Keres
Infinity tréning
Home > Táplálásterápia > Étrend daganatos betegségben
Nyomtatás Vissza
Daganatos betegség: Táplálkozás
Tartalomjegyzék
Megváltozott tápanyagszükséglet
Ha csökken az étvágya
A fogyás, ami már veszélyes
Kezelések és hatásuk a táplálkozásra
Megváltozott tápanyagszükséglet

Daganatos megbetegedés esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a táplálkozásra. A gyógyuláshoz nélkülözhetetlen a megfelelő arányú fehérje-zsír-szénhidrát bevitel, valamint a vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben dús étrend betartása. A gondosan összeállított étrend segíthet a terápia sikerében. A megfelelő mennyiségű fehérje- és kalóriabevitel fontos a sebgyógyulás és a fertőzések leküzdése szempontjából. 

A daganatos betegsége felismerése azonban gyakran félelmet és stresszt vált ki, valamint a daganatellenes terápiák sok esetben kedvezőtlenül befolyásolják az étvágyat (pl. hányinger, hányás, ételundor, szag- és ízérték megváltozása, stb.). Amennyiben a hagyományos étrenddel nem fedezhető a gyógyuláshoz szükséges tápanyagbevitel, akkor táplálásterápia megkezdésére van szükség.

A táplálásterápia célja a gyógyuláshoz szükséges tápanyagok biztosítása még azokban az esetekben is, amikor a betegséggel összefüggő étvágytalanság, testi vagy lelki állapot táplálkozási problémákat okoz.

Vissza az oldal tetejére

Ha csökken az étvágya
Az étvágyának, ízérzékelésének vagy szaglásának átmeneti megváltozása miatt a daganatellenes kezelés ideje alatt gondot okozhat az eddig kedvelt élelmiszerek és mennyiségek elfogyasztása, ami korábban természetes volt. A daganatellenes kezelés mellékhatásai további változásokat eredményezhetnek étkezési szokásaiban. Némely élelmiszerek kevésbé tűnhetnek étvágygerjesztőnek, mint korábban, ennek eredményeképpen kevesebbet is fogyaszthat belőlük. A nem megfelelő táplálkozás azonban kedvezőtlenül hathat a daganatellenes terápia sikerére, ezért ilyen esetekben a táplálásterápia elkezdése javasolt.

A táplálásterápia során az orvos speciális tápszert ír fel Önnek, amely könnyen fogyasztható formában tartalmazza a szervezete számára szükséges energiát, fehérjét, vitaminokat, antioxidánsokat, karotinoidokat, speciális omega zsírsavakat, ásványi anyagot és nyomelemeket, amelyek kedvezően hathatnak a gyógyulásra.

Vissza az oldal tetejére

A fogyás, ami már veszélyes
Tápláltsági állapota jelentősen befolyásolhatja terápiája kimenetelét, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időben ne fogyjon, tartsa meg eredeti súlyát még akkor is, ha egyébként fogyni szeretne. Nem ez a megfelelő időpont a fogyókúrázásra!

Tapasztalatok szerint a daganatos betegség felfedezését követően, orvosuk tanácsára nagyon sokan áttérnek egy egészségesebb, tudatosabb táplálkozásra, amely sok esetben súlyvesztéshez vezet. A fogyás veszélyét fokozzák a daganatellenes terápiák gyakori mellékhatásai (hányás, hányinger, étvágytalanság, ételundor, stb.), de a betegség felismerésével járó aggodalom és stressz is az étvágy csökkenéséhez vezethet.

A kezdeti néhány kilogramm eltűnésének pedig a legtöbben, főleg ha a kezelés megkezdésekor túlsúllyal rendelkeztek, még örülnek is, és úgy érzik, hogy ez a gyógyulásuk része, és kontrollálni tudják a folyamatot. A daganatos megbetegedéskor fellépő fogyás azonban sejtszinten indul el, és szinte törvényszerűen bekövetkező folyamat (a daganatos megbetegedések 40-85 %-ában tapasztalható). Az eredeti testtömeg 5%-ának elvesztése azonban már veszélyes lehet, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a daganatellenes terápia hatékonyságát!

Fogyás, ami már veszélyes!
A daganat és/vagy a daganatellenes kezelés mellékhatásaként kialakult étvágytalanság, esetleg ételundor eredményeként a daganatos betegek egy részének nehézséget okoz, hogy elegendő mennyiségű és minőségű táplálékot vegyen magához. Ez előbb vagy utóbb veszélyes mértékű testtömeg-vesztéshez vezet. A daganatos betegség alatti fogyás nagyon gyakori, ami akkor válik veszélyessé, ha meghaladja az eredeti testtömeg 5 %-át.

