és Colitis ulcerosa). A sztómával élők visszamaradt bélrendszere általában 1 év alatt alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz.

A sztómás betegek diétájának személyre szabottnak kell lennie, amelynek kialakításakor az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

  • mi volt az alapbetegség, amely indokolta a műtétet,
  • mekkora és melyik bélszakasz került eltávolításra,
  • a megmaradt bélszakasz egészséges-e.

Az étrend célja
:
  • alkalmazkodás a megváltozott anatómiai, élettani viszonyokhoz
  • megfelelő tápláltsági állapot elérése és fenntartása
  • megfelelő mennyiségű folyadékpótlás
  • a széklet konzisztenciájának (állagának) és ürülési gyakoriságának befolyásolása

Az étrend lényege
:
  • minőségileg és mennyiségileg megfelelő tápanyagbevitel (fehérje, zsír, szénhidrát, vitamin, ásványi anyag, nyomelem, víz)
  • változatos, ízletes, minél többféle táplálékból álló, minél kevesebb panaszt okozó étrend kialakítása
  • bélgázképződés csökkentése
  • a táplálkozásból adódó szagképződés elkerülése
  • a széklet konzisztenciáját befolyásoló élelmiszerek megválogatása
  • napi 4-5 étkezés rendszeresen, azonos időben

A nem javasolt élelmiszerek nem jelentenek tiltást, inkább arra figyelmeztetnek, hogy pl. egy tervezett társasági program előtt lehetőleg ne fogyasszon azokból az élelmiszerekből, melyek kellemetlen tüneteket okozhatnak.


Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni:

  • az alapbetegséget (mely indokolttá tette a műtétet)
  • egyéni érzékenységét

A diétának jelentős szerepe van abban, hogy a kellemetlen tüneteket minimálisra csökkentsük.

Leggyakoribb bélgázképző táplálékok:
Szárazhüvelyesek, káposztafélék, kukorica, zöldborsó héja, brokkoli, karfiol, vöröshagyma, fokhagyma, retek, karalábé, uborka, zöldpaprika, szilva, mazsola, cseresznye, meggy, körte, szőlő, feketekávé, sör, szénsavas italok, füstölt, pácolt, zsíros húsok, húskészítmények, magas tejcukor tartalmú ételek, mesterséges édesítőszerek.
Fontos, hogy az ételeket alaposan megrágva, lassan fogyasszuk.

Szagképződést erősítő táplálékok: tojás, szárazhüvelyesek, káposztafélék, gombák, erős fűszerek, vöröshagyma, fokhagyma, füstölt, pácolt húsok, húskészítmények, túlérett sajtok.

Dugóképződést válthatnak ki:
aprómagvas gyümölcsök, narancs, grapefruit rostja, paprika, paradicsom héja.
Az étrend gerincét a szénhidrátok alkotják, a zöldség-és gyümölcsfélék, főzelékek, burgonya, gyümölcskészítmények, rizs, gabonakészítmények. Fehérjeforrásként a sovány húsok, húskészítmények, tejtermékek és a tojás (megfelelően elkészítve) szerepeljen az ételsorunkban. Kerüljük a túl zsíros alapanyagokat és a bő zsiradékban sütést. Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre ( napi 2 – 3l), ami lehet tiszta ivóvíz, szénsavmentes ásványvíz, frissen facsart zöldség- ill. gyümölcslé.
Amennyiben daganat miatt alakították ki a sztómát, úgy olvassa el a daganatos betegek étrendjében leírtakat is. Gyulladásos bélbetegek a Crohn betegek diétája, valamint a colitis ulcerosa étrendje címszó alatt találhatnak még hasznos információkat.



Egyéni étrend kialakításához forduljon dietetikushoz! Hívja a Nutricia Kék Számát, ahol személyre szabott tanácsokat kérhet.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás: 
06-40-223-223

munkanapokon 9-16 óráig,
helyi tarifával hívható.


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend
1. nap 2. nap 3. nap
Reggeli

pulykasonka, margarin, zsemle, gyümölcstea

élôflórás joghurt, vaj, kifli

sajtos párizsi, margarin, zsemle, őszibarack ízű tea

Tízórai

speciális, gyógyászati célra szánt tápszer (eper ízű)

birsalma kompót, háztartási keksz

speciális, gyógyászati célra szánt tápszer (vaníliás)

Ebéd

tárkonyos raguleves, grillezett csirkecomb, burgonyahab (a megfőtt burgonyát áttörjük)

daragaluska leves, diétás sonkástészta (gépsonkából és sovány sajttal megszórva)

salátaleves, almával töltött csirkemell, rizs

Uzsonna

sült sütőtök

speciális, gyógyászati célra szánt tápszer (karamell)

banán

Vacsora

Csőben sül sajtos metélt (1), citromfűtea

burgonyafőzelék tápszerrel) (2), fôtt krinolin

rakott tök, fehérkenyér

1. Csőben sült sajtos metélt

Hozzávalók:
  • 4 dkg cérnametélt
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 5 dkg Tenkes sajt
  • 1 dl joghurt margarin (a tál kikenéséhez)
  • zsemlemorzsa
  • fűszerek: só
Elkészítés módja:
A cérnametéltet kifôzzük. Elkészítjük az öntetet: a joghurtot a tápszerporral simára keverjük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a habbá vert fehérjét és a fele sajtot reszelve. A kifôtt tésztát összekeverjük az öntettel, majd egy margarinnal kikent és zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba helyezzük. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és aranysárgára sütjük.


2. Burgonya főzelék:

Hozzávalók:
  • 200 g burgonya
  • 4 evőkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 1 dl joghurt
  • 1 evôkanál liszt
  • fűszerek: só, babérlevél
Elkészítés módja:
A kockára vágott burgonyát megfőzzük, sóval és babérlevéllel ízesítjük. Ha megpuhult a burgonya, a tápszert és a lisztet simára keverjük a joghurttal és besűrítjük vele a főzeléket.

Frissítve: (2014.07.25.)