Keres
Infinity tréning
Home > Diéták > Ételallergiások étrendje
Nyomtatás
Tejcukor-, tojás- és szójaérzékenyek étrendje
Ez az összetett érzékenység a tojásfehérje (ovalbumin, ovoglobulin, ovomukoid, ovovitelin, konalbumin, lizozim), a szójafehérje és a tejcukor által kiváltott tünetegyüttes, amelyek a tojás-, szójamentes és laktózszegény diéta betartását követôen megszűnnek.

Míg a tojásfehérje és a szójafehérje allergiás tüneteket provokál, és az egész szervezetet megterhelve különbözô megjelenési formákban, addig a tejcukor csak helyi, emésztôrendszeri tüneteket okoz. Ebbôl adódóan a panaszok igen változatosak lehetnek, a csalánkiütéstôl az asztmán keresztül a hasi fájdalomig bármi elôfordulhat.

A tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia) miatt a vezetô tüntetek: hasmenés és a hasi görcsök, bár ha jobban megfigyelik csak bizonyos ételek elfogyasztását követôen jelentkezik. A tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia), a vékonybélben található tejcukorbontó enzim (laktáz) csökkent működése következtében jön létre. Az enzim csökkent működése miatt a tejcukor bontása elmarad, így bontatlanul kerül a bél alsóbb szakaszába, ahol ozmotikus hatása révén vizet szív magához, és vizes hasmenést okoz, másrészt baktériumos erjedésnek indul melynek következményeként savanyú bomlástermékek és gázok szabadulnak fel. A savanyú béltartalom fokozza a bélmozgást, a gázok pedig hasi görcsöket okoznak. A betegek tejcukorbontó képessége eltérô, így mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, hogy mi az a mennyiség ami még nem okoz panaszt.

Az étrend célja:
  • a tünetek és a panaszok megszűntetése
  • megfelelô tápláltsági állapot elérése és fenntartása


Kép
 

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu

A speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket. Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül.

Az Ön diétáját segítő tápszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál.

Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.

NUTRICIA Diétás Tanácsadás:

telefon: 06-40-223-223
munkanapokon 9-16 óráig, helyi tarifával hívható

e-mail: tanacsadas@nutricia.hu


Mintaétrend
1. nap 2. nap 3. nap
Reggeli

müzli (Magic milk család sárgabarackos joghurtja és zabpehely), limonádné

vegyes gyümölcslekvár, Liga margarin, burgonyás kenyér, Magic milk család kakaós itala

házilag készített sertéshúskrém, Delma light margarin, zsemle, paprika

Tízórai

szőlő

karamellás Nutridrink

mandarin

Ebéd

gombaleves (tejföl nélkül), tavaszi rizseshús, csemege uborka

olasz zöldségleves (sajt nélküli tálalással), spenótfôzelék (tápszerrel készítve) (1), fôtt burgonya, fôtt marhaszelet

csontleves durumtésztával, grillezett Ponty tormamártás (tejföl helyett tápszerrel sűrítve) (2), rizs

Uzsonna

narancsos Nutridrink

Danon Aktivia joghurt

trópusi speciális, gyógyászati célra szánt tápszer

Vacsora

gesztenyés palacsinta (tejmentesen és tojásmentesen), Magic milk tejital

zöldbabfôzelék (tápszerrel), sertéspörkölt, limonádé

karfiol zsemlemorzsával, banánturmix (tápszerrel készítve)

1. Spenótfôzelék

Hozzávalók:
  • 100 g spenótpüré
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 1 evőkanál liszt
  • fűszerek: fokhagyma, feketebors, só
Elkészítés módja:
Hagyományos módon elkészítjük a főzeléket, majd a végén 3 evőkanál tápszert kevés vízzel feloldunk, és ezzel sűrítjük be a fôzeléket.


2. Tormamártás

Hozzávalók:
  • 25 g torma
  • 3 evőkanál speciális, gyógyászati célra szánt tápszer
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • fűszerek: só, cukor, ecet
Elkészítés módja:
Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a reszelt, leforrázott tormát, és csontlével felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, ecettel ízesítjük, és jól összeforraljuk. Végül kevés vízben simára keverjük a tápszerport, és ezzel dúsítjuk a mártást.

Frissítve: (2014.07.25.)