Keres
Infinity tréning
Home > Szondatáplálás
Nyomtatás
A szondatáplálás története

A szondatáplálás több évezredes múltra tekint vissza, és napjainkra, a modern orvostudománynak köszönhetően jelentős fejlődésen ment keresztül. Az életmentő táplálék ma már korszerű és fájdalommentes módon kerül a beteg szervezetében, ez azonban nem mindig volt így.

A szondatáplálás első jeleit az ókorban találjuk. Az ókori Egyiptomban alkalmazott módszerről és a bevitt táplálék összetételéről nagyon keveset tudunk, a görögök esetében viszont maradt fenn forrás arra vonatkozóan, hogy ők a táplálékot borból, tejből és gabonából keverték.

1790 előttről eredeztethető az első publikáció az első direkt gyomorba táplálásról. Ez alapján Prof. John Hunternek 18 napig sikerült életben tartania egy orrszondán keresztül táplált beteget. A szonda bálna csontból készült és hal bőrrel volt bevonva. A táplálék tejből, gyümölcsből, burgonyából, tojásból és borból készült. A hozzáadott bor nem volt véletlen, hisz ezzel is enyhítették a szonda betétel és kivétel kellemetlenségeit. A bor alkohol tartalma nemcsak a beteg hangulatát javította, hanem energiát is szolgáltatott a szervezetnek.

Gumiszondát először a XIX. században alkalmaztak. Ezek a kemény nagy átmérőjű csövek sok fájdalmat okoztak a betegeknek, különösen, ha egész nap bent kellett lenniük. A beteg kellemetlenségeit úgy próbálták csökkenteni, hogy minden étkezésnél behelyezték, a végén pedig kivették a szondát. 1874 körül kerültek kifejlesztésre az első lágyabb anyagú csövek, amelyek anyagminőségét azóta is folyamatosan fejlesztik.

Hasonló fejlődésen ment keresztül a szondatápszer beadásának módja is az idők során. Miután a gyomorba táplálás sikeresnek bizonyult, némely betegnél felmerült a vékonybélbe táplálás lehetősége. Ennek úttörője Einhorn, aki 1910-ben adott elsőként közvetlenül a vékonybélbe táplálékot.

Az évek folyamán a táplálék összetevői is nagyban változtak. Az 1960-as évekig a szondán keresztül adott táplálékot tej, vaj, tojás, alkohol, cukor és gabonák keveréke alkotta. Az 1970-es években jelentek meg az azonnal felhasználható szondatápszerek, amelyek már kiküszöbölték a korábbi, tej alapú táplálék által gyakran kiváltott hasmenés tünetét. Az 1980-as évekre fejlesztették és alakították ki a megfelelő tudáson alapuló és kereskedelmi forgalomra alkalmas készítményeket, amelyeket a betegek igényeire adaptáltak.

Jelenleg a tápszerek széles választéka lehetővé teszi, hogy a legkülönlegesebb betegségben szenvedőt is megfelelő szondatápszerrel kezeljék. Ennek köszönhetően sok esetben elkerülhető a parenterális táplálás (infúzió, vénás kanül), és egyben követhetővé válik az az egyre inkább elfogadott elv, mely szerint: „Ha a bél-rendszer működik, használd!”.

Napjainkra a kényelmes eszközöknek és korszerű szondatápszereknek köszönhetően a „másképp étkezők”, vagyis a szondatápláltak otthon tartózkodhatnak, és teljes életet élhetnek. A NUTRICIA Otthonápoló Szolgálat segítségével kényelmesen és biztonságosan megoldható az otthoni szondatáplálás.

 

 Kérdéseivel bátran forduljon hozzánk!
NUTRICIA Otthonápoló Szolgálat:  06 80 223 223

munkanapokon 9-16 óráig ingyenesen hívható

honlap: www.szondataplalas.hu
e-mail:  tanacsadas@nutricia.hu

 

 

Frissítve: (2018.01.03.)