Ez kevésnek, szinte jelentéktelennek tűnhet, pedig kutatások bizonyítják, hogy már az ilyen mértékű fogyás is negatívan befolyásolhatja a daganatellenes kezelést. A fogyás következményeként nem csak általános gyengeség alakul ki, hanem a létfontosságú szervek működése is csökken. Romlik a szív- és légző izmok ereje, nehezül a légzés és csökken az osigén-ellátás. Ez egy 60 kg-os személy esetén -3 kg-ot, egy 80 k-os személynél -4 kg-ot jelent. Már ekkora fogyás is veszélyezteti a kezelés eredményességét!

Mit tegyen, ha rövid időn belül 3-4 kg-ot fogy?
Amennyiben rövid időn belül 3-4 kg fogyást észlel, feltétlen jelezze orvosának, dietetikusának, vagy hívja a telefonos tanácsadás vonalat (06 40 223 223). Ne várja meg, amíg a folyamat már nehezen megállítható, vagy negatívan befolyásolhatja terápiájának kimenetelét!

Tanácsadás:
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
telefon: 06 40 223 223

Vissza az oldal tetejére

Kezelések és hatásuk a táplálkozásra
Az esetek többségében a daganatellenes kezelés a következő kezeléseket jelenti külön-külön vagy együttesen: műtét, kemoterápia, sugárterápia. A kezelés meghatározása a tumor elhelyezkedésétől és előrehaladottságától, valamint a beteg általános állapotától is függ. Ezek közül mindegyik hatással lehet szervezete energiaháztartására, még ha ez egyénenként eltérő mértékben és tünetekkel jelentkezik is.

Sebészeti beavatkozás esetén
Daganatos megbetegedés esetén szükségessé váló sebészeti beavatkozás során a daganatot sebészeti úton távolítják el, majd az operációt követően kemoterápia, hormonterápia vagy un. célzott terápia, sugárterápia következhet. Az operációt követően a felépülés egy része a kórházban történik, majd otthon folytatódik.

A sebészeti beavatkozás átmeneti megemelkedett energiaszükséglethez vezet, amelynek nagyon fontos szerepe van a felépülés folyamatában, különösen a sebgyógyulásban és a fertőzések elleni védekezésben.

Sugárterápia esetén
Sugárterápia esetén nagy energiájú röntgensugarak vagy más típusú besugárzás rendszerint elpusztítja a rákos sejteket. A besugárzás is befolyásolhatja a tápanyagszükségletet, különösen ha a tápcsatorna, az emésztőrendszer is a besugárzási területhez tartozik. A sugárzandó területtől függően jelentkezhetnek mellékhatások, mint pl. szájnyálkahártya-, nyelv- és torokirritáció, nyálkahártya fekélyek, szájszárazság, hányinger, hányás, hasmenés és székrekedés. Néhány esetben a mellékhatások étvágytalanságot vagy nyelési nehezítettséget is okozhatnak.

Ha úgy érzi, hogy nem képes vagy nehézkes a korábban elfogyasztott adagokat megenni, forduljon orvosához, aki a speciális, kifejezetten az Ön kiegyensúlyozott táplálását elősegítő tápszereket, és szükség esetén étvágyjavító gyógyszereket ír fel ebben az időszakban, hogy szervezete megkapjon mindent, ami a gyógyulásához szükséges.

Kemoterápia esetén
A kemoterápia során az orvosok speciális gyógyszereket használnak a daganatos sejtek elpusztítására. Önmagában is használható, de gyakran kombinálják pl. ún. célzott terápiával. Megelőzheti vagy követheti a sebészeti beavatkozást, és együttesen adhatják sugárkezeléssel – ezt radiometriának hívják.

A kemoterápia gyakran jár mellékhatásokkal, de a legtöbb csak átmenetileg jelentkezik és a terápia befejeztével hamarosan elmúlik. A kemoterápia mellékhatásai (hányinger, hányás, hasmenés, fáradtság, székrekedés, ízérzékelés változás, ételundor, stb.) étvágycsökkenéshez vezethetnek, ami a normál tápanyagbevitel csökkenését jelentheti. Ez előbb-útóbb súlycsökkenést, vagy tápanyaghiányt okozhat. Számos esetben a megfelelő táplálékbevitel normál táplálkozás útján nem megoldható. Ilyen esetekben szükséges a magas energiatartalmú, gyógyulását elősegítő tápszer fogyasztása. Ezzel hozzájárul, hogy szervezete a daganatellenes kezelést megfelelően tudja tolerálni, és orvosa befejezhesse az Önnek szükséges kezelést.

Vissza az oldal tetejére

Frissítve: (2016.11.07.)