Keres
Infinity tréning
Home > Szondatáplálás
Nyomtatás
Mi a szondatáplálás?

Azoknál a betegeknél, akik nem tudnak, vagy nem akarnak elegendőt enni felmerülhet a táplálás hagyományostól eltérő módja tápláltsági állapot javítása, fenntartása és/vagy az alultápláltság kialakulásának megelőzése érdekében.

A szondatáplálás során a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot egy eszköz (szonda) segítségével juttatjuk be a gyomorba vagy a bélrendszerbe. Ezen keresztül biztosítható a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok, az energia-, vitamin- és ásványianyag bevitele. A megfelelő táplálékkal - enterális tápszerekkel - megállítható a fogyás, tartós fogyasztásuk javítja a beteg általános állapotát, erőnlétét. A szondatáplálásra az esetek nagy részében csak átmenetileg van szükség és az állapot javulásával az eltávolítható.

A szondatáplálás nem jelenti a szájon keresztüli táplálkozás tilalmát, tehát a két táplálkozási mód párhuzamosan is történhet. Ha a beteg elfogadja ezeket az eszközöket és a kiegyensúlyozott táplálásához szükséges tápszereket, esélyt ad önmagának a gyógyulásra, lesz ereje megküzdeni a nehézségekkel, és számos szövődményt elkerülhet.
 

Általánosan elfogadott, hogy amíg az emésztő rendszer akár részlegesen is de működik, az enterális táplálás előnyt élvez a parenterális táplálással (infúzió, vagy központi vénába adott tápoldat) szemben.

 Kérdéseivel bátran forduljon hozzánk!
NUTRICIA Otthonápoló Szolgálat:  06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig ingyenesen hívható

honlap: www.szondataplalas.hu
e-mail:  tanacsadas@nutricia.hu

 

Kép
Frissítve: (2018.01.03.)