Keres
Infinity tréning
Home > Táplálásterápia > Étrend daganatos betegségben
Nyomtatás Vissza
Daganatos betegség: Táplálásterápia
Tartalomjegyzék
Táplálásterápia
Táplálásterápia a kezelés egyes fázisaiban
A speciális tápszerek előnyei
Elegendő a normál étel fogyasztása?
Táplálásterápia

Az egészséges táplálkozás, és így testsúlyának megtartása nagyon fontos a daganatellenes terápiára való felkészülésben és a terápia ideje alatt. A táplálásterápiában alkalmazott tápszerek olyan speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, melyek minőségi tápanyagtartalma segíti a daganatellenes terápiára való felkészülést, hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben viselje a kezeléseket, illetve hogy kevésbé kelljen megélnie a kezelések meghatásait.

A tápszerek használata – más néven táplálásterápia – hozzájárulhat a daganatellenes terápia hatékonyságához, segítheti a felépülést és hozzájárulhat ahhoz, hogy életminősége javuljon. Az orvos által felírt speciális tápszerek segítenek kivédeni a korábbi súlyvesztést, amit maga a daganat és/vagy annak kezelése okozhat.

Táplálásterápia a kezelés egyes fázisaiban
A tápszerek a daganatos állapot bármely fázisában elősegíthetik a daganatellenes kezelés eredményességét.

Diagnóziskor:
A speciális tápszerek, magas energiatartamuk révén biztosítják a szükséges energiát. Megfelelő tápanyagellátást jelentenek a daganatellenes kezelésre való felkészüléshez.

A terápia során:
A megváltozott ízérzékelés, szaglás, stb. miatti étvágycsökkenésre megoldást jelenthet a speciális tápszerek széles ízválasztéka, amely biztosítja, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A tápszerek a megfelelő tápanyagellátás révén segítenek a súlycsökkenés megelőzésében, elkerülve így a veszélyes mértékű fogyást.

Az utókezelés alatt:
A speciális tápszerek széles választékban hozzáférhetőek, ezért hosszútávon is fogyaszthatók anélkül, hogy unalmassá válnának. Emellett kiválóan illeszthetők a mindennapi életbe és étrendbe, hagyományos ételekkel is kombinálhatók.
A speciális tápszerek előnyei
Klinikai kutatások bizonyítják, hogy a táplálásterápia javíthatja a daganatellenes kezelés eredményességét. Azonban csak a megfelelő ideig folytatott kúrával érheti el a kívánt eredményt!

Daganatos betegek körében végzett kutatások bizonyítják, hogy a tápszerek fogyasztása
  • javítja az általános erőnlétet
  • növeli a tápanyagbevitelt anélkül, hogy csökkentené a normál ételek fogyasztását
  • megállítja a fogyást
  • elviselhetőbbé teszi a kezeléseket, ezáltal elősegíti a terápia befejezését
  • csökkenti a műtét utáni komplikációkat
  • hozzájárul a daganatellenes kezelés sikeréhez, és elősegíti a gyógyulást.
Elegendő a normál étel fogyasztása?
Az orvos által felírt speciális tápszer olyan készítmény, mely emelt energia-, vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-tartalma révén biztosítja a napi tápanyagszükségletet. Gondosan összeállított összetevői között szerepelnek fehérjék, szénhidrátok, antioxidánsok, karotinoidok, omega zsírsavak, és közel 30 különböző vitamin és ásványi anyag, melyek mind a kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítják.

Ahhoz, hogy pl. az orvos által ajánlott napi 2 doboz speciális gyógyászati célra szánt tápszerben lévő tápanyagokat hagyományos táplálkozással szervezetében jutassa, Önnek a normál napi adagján felül az alábbiakat kéne elfogyasztania:
  • 4 zsemle (600 kcal beviteléhez)
  • 0,7 liter tej (24 g fehérje beviteléhez)
  • 1,5 kg karfiol vagy kelkáposzta (9,6 mg vas beviteléhez)
A tápszerek komplex összetételét nagyon nehéz normál táplálkozás útján fedezni.
Frissítve: (2016.11.07.)